Sverige
28 juni 2018 12:01

Bloggaren Bondbönans idé ger foder till fler – har delats tusentals gånger

SpridningDela med dig av oskördad mark till djurägare. Den uppmaningen spred lantbrukaren Hanna Karlsson i Bondbönans blogg. På mindre än två dygn har inlägget delats över 7 700 gånger och Hanna har blivit intervjuad i SVT.

Bloggaren Bondbönans idé ger foder till fler – har delats tusentals gånger
Hanna Karlssons uppmaning på "Bondbönans blogg" har fått stor spridning. Foto: Privat

”Äger du mark? Mark som du i vanliga fall betesputsar eller låter stå oskördad?
I så fall har jag en uppmaning till dej! I stort sett hela Sverige lider av svår torka och vi bönder ser ut att gå mot en katastrofsäsong där vi inte vet hur vi ska få ihop foder till våra djur.

Har du mark som inte skördas så är min uppmaning till dej att fråga en bonde i närheten om han/hon vill ta vara på gräset på din mark.

Idag har jag själv suttit och skördat små ”åkrar” hos en granne. Jag gör hela jobbet med skörden på grannens mark och får där ihop några balar med foder. Grannen får nyklippta, fina åkrar utan att göra ett handtag och känner dessutom att han gjort mej en tjänst när gräset på hans mark kommer till nytta. Win-win!”

Så skrev Hanna Karlsson, bonde på Öland, i ett inlägg i tisdags.
− Det är egentligen inte så svårt. Jag frågade min granne om jag fick skörda på hans oskördade mark, och för mig med 300 djur räcker det inte hela vägen, men om man har ett par hästar kan en sådan skörd vara väldigt välkommen, säger Hanna Karlsson.

Kontakt mellan mark- och djurägare

− Obrukad mark finns i över hela landet, i lite olika omfattning, och det är inte svårare än att markägare och djurägare tar kontakt med varandra. Om man är det minsta osäker angående EU-stöden är det bara att slå en signal till länsstyrelsen.

Ett problem kan vara om markägare och djurägare inte känner till varandra.
− Det kan inte jag lösa, men jag kan tycka att LRF skulle kunna knyta ihop markägare med djurägare, säger Hanna Karlsson.

På Facebook finns också flera grupper där markägare och djurägare kan skapa kontakt, angående bland annat ledig betesmark.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden