Avelsnyheter
1 februari 2022 09:35

Beridna högvakten söker fuxfärgade SWB-ston till avelssatsning

Fuxar sökesBeridna högvakten fortsätter sin rekryteringsoffensiv och lanserar nu ytterligare ett initiativ för att säkra tillgången av svenskfödda hästar.

Beridna högvakten söker fuxfärgade SWB-ston till avelssatsning
Fuxston önskas till Beridna högvaktens satsning. Foto: Marielle Andersson Gueye

Nyligen lanserades satsningen ”Visningsdagarna”, där Föreningen för den Beridna Högvakten gått samman med Försvarsmakten, Flyinge, Ridskolan Strömsholm samt Hovstallet för att rekrytera hästar i samarbete med avelsorganisationen SWB. Nu kommer Beridna högvakten med ytterligare ett rekryteringsinitiativ.

Det rör sig om ett förmånligt optionsprogram där tio SWB-uppfödare årligen kommer att erbjudas platser. ”Den beridna vaktparaden är en självklar del av det svenska kulturarvet och en hyllning till svensk uppfödning”, skriver Beridna högvakten i ett pressmeddelande. Optionsprogrammet är tänkt att långsiktigt säkra tillgången av lämpliga svenskfödda hästar.

Fuxfärgade valacker är av tradition ett av den beridna vaktparadens främsta profilskapande kännetecken – och därför kommer enbart fuxston att antas till optionsprogrammet. ”Ett stabilt och trevligt temperament hos de aktuella stona är också ett självklart krav för antagning”, skriver Beridna högvakten.

Beridna Högvakten
Fuxar är av tradition ett kännetecken för den beridna högvaktens vaktparad. Foto: Marielle Andersson Gueye

Fuxhingst önskas

Lämpliga hingstar kommer att väljas ut till stona i samråd mellan optionsprogrammets uppfödare och Beridna högvaktens hästrekryteringsgrupp. Uppfödaren erbjuds sedan en årlig premie från tidpunkten för konstaterad 90 dagars dräktighet till och med tre års ålder förutsatt att en fuxhingst föds. Programmets sista steg innebär att hästen säljs till Beridna högvakten till överenskommet pris.

– Vi hoppas att detta initiativ skall främja aveln av SWB-hästar i Sverige där vi subventionerar stoägarens avelskostnader och i samarbetet hoppas se fina lämpliga valacker växa upp som därefter kan gå in i den Beridna högvakten, säger Håkan Buskhe, Ordförande i Föreningen för den Beridna Högvakten.

Intresserade uppfödare kan redan nu anmäla sitt sto till optionsprogrammet – läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden