BenställBockhov kan ge hältor, så det är viktigt att hålla koll på fölets hovar ända till 2-årsåldern. Det finns behandlingar med god prognos, berättar veterinären Henrik Magnusson.
Bockhov på föl har god prognos
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Bockhov kallas det när hoven slits fel. Tån blir kort och brant medan trakten blir lång. Diagnosen är vanligast från födseln och upp till två års ålder, och åkomman anses ha en rad olika orsaker.
– En teori är att föl har korta halsar och långa ben, och att de gärna har det ena benet bakåt när de betar. Då riskerar senan att förkortas på det ben som inte belastas, säger veterinären Henrik Magnusson.
Men den vanligaste orsaken till bockhov är hältor, som kan bero på till exempel hovbölder men även andra ömheter i skelett eller stödjevävnader.
– Om det ger en låggradig hälta är det inte så lätt att upptäcka. Ta fölen regelbundet till ett fast, jämnt underlag och bedöm hovar och benställningar med hjälp av utbildad hovslagare, säger Henrik Magnusson.
Balansen mellan skelett och sena kan rubbas
En tredje orsak till bockhov är kraftiga tillväxtperioder.
– Om hästen växer fort kan balansen mellan skelett och sena rubbas. Ofta är det då båda frambenen som drabbas.
På fackspråk är uttrycket att tåaxeln bryts framåt i hovledens plan, från sidan sett.
– Från sidan ska tåaxeln vara rak från kota till hov, men det blir en knick framåt.
En bockhov går att rätta till med hjälp av hovslagare oavsett ålder på fölet, eftersom det är en sena som förkortas och skapat hovens felläge.
– Det gäller att ha koll, och vid symtom verka ner trakten och hindra slitage i tån genom att sätta på en liten nätt tåsko eller limma på en plastsko med tåförlängning som ökar töjningen i senan, säger Henrik Magnusson.
Men det är viktigt att först utesluta att hästen är smärtpåverkad och i så fall åtgärda smärtan först.
– Om hästen har ont finns en metod som utvecklades i USA på 80-talet. Den går ut på att höja trakten ännu mer och vila senan för att få bort smärtan, plus att behandla med antiinflammatorisk medicin. Så fort hästen är smärtfri går behandlingen över till att töja senan.
Operation är sista åtgärden
Om övriga åtgärder inte normaliserat hoven på två månader är operation den sista åtgärden.
– Då snittas den djupa böjsenans förstärkningband av, så att senan och dess muskel kan töjas ut och hoven få normal position. För den som upptäcker bockhov först efter sommarens bete är detta sista utvägen, säger Henrik Magnusson.
Han anser att operation har god prognos, de flesta går att återställa.
– Då räddas hästen från kommande hältor orsakade av den försämrade stötdämpning som bockhoven ger. Men det är viktigt att vara snabb med åtgärder som verkning och korrigering efter en operation, för när ärret läkt går det inte att töja senans längd.
Fakta
Se upp!
Det finns en fara i att pressa hoven för hårt med förlängning av tån och sänkning av trakten under för lång tid. Hästen kan utveckla sabelbenthet, då knäet ”knickar bakåt”. Det kan också hända att hovväggen böjs och blir konkav och att tåömhet, ibland till och med benförändringar i hovbenspetsen, uppstår.
”Pressa inte för länge med hovåtgärder, det är bättre att göra en operation i stället om senan inte ger med sig på två månader. Ge aldrig kraftfoder till ett föl som diar normalt, det ökar risken för obalans i den finstämda jämvikten mellan skelettet och senornas tillväxt”, säger veterinär Henrik Magnusson.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på