Veterinärt
28 december 2020 16:30
Ridsportplus

Struppipning steg 1: Veterinär

Andra andningenProblem med luftvägarna är vanligare än många tror — speciellt bland större hästar. Ridskolehästen Skywalker fortsatte att flåsa trots förbättrad kondition. Personalen anade oråd och bokade veterinär. Skywalker genomgick i höstas en utredning för sin tunga andning. Ridsport har följt hans väg, från diagnos till friskförklarad.

Struppipning steg 1: Veterinär
Hos veterinär Andreas Sandin. Skywalker genomgår en endoskopi stillastående för att kontrollera om det finns några problem med hans luftvägar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den irländska importen Skywalker är lektionshäst hos Trosa Ridsällskap. Den 9-åriga valacken kom till ridskolan under sommaren 2019.
– När han kom var han inte i kondition eftersom han hade vilat efter en skada i ena benet, därför reflekterade vi inte över att han flåsade ibland. Men sedan märkte vi att han i vissa situationer mer och mer fick samma slags flåsande som när hästar är upprörda. Han har inte haft några andra symtom, inte bukandats eller blivit ovanligt trött, säger Disa Johannesson, ridskolechef på Trosa Ridsällskap.
– Han är en stor häst, men han har inte så långa ben utan det är väldigt mycket kropp och stora hovar. Han ser ut som en riktig irländare! Han har storlek X-full i grimmor och annat, men huvudet är inte klumpigt utan fint utformat, säger Disa Johannesson.

Skywalker beskrivs som en väldigt vänlig häst, nöjd med att gå i flocken och som trivs att gå i grupp på lektionerna. Valacken är populär bland eleverna på ridskolan.
– Alla tycker om att rida honom, han är mycket ambitiös och försöker alltid göra rätt. Han vill göra det ryttaren begär.
– Han är en bra teorihäst, då får han vara i centrum, det gillar han. Han är inte färdigskolad än, men gör alltid sitt bästa och frågar hela tiden ryttaren om han gör rätt.

Valde att undersöka

Ridskolan tog beslutet att undersöka vad som kunde vara orsak till Skywalkers tunga andning och om det kunde vara farligt för honom.

Endoskopi-1-200818-rt
Med hjälp av brems lyckas Andreas Sandin föra in kameran genom Skywalkers högra näsborre. Foto: Roland Thunholm
Endoskopi-2-200818-rt
Under denna första veterinärundersökning konstateras det att valacken har en stämbandsförlamning. Foto: Roland Thunholm
Endoskopi-4-200818-rt
På bilden syns Skywalkers svalg. Foto: Roland Thunholm

Tid bokades hos veterinär Andreas Sandin i Järna, som ridskolan ofta anlitar.

För att kunna undersöka svalg och struphuvud i detalj, gjorde han en endoskopi, en undersökning med hjälp av en kameraförsedd slang som leds in via ena näsborren.
– Det är en bra metod för att undersöka de övre luftvägarna. Det finns många typer av diagnoser där det gör nytta. Det är inte bara vid av missljud från hästen under arbete, det kan också gälla hosta, näsflöde och näsblod som behöver undersökas närmare.

Graden av skada avgör prognosen för att hästen ska komma tillbaka till arbete.

Andreas Sandin, veterinär

Det kan finnas en rad orsaker till att hästen har problem i luftvägarna. Ibland upptäcks bihåleinflammation, svampinfektion och förändringar i nosen genom endoskopet. För Skywalkers del visade det sig att han inte hade fick tillräckligt med luft på grund av en stämbandsförlamning på vänster sida, så kallad struppipning.
– Det kan misstänkas om hästar uppträder precis som Skywalker, frustar på ett särskilt sätt i vissa lägen eller när halsen hålls på ett speciellt sätt. Andra hästar kan visa detta genom att de känns sega, trötta och hängiga.

Operation rekommenderades

Andreas Sandin förordade operation av Skywalker.
– Graden av skada avgör prognosen för att hästen ska komma tillbaka till arbete. Det finns flera olika operationstekniker att ta till, utefter de individuella variationerna hos varje häst.

För att utföra operationen och avgöra vilken form av ingrepp som skulle göras, remitterades Skywalker vidare till Mälaren Hästklinik.

Fakta

Det här är struppipning

Struppipning är ett tillstånd som har fått sitt namn av de ljud som uppstår vid inandning hos den drabbade hästen. Det beror på att recurrensnerven, som styr stämbandens och arytnoidbroskets rörelser, är försvagad så att dessa faller in mot struphuvudet. Då hindras luftströmmen och det typiska ljudet uppstår. Hästens ork försvagas också, en del hästar ”tar slut” efter en stunds ansträngning.

Struppipning kan uppkomma efter upprepade luftvägsinfektioner eller genom att en tromboflebit (förträngning av venen) trycker på nerven när huvudet sträcks bakåt, vilket skadar den.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden