Veterinärt
29 december 2020 15:23
Ridsportplus

Struppipning steg 2: Ridprovet

Andra andningenEfter att Skywalker hade fått sin diagnos beslutade ridskolan att göra en så kallad arbetsendoskopi för att se omfattningen av hans problem med luftstrupen.

Struppipning steg 2: Ridprovet
Filmningen av de övre luftvägarna syns direkt på en datorskärm, men spelas också in för närmare granskning efteråt. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Valacken kördes till Mälarens hästklinik där veterinärerna Sigrid Hyldahl och Emma Odelros höll i de vidare undersökningarna.
– Dynamiska problem, där ett snarkande eller flåsande ljud uppträder först när hästen börjar bli ansträngd, är vanligt. Vi har stor hjälp av arbetsendoskopi för att se vad som händer när hästen arbetar, säger Emma Odelros.

Arbetsendoskopi innebär att en mini-kamera registrerar vad som sker i hästens svalg och hals vid ansträngning. Utrustningen består av en kamera med fiberoptik som förs in i ena näsborren och en sändar- respektive en mottagarlåda. Dessa sitter på ett särskilt schabrak som läggs på hästen. Undersökningen sker på olika sätt, beroende på i vilka situationer som problemen brukar uppstå.
– Trav- och galopphästar undersöker vi ofta hemma hos tränaren eftersom de kan behöva komma upp i tempo innan de får sådana problem att missljud uppstår. Till ridhästar brukar vi använda vårt ridhus och ser dem ridna med deras ordinarie utrustning och ryttare, som får visa de moment som är besvärliga för hästen, säger Emma Odelros.
– Detta är mer värdefullt än att longera hästen med endoskopiutrustningen.

Sigrid-hyldahl-laursen-1-200910-rt
Veterinären Sigrid Hyldahl undersöker Skywalker inför dagens stundande arbetsendoskopi. Foto: Roland Thunholm
Sky-2-200910-rt
Förberedelser. Foto: Roland Thunholm

Flåsar på ett snarkande sätt

Skywalker brukar flåsa på ett snarkande sätt när han ska samla sig.
– Ofta stämmer resultatet av arbetsendoskopin med denna undersökning, men inte alltid. Ibland är det faktiskt tvärtom! Vissa hästar med en lägre grad av stämbandsförlamning kan visa sig ha större problem vid ansträngning än vi trott att den skulle ha, medan andra som verkat allvarligare inte blir sämre vid ansträngning. Så att kontrollera vad som sker vid arbete är en viktig undersökning för att ställa rätt diagnos.

Vi har stor hjälp av arbetsendoskopi för att se vad som händer när hästen arbetar.

Emma Odelros, veterinär, Mälarens hästklinik

Skywalker får diagnosen vänstersidig stämbandsförlamning, ett tillstånd som ofta hör samman med storvuxna hästar och/eller sådana med lång hals. Det beror på att recurrensnerven som styr stämbanden är den längsta i hästens kropp, med många platser där det kan uppstå problem. Att struppipning oftast är vänstersidig beror på att signalerna från recurrensnerven har längre väg på den sidan, runt hjärtat.
– Beroende på vilka fynd som görs beslutar vi om bästa behandlingsmetod. Om det finns någon form av funktion kvar i brosket kan vi antingen göra en nervtrans-plantation eller en så kallad ”tieback” operation.

Sky-14-200910-rt
Under arbetsendoskopin ser veterinärerna hur stämbanden fungerar vid arbete. Foto: Roland Thunholm
Sky-13-200910-rt
En av ridskolans elever, Natalie Flensburg, red Skywalker under arbetsendoskopin och visade vid vilka situationer han brukar börja flåsa som mest. Foto: Roland Thunholm
Sky-15-200910-rt
Utrustningen är känslig. Fiberoptiken är framtagen för att fungera på en stillaliggande människa. Här används den i helt annan miljö med svett, fukt och rörelse. Dessutom ska den trådlösa överföringen också fungera. Foto: Roland Thunholm
Sky-4-200910-rt
Under arbetsendoskopin konstateras det, precis som det gjorts vid tidigare undersökning att Skywalker lider av struppipning. Under arbete kan veterinärerna se hur stor grad som defekten påverkar hästen vilket också gör det lättare att sen ge en rekommendation. Foto: Roland Thunholm
Sky-lastas-4-200818-rt
Dags för hemfärd. Den andra undersökningen är över och medan veterinärerna tar beslut om rekommendationer för Skywalker får han åka hem. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Gradering av struppipning

Gäller häst i vila.

 • Grad 1
  Normal, frisk häst. Symmetrisk, synkroniserad abduktion och adduktion av höger och vänster arybrosk.
 • Grad 2
  Viss osynkroniserad rörelse (fördröjning, fladder, svaghet i abduktionen) av det vänstra arybrosket under någon fas av respirationen. Full abduktion av arybrosket kan fås genom att hästen sväljer eller genom att sluta till hästens näsborrar.
 • Grad 3
  Som grad 2, men kan inte få full abduktion av arybrosket genom att framkalla sväljning eller täppa till näsborrarna.
 • Grad 4
  Ingen rörlighet av arybrosket under någon fas av respirationen.  En häst kan konstateras ha grad 3 HLS i vila, men vid endoskopisk undersökning under arbete på rullmatta kan den ändå hålla arybrosket abducerat.

Det har föreslagits ett tillägg till graderingssystemet för hästar med grad 3 HLS, vid utökad undersökning med rullmatta. Grad 3A skulle vara om de lyckades bibehålla full abduktion under arbete, 3B skulle vara om de lyckades bibehålla det vänstra arybrosket och stämbandet i en relativt fixerad, men ofullständigt abducerad position och 3C skulle vara om arybrosket och stämbandet totalt kollapsade inåt. En möjlig förklaring till varför hästen skulle klara att abducera brosket under ansträngning men inte i vila, är att mekaniska och även kemiska stimuli som uppstår vid respiration under hårt arbete påverkar CAD-muskeln.

Förlamningens grad kan också benämnas i 5-gradig skala, i procent, som partiell och som lindrig, måttlig, kraftig eller fullständig.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden