Sverige
19 januari 2022 14:07

Saludag för SWB-hästar lanseras

NysatsningDet har länge pratats om att det råder brist på ridhästar i Sverige. Nu gör flera anrika hästorganisationer gemensam sak med SWB för att rekrytera hästar. Redan i vår lanseras den första saludagen – där hästarnas lämplighet bedöms av en jury.

Saludag för SWB-hästar lanseras
Föreningen för den Beridna Högvakten är en av hästorganisationerna som ingår i nysatsningen. Foto: Beridna högvakten/Claes Kärrstrand

Det är Föreningen för den Beridna Högvakten, Försvarsmakten, Flyinge, Ridskolan Strömsholm samt Hovstallet som nu går samman för att rekrytera hästar i samarbete med avelsorganisationen SWB.

Under rubriken ”Visningsdagarna” lanseras under året två visningsdagar, där ägare till svenska varmblod har möjlighet att visa upp sina hästar för en gemensam rekryteringsgrupp. Den ena visningsdagen äger rum redan i vår på Flyinge och den andra planeras till hösten på Strömsholm. Organisationernas totala behov är cirka 30-40 hästar årligen och man vill genom detta initiativ främja den svenska hästaveln.

”Under dagen kommer hästar i åldern 2-10 år visas upp för en gemensam jury som tar beslut om hästens lämplighet för respektive organisation. Dagen är öppen för publik och kommer att avslutas med en kunskapsclinic i regi av Flyinge. För säljare är detta en möjlighet att på ett tryggt sätt visa upp sin häst och sälja till organisationer där hästens välfärd kommer i första rummet.” Det står det att läsa i ett pressmeddelande.

Under dagen har besökare även möjlighet att träffa Försvarsmakten, Hovstallet, Föreningen för den Beridna Högvakten, SWB samt representanter från Flyinge och Ridskolan Strömsholm.

– Vi hoppas detta kommer att bli en dag som lockar många besökare då den svenskfödda hästen och riksanläggningarnas utbildningsverksamhet för svensk hästnäring kommer att vara i fokus, säger Jonas Johnson, chef för produktionsledningen vid Flyinge och Ridskolan Strömsholm, i pressmeddelandet.

Första saludagen äger rum fredagen den 8 april 2022 på Flyinge Kungsgård.

Läs mer och anmäl din häst här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden