Hoppning
8 december 2021 11:54

Bragdguldvinnarna rider Top 10 – SVT sänder direkt

CHI GenéveVärldens tio bästa ryttare gör i helgen upp i den prestigefyllda Top 10-finalen. I startfältet hittar vi både världsettan Peder Fredricson och världstrean Henrik von Eckermann, tillika nyblivna bragdguldvinnare. SVT sänder direkt från Genève.

Bragdguldvinnarna rider Top 10 – SVT sänder direkt
Peder Fredricson och Henrik von Eckermann rider Top 10-finalen på fredag kväll. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst /Kai Försterling

Superfinalen i Genève är en av årets största händelser i hoppsporten. På startlinjen står världens tio högst rankade hoppryttare, varav två är svenskar. Det är världsettan Peder Fredricson och världstrean Henrik von Eckermann som möts i en spännande kamp om både ära och stora prispengar. Detta bara några dagar efter att de har vunnit Bragdguldet tillsammans.

Top 10-finalen äger rum på fredag kväll och avgörs genom två utmanande rundor över 1,65-hinder. Vid lika antal fel är det tiden i andra rundan som avgör. Drygt fem miljoner kronor står på spel.

Söndagens Rolex Grand Prix ingår i prestigefyllda Rolex Grand Slam, och om samma ryttare lyckas vinna tre tävlingar i rad delas det ut en bonus på drygt tio miljoner. Rolex Grand Prix avgörs genom en grundomgång samt en omhoppning vid lika antal fel.

Rolex Grand Prix i Aachen och Spruce Meadows Masters är två av de andra stortävlingarna som ingår i Rolex Grand Slam.

Hungrig på seger

Förutom de båda svenskarna återfinns även titelförsvararen från 2019, Kent Farrington, i Top 10-startfältet tillsammans med bland andra OS-guldmedaljören Ben Maher. I fjol ställdes tävlingen in på grund av pandemin. Den första Top 10-finalen gick av stapeln 2001, då med Ludger Beerbaum som segrare – och i år firar tävlingen 20 år.

Henrik von Eckermann har ridit finalen tidigare, 2018 blev det en andraplats med Evelina Toveks Castello. I år har han med sig guldhästen King Edward och siktet är inställt på seger.
– Jag har haft turen att få rida den här finalen några gånger tidigare och slutade en gång på andra plats – så det är verkligen en tävling jag skulle vilja vinna, säger han till arrangören.

Även Peder Fredricson har ridit Top 10-finalen flera gånger, 2017 blev det en tredjeplats i debuten med H&M Christian K och 2018 blev duon sjua. H&M Christian K får göra jobbet även i år medan Catch Me Not S går in i söndagens Rolex Grand Prix.

Startlista – Top 10

Peder Fredricson  – Sverige
Daniel Deusser – Tyskland
Henrik von Eckermann – Sverige
Martin Fuchs – Schewiz
Scott Brash – Storbritannien
Kent Farrington – USA
Steve Guerdat – Schweiz
Ben Maher – Storbritannien
Jerome Guery – Belgien
Kevin Staut – Frankrike

Start- och resultatlistor.
SVT sänder direkt med start klockan 21.15 på fredag – Top 10-finalen startar 21.30.
Arrangörens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden