Hoppning
22 september 2018 04:01

Blandade känslor hos silverhjältarna: ”Vi förlorade guld”

Ryttar-VMFredagens VM-final var en känslomässig berg-och-dalbana för det svenska laget. "Klart man inte är nöjd när man blir slagen i en omhoppning," säger Henrik von Eckermann.

Blandade känslor hos silverhjältarna: ”Vi förlorade guld”
Lagsilver och svenskt OS-kval blev resultatet för den här kvartetten. Foto: Roland Thunholm

– Vi hade extremt höga mål, vi ville ta en guldmedalj och visste att vi hade kapacitet för det. Vi nådde nästan hela vägen fram. Vi ska vara glada över vår silvermedalj, inte nöjda, säger Peder Fredricson.
– Att ta ett VM-silver är starkt. Och det är kanske just för att vi har haft målet att ta guld som vi nådde så här långt, fortsätter han.

Det var en konstig dag med många känslor. Henrik von Eckermann.

Det blev en långdragen presskonferens efter prisutdelningen. Hemmalaget USA hade mycket att säga.

Och nedanför på podiet satt de svenska silverhjältarna och såg inte precis glada ut över att ha tagit första svenska VM-medaljen sedan 2002.
– På ett sätt hade det kanske varit bättre om USA inte hade fått det där nedslaget och det inte hade blivit en omhoppning. Det är klart man inte är nöjd med att komma ut från en omhoppning när man har blivit slagen, säger Henrik von Eckermann.
– Nu förlorade vi guld för att vi inte var tillräckligt snabba.

Sambon vägrade ut sig
– Det var en konstig dag med många känslor. Jag var jätteglad för min felfria runda, att jag kunde ge något tillbaka till laget. Och så var Malin också felfri och så var jag glad för det, säger Henrik Eckermann som sedan fick se sin sambo Janika Sprunger vägra ut sig.
– Då var jag ledsen för hennes skull. Och sedan blev det klart att vi skulle få medalj och då var man glad för det och sen kom det här med omhoppningen, fortsätter han.

Det svenska laget var förberett på att det kunde bli omhoppning trots att det aldrig tidigare har hänt att det har varit omhoppning om lagguld på ett VM.
– Vi var förberedda, hästarna stod redo utanför, säger Malin Baryard Johnsson som var med i det svenska silverlaget även i spanska Jerez 2002.

Starkt lag
Hon fick äntligen sätta en felfri runda detta mästerskap.
– Man ska inte glömma att USA är ett väldigt starkt lag, säger hon när hennes lagkamrater pratar om den förlorade guldmedaljen.

Trots att det inte såg jättebra ut efter första dagen har svenska laget hela tiden haft den där medaljen kvar som mål.
– Någonstans kände vi vi har fyra starka ekipage. Det finns flera andra bra lag men de flesta har bara tre riktigt starka ekipage, säger Henrik von Eckermann som tror att han kommer ha en annan känsla för sitt silver så småningom.
– När jag har fått smälta det här är det klart att jag kommer att vara nöjd med silvret. Det är ju det här man jobbar för varje dag.

Peder Fredricson låg trea individuellt inför lagfinalen, men är nu långt från en individuell medalj efter sina två nedslag.
– Jag har inte tänkt eller reflekterat över det än, säger han.

Separat intervju med Fredrik Jönsson finns här.

Ridsports samlade VM-bevakning

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden