Sportnytt
5 juni 2019 15:00

Fullt hus på Strömsholm under helgens tävlingar

Klart för startVarenda tävlingsbana används fullt ut under Strömsholmsdagarna som inleds i morgon, på Nationaldagen.
− Klasserna är fulla i dressyr och fälttävlan. Det är nästan så att vi skulle behöva några tävlingsbanor till, säger Jonas Johnson, verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm och huvudansvarig för Strömsholmsdagarna.

Fullt hus på Strömsholm under helgens tävlingar
Lugnet före stormen - så här såg det ut på Strömsholm två dagar före tävlingsstart. Foto: Roland Thunholm

Det är mindre än ett dygn kvar innan tävlingsstart och Jonas Johnson berättar att allt är under kontroll.
− Jag har just stämt av med de tre tävlingsledarna, Ulf A Eriksson för fälttävlan, dressyrens Nina Björk och hoppningens Gunnar Larsson, och de säger att det ser bra ut. Louise Nathhorst har haft träningar på dressyrbanorna de senaste veckorna och säger att underlaget där håller internationell klass.

Det regn som kommit i maj har varit precis vad underlaget behövde.
− Det har regnat en hel del, men inte för mycket. Det ser jättebra ut på gröna banan där hoppklasserna går och i terrängen, och våra fibersandbanor tål hur mycket regn som helst, säger Jonas Johnson.

Tio svenska mästare

De internationella fälttävlansklasserna har lockat långt fler än arrangörerna räknat med, vilket skapat en del problem som Ridsport rapporterat om tidigare, och antalet platser har därför utökats.
I dressyren avgörs SM och hela tio svenska mästare ska utses under tävlingarna. SM avgörs bland children, juniorer, ungdomsryttare, U25 och seniorer. Dessutom kommer även ryttarna i paradressyr att göra upp om SM-medaljerna på GP-banan.
Titelförsvararen i senior-SM, Patrik Kittel, finns med i startfältet tillsammans med Delaunay.

Riksserien fick flyttas

130 ekipage är anmälda till de olika SM-klasserna, och det stora intresset för dressyren innebar att den planerade finalen i Grenledarnas riksserie i dressyr fick flyttas till en annan tävlingsplats.
− Vi hade kunnat få plats med finalen men inte någon förklass, och då bedömde vi att det var bättre att låta Gnesta få ta hand om arrangemanget, eftersom de hade plats för både förklass och final, säger Jonas Johnson.

Stora pengar i hoppningen

Hoppningen lockar med flera höjdpunkter. Redan på Nationaldagen avgörs en 145-hoppning med 15 inbjudna ryttare, däribland fjolårssegraren Helena Persson, som ställs mot bland andra Niklas Arvidsson, Marcus Westergren, Olof Smith, Jennie Juhlin-Lundström, Jens Fredricson och Stina Lillje.

Lördagen är vikt åt semifinal i Folksam Elitallsvenska, då det avgörs vilka åtta lag som får rida SM-final i samband med Falsterbo Horse Show. I startfältet finns arrangerande Strömsholms Ridsportförening, liksom förra årets SM-vinnare Österlens Ridklubb.
På söndagen blir det final i Folksam Ponnyallsvenska – lag-SM i hoppning för ponnyer. Fjolårsvinnarna Jump Club Ridsportförening tog sig inte vidare till final i år, så här blir det ingen repris från 2018.

På söndagen 9 juni avgörs också en Grand Prix med 100 000 kronor i prispengar, varav 50 000 kronor går till vinnaren. I startfältet finns bland andra Daniel Svensson och Jens Fredricson från Strömsholm, liksom Emma Emanuelsson, Niklas Arvidsson, Helena Persson och ett antal välmeriterade ryttare ytterligare.

Dagen före tävlingsstart är Jonas Johnson lugn.
− Allt känns jättebra. Vi har ett fantastiskt team med omkring 300 funktionärer och vädret ser ut att bli strålande, så vi ser fram mot fyra härliga tävlingsdagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden