Avmaska smart och behåll känsligheten hos din hästs parasiter
Nu på sommaren är hästens parasiter som mest aktiva. Masklarverna vaknar upp på våren och vill med hjälp av hästarna föröka sig på betet under sommaren. Parasiterna har en del av sin livscykel utanför hästen. Kommer hästarna ut på bete med höga halter parasiter i tarmen så kommer de smitta ner betet med parasitägg ganska snabbt. Men ännu är det inte för sent – vi vill hinna ta träckprov och få svar innan hästarna flyttar till sommarhagen. Det går bra att ta träckprov i april, maj eller juni bara man får koll på parasitbördan innan hagbytet. 20 procent av hästarna bär på 80 procent av parasiterna – och det är dom vi vill hitta och avmaska.
Fakta
Lär känna veterinären:
Namn: Monika Wartel
Gör: Veterinär på Distriktsveterinärerna i Fjärdhundra
Utbildning: Veterinärexamen år 2008 på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala
Övrigt: Jag är hästtjej sen barnsben och är idag överveterinär på häst på Distriktsveterinärerna vilket bland annat innebär att jag håller i utbildningar för mina kollegor och utvecklar behandlingsriktlinjer för hur vi behandlar olika diagnoser på häst.
Avmaska rätt hästar
När vi vet vilka individer som har mycket parasiter och vilka parasiter de har så kan vi behandla med rätt preparat för att få bra effekt. Den stora blodmasken och bandmasken vill vi inte att hästarna har då det ökar risken för kolik. På föl och unghästar är spolmasken den viktigaste parasiten att hålla koll på. Den lilla blodmasken har alla hästar och där är fokus att hålla ner smittrycket.
I flera länder i världen finns stora problem med resistens mot avmaskningsmedel. Det finns resistens även i Sverige. Men vi har fortfarande ganska känsliga parasiter. Det läget behöver vi hjälpas åt att vara rädda om genom att använda oss av selektiv avmaskning och förebyggande metoder för att bromsa utvecklingen av resistens.

När parasiterna utsätts för ett avmaskningspreparat så utvecklar vissa maskindivider ett skydd mot preparatet. Om vi använder avmaskningsmedel ofta och avmaskar alla hästar så får de resistenta maskindividerna en väldigt stor fördel jämfört med sina icke resistenta artfränder. Om vi då avmaskar alla hästar selekteras de resistenta maskindividerna snabbt fram och sen ärvs resistensen över maskgenerationerna. Då blir en stor del av alla maskarna resistenta i hagen och så småningom stallet och kanske Sverige. Och då fungerar våra avmaskningspreparat sämre eller kanske inte alls!
Behåll maskarnas känslighet mot avmaskningsmedel
Vi vill att en stor del av maskarna ska vara känsliga för avmaskningsmedel. Det är en avvägning mellan att minska mängden maskar hos de individer som bär på mycket mask och riskerar att bli sjuka eller smitta andra. Och att hålla nere mängden avmaskningsmedel som används för att så få av maskarna som möjligt ska bära på gener som ger dom resistens.
Det vanligaste felet vi gör är att vi avmaskar alla hästar! Tänk på att 20 procent av hästarna bär på 80 procent av parasiterna. Avmaska smart och behåll känsligheten hos din hästs parasiter.

Börja göra effektkontroller
Nytt inom parasitforskningen är rådet att göra effektkontroller efter avmaskning. Jag vill slå ett slag för effektkontroller, många känner inte till det här rådet. Effektkontroller är viktigast på unga och nyanlända hästar då de sprider mest parasiter.
Effektkontroll gör du så här:
- Ta träckprov och avmaska vid behov
- Ta sedan ett nytt träckprov 14 dagar efter avmaskning
Med effektkontroll ser du effekten av avmaskningen. Om en individ har resistenta maskar så kommer de ha äggförekomst även efter avmaskningen och det kommer synas på det nya träckprovet. Då kan det finnas skäl att göra om avmaskningen för att utesluta att hästen kanske inte fick i sig avmaskningsmedlet ordentligt och sen vänta och ta ytterligare ett träckprov. Om effektprovet åter visar att hästen eventuellt har resistenta parasiter kontakta veterinär eller SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för rådgivning och eventuell resistensutredning.

Mina bästa tips!
- Mocka hagarna 2 gånger per vecka under betessäsongen – forskningen visar att det har stor effekt!
- Provta och vid behov avmaska nyanlända hästar
- Gör effektkontroller på unga och nyanlända hästar
- Håll nyanlända hästar separat tills du fått koll på parasitstatus
- Ha besökande hästar separat och där det går att mocka efter dom
Rutiner:
- Ge de renaste betena till de yngsta hästarna som är mest känsliga
- Skilja på sommar- och vinterhagar
- Tänk på att smittrycket på betet peakar efter höstregnen
- Låt marken vila, ha beten att växla mellan
- Ha tillräckligt stort bete så hästarna kan undvika att beta så nära bajshögarna
- Sambeta/växelbeta gärna med får/kor – olika djurslag äter upp varandras parasiter
- Plöj om möjligt upp betet ibland och lägg om vallen med jämna mellanrum
Undvik:
- Att harva eller putsa betet på sommaren då det sprider ut träcken och parasiterna och ökar smittrycket.
- Rutinavmaska alla hästar
På initiativ av SLU har vi tillsammans tagit fram en branchgemensam nationell riktlinje ”Hästens mag-tarmparasiter. Att förebygga och behandla.” Representanter från SLU, UDS, SVA, Evidensia, Hästhälsovården, Vidilab och jag själv från Distriktsveterinärerna har medverkat. Läs den gärna! Här finns mer information och många bra råd.
Hästens mag-tarmparasiter – Att förebygga och behandla
/Monika Wartel
Veterinärbloggen på Ridsport presenteras i samarbete med Distriktsveterinärerna.
Följ Ridsport på