Veterinärt
31 december 2020 17:54
Ridsportplus

Struppipning steg 4: Hemkomst

Andra andningenKnappt en månad efter ingreppet i Skywalkers hals är det dags för honom att återgå i arbete. Valacken har under rehaben skrittats vid hand upp emot en halvtimme om dagen.

Struppipning steg 4: Hemkomst
Det dröjer några veckor innan Skywalker kan arbeta fullt ut i verksamheten igen. Luftvägarna fungerar äntligen som de ska, men konditionen och styrkan måste byggas upp. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter hemkomsten från kliniken stod Skywalker för sig själv i en sjukhage, isolerad från de andra hästarna.
– Vi har ganska strikta smittskyddsregler här på ridskolan. Tyvärr tyckte inte ”Sky” att det var helt optimalt att stå själv, så en natt rymde han faktiskt över till ett par andra hästar, berättar Disa Johannesson.

De första tio dagarna efter operationen skulle Skywalker sprutas med penicillin för att undvika en eventuell infektion. Men valacken hade ingen större lust att bli sprutad fler gånger efter sitt besök på Sigtuna.
– Redan dag ett ringde vi och förklarade att det här kommer inte gå. I stället fick vi ge honom Hippotrim oralt, det fungerade bättre, säger Disa Johannesson.

Efter drygt två veckor i karantän fick Skywalker återigen gå med sina flockkompisar och när Ridsport är på plats är det en motvillig Skywalker som följer med in för en skogstur.

Ärret syns knappt

Skywalkers skötare Natalie Flensburg spolar av valackens ben och borstar. På den gråa halsen syns knappt ärret bakom den vänstra ganaschen. Läkningstiden är normalt upp till tio veckor efter operationen.
– Till en början var det svullet kring området, men svullnaden gick ner på knappt en vecka, säger Natalie Flensburg.
– Än så länge har vi inte märkt så stor skillnad på honom men han har ju skrittats vid hand och vi har precis börjat rida, säger Disa Johannesson.
– Det ska bli intressant att se när vi kommer i gång ytterligare om han kommer att kunna komma ihop bättre. Han har ju, framför allt i galoppen, nästan vräkt sig framåt när han börjat flåsa, säger Disa Johannesson och klappar om valacken.

Skywalker_08
Operationsärret syns knappt under vinterpälsen. Foto: Sandra Nordin Johansson
Tillnettan_02
Skywalker har återhämtat sig efter ingreppet och visar samma framåtanda som innan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Natalie Flensburg sitter upp på stallplanen och valacken får ta täten ut på en skogstur med några av de andra ridskolehästarna.

Prognosen för opererade struppipare är generellt god och i de flesta fall kommer de tillbaka till fullt arbete – något som bör gälla för Skywalker också.
– Ja, det ska bli intressant att se om han blir ännu piggare efter operationen, för energin har ju inte varit något problem tidigare, säger Natalie Flensburg medan Skywalker skrittar på den mjuka grusvägen.

Skywalker_01
Nu får Skywalker förutsättningen att kunna få tillräckligt med luft under tiden han arbetar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Fakta

Prognos:

  • 84% uppvisade inga symtom efteråt enligt en enkätundersökning av 55 hästar som opererats för struppipning.
  • 77% av hästarna var aktiva och fungerade bra inom det område som hästägaren planerat.

Struppipning heter roaring på engelska och hemiplegia laryngis sinistra på latin.

Nedärvd kroppsstorlek och halslängd verkar ha betydelse för förekomsten av struppipning. Storvuxna hästar och stora raser verkar drabbas oftare än mindre raser och ponnyer. Minst 40 procent av de större raserna har någon grad av laryngeal asymmetri.

(Källa: Struppipning hos häst, examensarbete av Weronica Weidemann, SLU 2009)

Total kostnad:

Första undersökningen hos veterinär: 2 300 kronor

Arbetsendoskopi: 4 700 kronor

Operation: 35 700 kronor

Summa vårdkostnad: 42 700 kr

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden