Nyheter
20 september 2018 00:09

Box Qutie har fått somna in

Ryttar-VMBox Qutie, riden av Anna Freskgård på VM i Tryon, avlivades i Tryon på onsdagens eftermiddag. "Jag är förkrossad. Hon har varit mitt allt, man får bara en sådan häst en gång i livet", säger Anna Freskgård.

Box Qutie har fått somna in
Det var dramatiska scener i målområdet efter lördagens terräng då Box Qutie kom i mål. Foto: Digitshots

Det var Svenska Ridsportförbundet som berättade nyheten i ett pressmeddelande sent på onsdagskvällen svensk tid. Den svenska fälttävlanshästen Box Qutie (SWB, sto, f 2006, e. Quite Easy-Little Boy, uppf/ äg Therese Örup), riden av Anna Freskgård på VM i Tryon, avlivades under onsdagens eftermiddag.

Man fick göra det som var bäst för hästen i det här läget, och det var tyvärr att ta bort henne. Lisa Lidbeck, landslagsveterinär.

Det tolvåriga stoet var ordentligt halt målgång vid lördagens terräng. En senskada konstaterades  senare vid undersökning på klinik. De första dagarna förbättrades stoets tillstånd och planen var att flyga hem henne tillsammans med de svenska hopphästarna. Men trots bästa möjliga vård försämrades hennes tillstånd under tisdagen då komplikationer tillstötte i form av cirkulationsrubbningar i det skadade benet.

Som en följd av detta togs beslut av veterinärer, hästägare, ryttare och hästskötare att låta Box Qutie somna in.
– Jag är förkrossad. Hon har varit mitt allt, man får bara en sådan häst en gång i livet, säger Anna Freskgård till Svenska Ridsportförbundet.

Ridsport
Anna Freskgård och Box Qutie hade en utspringning i vattenhindret men var för övrigt utan hinderfel i terrängen. Enligt uppgifter ska hästen ha trampat snett i slutet av banan och det är då man tror att hon fick skadan. Hon kördes med hästambulans till en hästklinik efter målgång. Foto: Roland Thunholm

– Det såg väldigt bra ut de första dagarna, men sedan kom denna komplikation med omfattande blodproppar i benet. Det är naturligtvis jättetråkigt, men någonstans behöver man dra gränsen för vad man utsätter hästen för. Man fick göra det som var bäst för hästen i det här läget, och det var tyvärr att ta bort henne, säger landslagsveterinär Lisa Lidbeck till Svenska Ridsportförbundet.

Box Qutie har tävlat internationellt sedan 2013 och har gjort 33 internationella starter. I april i år vann ekipaget en CIC3* i Strzegom, Polen. Tillsammans med Anna Freskgård startade stoet individuellt vid EM i Strzegom, Polen, förra året. På VM i Tryon ingick ekipaget i det svenska laget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden