Sverige
19 december 2021 09:29

Bekräftat fall av EHV-1 i södra Sverige

SmittskyddFall av den fruktade centralnervösa formen av virusabort har konstaterats i landets södra delar.

Bekräftat fall av EHV-1 i södra Sverige
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Welcomia

Det är Länsstyrelsen Kalmar län som har meddelat att det finns konstaterad virusabort, den centralnervösa formen EHV-1, hos häst i Västerviks kommun i Kalmar län. Isoleringsrekommendationer för det aktuella stallet är lämnade.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

I våras var det ett stort utbrott av den fruktade sjukdomen, som kan leda till döden, i hela Europa. Detta började i spanska Valencia. Nyligen publicerade Internationella Ridsportförbundet, FEI, nya regler kring smittskydd i samband med internationella tävlingar.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden