Avelsnyheter
12 februari 2018 19:00
Ridsportplus

Box-hästarna har visat framhovarna

FälttävlansavelFörra året presterade Regina och Therese Örups hästar med prefixet Box bättre än någonsin. Deras avel har ännu bara ett dussin år på nacken, men familjetraditionen med fälttävlan på högsta nivå började 
redan i början av förra seklet.

Box-hästarna har visat framhovarna
Regina och Therese Örup med från vänster Taste of Lily Asp, Herta och Box Compris. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Box Qutie, Box Leo och Box Cayenne. Trots att Regina Örup och dottern Therese Örup från Boxholms säteri bara har några få hästar som tävlar, glänste Box-prefixet flera gånger om i stora fälttävlanssammanhang under 2017.
    – Det var ett år med många höjdpunkter. Framför allt känns det extra kul att alla hästar presterade på sina respektive nivåer, säger Therese Örup om framgångarna som sträckte sig från unga Cayennes Breeders Trophy-seger till meriterade Quties fina EM-debut.
    – Ja, visst fick man en tår i ögonvrån, säger Regina om att se deras hästar leverera när det verkligen gällde.

    Har tio hästar
    Box-duon har just nu tio hästar, inklusive de tre i tävling, efter att ha sålt två förra året. En av dem var Box Balrog, som fick över 80 procent på unghästtestet och selekterades till hoppauktionen Swedish Select Horse Sales. Uppfödarna ansåg att Balrog passar bättre för hoppning, men det är alltid fälttävlan de har i åtanke.

    Vad vill ni få fram för att en häst ska ha rätt förutsättningar för att lyckas inom fälttävlan?
    – Hästarna ska klara av att tänka själva och det är viktigt att de verkligen vill. Ser man på hästen rent fysiskt, utan utbildning, ska den ha tekniska förutsättningar att klara av hoppningen och kunna klara hinder på rätt sätt. Även om det är flera -bitar inom biologin som ska stämma ska de ha tillräckligt med hjärta och lungor för att fungera i de största terrängerna. Därför är det så viktigt att få in fullblodet i dem. Mamman till Qutie har faktiskt en del travarblod och även där finns lungkapacitet, säger Therese.

    Ludwig Svennerstal (swe) & Box Leo
    Ludwig Svennerstål och Box Leo under unghäst-VM fälttävlan i Frankrike 2017. Foto: Nigel Goddard

    Oftast har ett eller två föl sett dagens ljus varje år på Boxholms säteri sedan 2006.
    – Ambitionen har ökat allt mer och nu försöker vi att betäcka minst två ston per år, beroende på hur det passar med livet i övrigt. I början var vi mer försiktiga – det är ju inte gratis att hålla på och vi vet att det är svårt att gå runt. Vi gör det här för att vi tycker att det är väldigt, väldigt roligt, berättar Therese.

    Det är extremt viktigt att hitta precis rätt ryttare till varje häst. Therese Örup.

    Även om Regina förr om åren har fött upp några hästar var startskottet på dagens avel Box Qutie, eller närmare bestämt hennes numera Elitpremierade mor Lady Like KLT (1990-2012, e Little Boy-Amore xx, upp Ilse Ekenborn).

    Anna Freskgard (swe) & Box Qutie
    Anna Freskgård och Box Quitie deltog individuellt på EM i polen i augusti 2017. Foto: Nigel Goddard

    – Jag tittade på en del olika ston och fastnade för Lady Like, som hade flera avkommor som hade presterat. Tillsammans med en hingstunge var hon sist kvar hos ett par som skulle sluta med uppfödning och båda två följde med hem. Lady Like betäcktes med Quite Easy och 2006 föddes Box Qutie. I hopp om att få barnen involverade satte jag Tessan som uppfödare på Qutie och hennes syster Helena på nästa föl, berättar Regina.

    Sammansvetsat par
    Och visst gick det vägen, åtminstone i Thereses fall. Sedan dess är hon och Regina ett sammansvetsat par i avelsarbetet, även om det är Therese som står som såväl ägare som uppfödare och därmed får mest uppmärksamhet – exempelvis vid senaste Ryttargalan där hon stod för två prestigefyllda nomineringar.

    Dressyr
    Regina och Therese Örup med fölet Box Gambler (e Gamelus R-Colmani). Foto: Roland Thunholm

    – Numera är det Tessan som bidrar ekonomiskt, så jag tycker att det är hennes namn som ska finnas på pappret. Att min dotter är så engagerad och att vi gör det här tillsammans är helt fantastiskt roligt. Då får det gärna vara Tessans namn som står där.

    Betäcker ston som 3-åringar
    Det första stoet Lady Likes barnbarn Box Compris är en av just nu två dräktiga 4-åringar.
    – Att betäcka dem som 3-åringar gör att de får ett extra år på sig och att de inte behöver prestera från fyra års ålder. Lite som militärtjänsten, säger Regina och konstaterar att femteplatsen på förra årets unghäst-VM var resultatet av en 3-årsbetäckning.
    – Leo är just en sådan avkomma. Qutie var fyra när hon fick honom.

    Då var det Jaguar Mail som var far och så är även fallet med Compris blivande avkomma.
    – Compris är efter Iowa och kombinationen Jaguar Mail med Iowa i andra led ville jag gärna ha. Det finns exempelvis en godkänd hingst, Tresor Mail, med den kombinationen och han gick fälttävlans-EM för Frankrike, säger Therese.

    Utöver 4-åringarnas föl väntas en bonusavkomma från Frida Anderséns OS-häst Herta, som bor i Boxholm medan Frida har Breeders-vinnaren Box Cayenne. Därtill är ett av gårdens två avelsston, Taste of Lily Asp, dräktigt. Lily fick 2016 ett stoföl efter Canterbury och nu är hon dräktig med Kannan.

    Fakta

    Mest framgångsrika tävlingshästarna

    Box Qutie (SWB sto f -06 e Quite Easy u Lady Like KLT e Little Boy)
    Tävlas sedan 2011 av Anna Freskgård och fullföljde sitt första internationella mästerskap i somras när hon avslutade EM med att vara en av få felfria i banhoppningen. Ekipaget slutade på plats 34. Även kvalad till 1,50-hoppning och fick föl som 4-åring. ”Qutie blir kvar länge hos Anna och ska in i aveln när hon har tävlat klart”.

    Box Leo (SWB val f-10, e Jaguar Mail u Box Qutie e Quite Easy).
    Breedersvinnare som 2017 var bästa svenska häst på unghäst-VM då han kom femma med Ludwig Svennerstål. Som valack kommer han troligen att säljas så småningom och buden kommer stadigt. ”Just nu blir han kvar hos Ludde och vi njuter varje dag av hur bra det har gått hittills för dem”.

    Box Cayenne (36) (SWB sto f -12 e Cuper u Carrera (36) e Cardento)
    Enda nu levande avkomman undan Carrera. Vann Breeders Trophy 2016 och 2017 med Ruth Lundberg respektive Frida Andersén. ”Kakan rids av Frida även under 2018. Vi tror hemskt mycket på Kakan, men det är lite för tidigt att säga hur långt hon kan komma att räcka”.

    – Kannan har ju både presterat själv och gett avkommor som har presterat, så det verkar lovande. Sedan är han ingen skönhet eller har särskilt mycket trav, men jag tror att huvudet kommer väga upp, säger Therese.

    Hur tänker ni kring hingstval?
    – När jag tittar på hingstar ska de framför allt ha presterat, antingen själva eller via sina avkommor. Det skulle också kunna vara på galoppbanan – jag anser att en tävlingsindivid är en tävlingsindivid. Att Lily är 50 procent fullblod är en stor fördel och gör oss mer fria att välja hingst, säger Therese.

    Hur resonerar du kring fullblodsinslaget?
    – I teorin vill jag få till avkommor med cirka 30–50 procent fullblod i sig, helst i de närmaste tre–fyra leden. Men så måste man väga det mot teknik, prestationer och så vidare. Jag har vid fler än ett tillfälle valt hingstar som inte haft så mycket blod i sig, men då har det varit andrahandsval av hingst. Vi väntar exempelvis ett föl efter Favorit Ask då det inte tog sig inte med Jaguar Mail .

    Det andra avelsstoet Athena har hittills fått två avkommor hos Örups, efter -Mighty Magic och Gamelus R.
    – Athena är rätt stor och har inte mycket fullblod i sig så vi letar just mycket fullblod till henne, även om det i mina ögon inte finns så jättemycket fullblod att leta. Med Athena är vi därför mer begränsade än med Lily.

    Therese Örup
    Therese Örup tillbringar mycket tid med sina hästar. Foto: Roland Thunholm
    Boxholm
    Reginas farsfar Henric Horn af Åminne på Omen vid OS 1912. I förgrunden ligger en hov från Omen. Foto: Roland Thunholm

    Även om aveln alltså inte är äldre än drygt tio år går hästtraditionen långt tillbaka i familjen. 1912 red Reginas farfar, ryttmästare Henric Horn af Åminne, OS i fälttävlan. Runt 80 år senare plockade hans barnbarnsbarn Therese och Helena flitigt placeringar på ponny, inklusive två SM-guld i fälttävlan för Therese. Däremellan tävlade och dömde flickornas morfar, ryttmästare Claes Henricsson Horn af Åminne, i dressyr. Även Thereses och Helenas pappa Christian Örup tävlade som ung. Regina tävlade dressyr upp i vuxen ålder, men så småningom lade hon hellre tiden på ponnydöttrarnas intresse, som frodades på den terrängbana de byggde på gården.

    Jag kollar mycket på hingstar, läser statistik och resultat, gör efterforskningar om olika ryttare, embryotransfer och linjer. Therese Örup.

    – Det var många roliga år med fälttävlan här på banan i Boxholm med bland annat Norlings och Liljas, säger Regina.

    Två stöttepelare
    Just ridsportsprofilerna Mariette Norling och Sissi Lilja beskrivs fortfarande av Regina som två stöttepelare, särskilt i hektiska tider. Det är Regina som sköter all hästruljangs på hemmaplan med god hjälp av maken Christian eftersom Therese, som satsade på studier i industriell ekonomi i stället för på ridningen, bor i Zürich sedan många år.
    – Den stora tyngdpunkten är på våren när det är mycket med fölningar, unghästar som ska köras på inridning och andra som ska betäckas, säger Regina.

    Therese fyller i:
    – Mamma lägger också mycket tid på vardagshanteringen, särskilt med de unga hästarna där den är så viktig. Hon tar in alla, binder upp dem, lyfter hovar och pysslar.

    Avelsston på Boxholm

    Fakta

    Athena (f -08, e Colmani u A’pershing e Arpeggio, uppf Margret Grigoleit)
    Syster på mödernet till en av Thereses favorit-hingstar, Corlensky G. ”Athena rör sig fantastiskt, hoppar enormt och har det rätta huvudet”. Vid vårens fölning var Athena nära att avlivas efter svåra komplikationer. Har nu återhämtat sig överraskande väl och galopperar hemma i hagen.

    Taste of Lily Asp (SWB f-09 e Lux Z u Taste of Honey xx e Miami Spring xx, uppf Caroline Hayenhjelm) 
    Har fått två avkommor hos Örups och är nu dräktig med Kannan. “Hon har syskon som har gått fälttävlan och Anna Hassö har ridit ett par av dem. Lily skadade sig i hagen som 1-åring och därför var bara avel aktuellt för hennes del.” 

    Trots en hektisk tillvaro med många affärsresor i sitt uppdrag på ett av världens största snacksföretag, Mondelez International Inc, är hästarna en stor del även i Thereses vardag. Under fölperioden hjälper hon till med vaken på distans via kameror och hon landar hemma i Boxholm med jämna mellanrum. Utöver det är hon med på tävlingar och tillbringar många, många timmar framför datorn.
    – Jag kollar mycket på hingstar, läser statistik och resultat, gör efterforskningar om olika ryttare, embryotransfer och linjer. Jag kollar gärna annonser även utan att vara ute efter häst, kikar på filmer och läser om hästarna, säger Therese.

    Regina konstaterar nöjt att de kompletterar varandra i verksamheten och att det är dottern som är nörden i sammanhanget. Hon får medhåll av Therese.
    – Ja, jag är en sådan som man aldrig ser på en tävling utan listor i högsta hugg där jag kollar allas härstamningar och gör anteckningar.

    Ni har inte fött upp så många hästar än, men har redan nått stora framgångar. Vad är receptet, utöver hur ni arbetar med aveln?
    – Det är ryttarna som gör att hästarna presterar och det är extremt viktigt att hitta precis rätt ryttare till varje häst. Kvaliteten på ryttaren är väldigt viktig och för oss är det exempelvis inte alltid den ryttare som vinner de största tävlingarna som är bäst på en unghäst, säger Therese.

    Vem tar ni hjälp av i den tidiga utbildningen?
    – Inridningen och 3-årstestet, där vi inte har visat under ryttare, är en ganska enkel process och vi har då hjälp av lite olika personer. Därefter har bland annat Jonna Friman och Katrin Norling tagit vid. Ryttarna ska gärna finnas i närheten eftersom hästarna ska tillbaka in i flocken, säger Regina.

    I dag rids Örups tre främsta hästar av mästerskapsmeriterade, kända namn. Uppfödarna betonar att de är noga med dels att ha allt på papper för allas trygghet, dels med att samarbetena ska vara trevliga.
    – Eftersom vi gör det här för att det är roligt är det viktigt att vi trivs med alla vi jobbar med och det har vi verkligen gjort hittills. Även om ryttaren har hästen hos sig och är den som vet bäst vad som behövs, är vi involverade och diskuterar upplägg och planer, säger Therese.
    – Precis, säger Regina.  Det är en så stor glädje som uppfödare att vara involverad. Att vara med på nära håll på de här resorna och vara delaktig, även om hästarna inte står här hemma i vårt stall, är fantastiskt roligt.

    Detta reportage var första gången publicerat i pappersupplagan av Ridsport, nummer 3/2018.

    Fakta/ Mor och dotter Örup
    Namn: Regina och Therese Örup.
    Ålder: 67 och 36.
    Bor: Boxholm i Östergötland respektive Zürich i Schweiz.
    Familj: Består av föräldrarna Regina och Christian, barnen Therese, Fredric och Helena med familjer. Helena diskuterar gärna häst medan Fredric är den enda icke hästbitna i familjen.
    Aktuella: Som uppfödare och ägare till bland andra landslagshästen Box Qutie.

    Regina och Therese Örup tipsar om…
    ...ett lyckat samarbete med ryttare:
    Ha överenskommelsen på papper.
    Välj personer vars kunskap du litar på.
    Gå inte in i långtidskontrakt utan att först testa relationen.

    … jakten på rätt hingst:
    Känn ditt sto.
    Bestäm dig för vad du vill ha ut av ditt föl.
    Skaffa mycket info men fastna inte i detaljer – känslan avgör.

    … hur du skaffar du dig avelskunskap:
    Lyssna på gedigen kunskap och fyll på med forskningsrapporter, statistik, utlåtanden med mera.
    Studera individer, avkommor och resultat. I annonser och i övrigt på nätet får man lätt tillgång till foton, videos och individbeskrivningar.
    Leta kunskap och åsikter i alla länder och grenar. Alla hästkulturer med många år på nacken har beprövad kunskap och något att bidra med.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden