Veterinärt
25 mars 2021 11:31
Ridsportplus

”Kamp att hålla fullblodsfötter ohalta”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det veterinären Lotta Månsby som håller stafettpinnen, och hon förklarar bland annat att hon tror att 30 procent av hästarnas hältor är hovrelaterade, och hon skulle önska mer hovar i veterinärutbildningen.

”Kamp att hålla fullblodsfötter ohalta”
Lotta Månsby är veterinär och galopptränare, och vet att det är svårt att hålla fullblod ohalta.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I förra numret svarade hovslagaren Björn BergViktoria Carlerbäcks frågor. Sedan skickade han pinnen vidare till sin uppdragsgivare, veterinär Lotta Månsby.

    Hur viktigt är det att samarbetet mellan veterinär och hovslagare fungerar?
    – Jag skulle säga att 30 procent av hältorna är hovrelaterade. Jag är helt övertygad om att de är förbisedda. Våra hovslagare är ofta med och diskuterar. När det gäller låga hältor kan det göra stor skillnad med sjukbeslag. Även när det gäller gaffelband finns det beslag som kan hjälpa.

    Är veterinärer bra på hovar, och är hovslagare bra på det veterinära?
    – Nej. Jag skulle önska mer hovar i veterinärutbildningen, och mer praktik, men det är mycket som ska hinnas med. Hovslagarnas efterutbildningar behöver bli mer omfattande. De hovslagare som jobbar hos oss lär sig läsa röntgenbilder och lär sig om mjukdelarna i hoven. Det ger väldigt mycket för båda grupperna.

    Hur mottagliga för tips är hovslagare som inte jobbar hos er?
    – Det är viktigt att få fram information till hovslagaren om vad som kan ha orsakat hältan, plus förslag på hovvård eller beslag. Men när man inte ser på hästen tillsammans kan det lätt uppfattas som kritik. Jag brukar skriva ett avsnitt till hovslagaren i djurägarens hemgångsråd. Det viktigaste för hästen är att veterinär och hovslagare drar åt samma håll.

    Varför blev du intresserad av hovar?
    – Jag är veterinär men också ryttare, förr hoppning och fälttävlan men nu är jag galopptränare. Det är en ständig kamp att hålla fullblodsfötter ohalta, så jag började förstå hur viktiga hovarna är.

    Lotta Månsby skickar pinnen vidare till Pernilla Andersson, dressyrtränare och svårklassryttare.

    Fakta

    Lotta Månsby

    Lottamansby2
    Lotta Månsby

    Namn: Lotta Månsby.

    Ålder: 62 år.

    Bor: I Nödinge bredvid kliniken.

    Gör: Driver Ale Djurklinik. Är leg veterinär specialiserad inom hästens sjukdomar. Drömmer om: Att fortsätta utveckla mig själv och kliniken.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden