Sverige
4 oktober 2017 14:12

Bötfälls för hård lastning på tävling

BÖTEREn mamma och hennes dotter höll på i 50 minuter med att lasta en ponny på en tävlingsplats.
De använde både grimskaft och spö som de slog ponnyn med.
Nu döms de till böter av Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Bötfälls för hård lastning på tävling
Försöken att lasta ponnyn pågick i 50 minuter, och både ryttaren och hennes mamma betedde sig förfärligt illa vid lastande av ponnyn, skriver disciplinnämnden i sin dom. Getty Images/iStockphoto

Det var vid en tävling i Mellansverige i maj som den långvariga och hårda lastningen uppmärksammades av andra på tävlingen.
Försöken att lasta ponnyn pågick i 50 minuter, och både ryttaren och hennes mamma betedde sig förfärligt illa vid lastande av ponnyn, skriver disciplinnämnden i sin dom.
”Först slog bara ryttaren ponnyn med grimskaftet och tvingade ponnyn att springa runt. Hon piskade den hårt. Därefter kom mamman med en pisk och även hon slog ponnyn samtidigt som de vevade med grimskaftet. Ponnyn sprang på liten volt och de slog och bromsade på samma gång. Både vuxna och barn som såg det hela har tagit illa vid sig”,
skriver disciplinnämnden, som också tagit del av en kort film från händelsen.

Inte en vedertagen metod
−Att låta hästen springa på en liten volt är en metod som används vid lastträning, men det är inte en metod som kan användas på allmän plats som en tävlingsplats, om man tvingas använda spö och grimskaft på detta sätt.
I ett trängande behov måste man hitta andra metoder, utan piska, spö eller snurr på en liten volt, säger nämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark.
Mamman och dottern döms till 500 kronor vardera i böter, vilket är långtifrån vad som hade varit möjligt att döma ut.
−De var väldigt ångerfulla, och det handlade om privatpersoner som var ute på hobbyuppdrag.
– För disciplinnämndens del ska domen också sen som en markering av att även parkeringsplatsen ingår i tävlingsområdet, säger Cecilia Tholse Rogmark.

Överdomren visste inget
Överdomaren på tävlingen blev inte uppmärksammad på vad som pågick förrän ponnyn väl var inne i transporten, och valde därför att låta disciplinnämnden besluta i ärendet.
−Överdomarens främsta uppgift är att övervaka framridning och framhoppning, och de flesta överdomare tar bara ett par rundor till parkeringen under tävlingsdagen, så det är inget konstigt i det, säger Cecilia Tholse Rogmark.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden