Hästägartips
1 juni 10:31
Ridsportplus

Bekämpa flugorna med rätt medel

Hästen på beteStickande insekter är en irriterande del av sommaren för häst och ryttare. Välj granskade flugsprayer när du vill bekämpa insekterna, så undviker du obehagliga överraskningar.

Bekämpa flugorna med rätt medel
Tänk på att alltid testa innehållet i ett nytt medel på ett litet område först. Hästar är känsliga djur och kan reagera mot nya preparat.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bekämpningsmedel mot insekter måste vara godkända av Kemikalieinspektionen. Det innebär att det finns en kontroll av den verksamma substansen, information om hur medlet ska användas, om risken för biverkningar, hur förpackningarna ska tas om hand och slaktkarens (för hästar i livsmedelsproduktion). Att ett medel har genomgått denna kontroll framgår av etiketten.

Många hästägare tror felaktigt att man ska undvika de medel som är klassade som bekämpningsmedel och betraktar dem som giftiga. Men kontrollen och godkännandet av Kemikalieinspektionen ger tvärtom en trygghet i att produkten är verksam och att det finns information om hur den ska användas. Till exempel finns rådet för en produkt att den inte ska användas på föl under tolv veckors ålder.

Flugmedel godkända i andra länder kan finnas på den svenska marknaden, men de ska också vara godkända för att få säljas här. Alla är inte det, en del saknar även information om vad de innehåller.
– Flugmedel på marknaden ska vara granskade och godkända, säger Anneli Rudström, rådgivare på Kemikalieinspektionen. Hittar du en produkt som du misstänker inte följer kemikalielagstiftningen kan du tipsa Kemikalieinspektionen om detta.

Emma-kimsjo-sprutar-insektsmedel2-110630-rtutsnitt
De godkända medlens verksamma beståndsdel är permetrin eller ikaridin.

Åtta godkända flugmedel finns

Enligt senaste aktuella lista finns åtta godkända insektsmedel för häst. Huvudparten av dem innehåller olika koncentration av någon av substanserna permetrin (ibland kombinerat med pyretrin) eller ikaridin. Medel baserade på ikaridin är även verksamma mot fästingar.

Vid sidan av de av Kemikalieinspektionen godkända flugmedlen, finns flera naturmedel som säljs utan kontroll. Det är en vanlig missuppfattning att de är ofarliga och giftfria.

Naturmedel kan vara både irriterande och aggressiva; en del preparat tål inte solljus och andra kan få en blistrande effekt om de aktivt gnids in i stället för att strykas på. Detta framgår inte i bruksanvisning eller reklam, som tvärtom brukar understryka att de är ”helt naturliga och giftfria”.

Naturmedel är baserade på växtoljor

Innehållet är ofta flyktiga växtoljor som eukalyptus, tea tree och citronella. En del av dessa är farliga att förtära (till exempel om föl slickar i sig dem) och alla kan vara irriterande för huden och ge upphov till inflammation och allergiska reaktioner.

Många blandar sina egna insektsmedel och tänker inte på att den eteriska oljan är koncentrerad och måste blandas ut med en bärande olja.
– Vi på Kemikalieinspektionen brukar generellt rekommendera att man använder produkter till det de är till för, säger Anneli Rudström. Om man blandar ihop egna produkter finns inget företag som kan ta ansvar för de problem som kan uppstå i samband med användningen.
– Vissa sådana här ämnen kan till exempel vara allergiframkallande. Vi kan inte heller säga något om effektiviteten mot flugor hos den egna blandningen.

Föl ska inte kunna slicka i sig flugmedel

Om du har ston med föl får sunda förnuftet råda. Det är inte bra om flugmedlet stryks eller sprayas på så att fölet kommer åt att slicka i sig det, oavsett om det är ett godkänt preparat eller naturmedel.

Det finns andra sätt att skydda hästar mot stickande insekter: flughuvor, bromsfällor och väderskydd i hagen är några av dem.

Fakta

Åtta godkända insektsmedel för häst

Godkanda-medel
Godkända insektsmedel för häst

Läs mer: På Kemikalieinspektionens hemsida kemi.se finns ett register där du kan kontrollera om ett medel är godkänt eller ej.

Hittar du ett medel i handeln som inte återfinns i registret ovan, kan du tipsa Kemikalieinspektionen på en länk som finns på deras hemsida.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden