Gästkrönika"Vissa ställer sig lite frågande till varför vi har så bråttom med att börja träna hingstarna", säger Ridsports gästkrönikör Björn Svensson. Med ett bruksprov som i år ligger en månad senare än vanligt, är det mycket att tänka på när det gäller planeringen av de unga hingstarna - här ger Björn en förklaring.
Bråttom för att inte ha bråttom
Det är mycket testosteron i stallet just nu. Utöver Zino 1461 (bruksprovsvinnare 2022) och Chini con Yanic F 1459 (premierad 2022) har vi fyra hingstar som förbereder sig för årets bruksprov.
Vi tar in och börjar så smått med de nya hingstarna i augusti. Några faller bort redan där, på röntgen, andra längs vägen av andra anledningar.
Vissa ställer sig lite frågande till varför vi har så bråttom med att börja träna hingstarna.
Nu är det som sagt fyra kvar som fortsatt tränas mot prov. Det kommer inte att bli fler, men det kan absolut bli färre som kommer med till start. Vissa ställer sig lite frågande till varför vi har så bråttom med att börja träna hingstarna. Svaret är att vi har bråttom för att inte få bråttom.
Går du fem minuter tidigare till bussen så hinner du uppmärksamma skosnöret som gått upp och kan ta dig tid att stanna och knyta fast det ordentligt. Startar du i stället utan tidsmarginal så riskerar du att behöva springa sista biten, missa att skosnöret hänger löst och snubbla.
De ska hinna lära sig mycket under hösten och vintern och dessutom hinna återhämta sig och smälta allt. Det hingstarna gör på bruksprovet i mars kan jämföras med vad jämngamla gör på Breeders Trophy i oktober. Med det i tanken så förstår man varför vi väljer att skynda så att vi har tid att gå långsamt.
Detta år ligger bruksprovet dock en månad senare än förra året. I månadsskiftet mars-april närmare bestämt. Det innebär att hingstarna hinner bli en månad äldre, men också att seminstationerna slår upp dörrarna i samma stund som hingstarna kliver ur provet. De får helt enkelt jobba med lite multitasking veckorna efter prov. Återhämta sig, hingstvisningar, CEM-test, lära sig hoppa på bocken och så vidare.
Vilka hingstar blir då godkända? I det nya systemet är svaret ”de flesta”. Men att en hingst är godkänd är inte samma sak som att nämnden rekommenderar att man använder den i avel.
Vilka hingstar som kommer användas flitigt i aveln är det dock stoägarna som bestämmer.
En accepterad hingst är alltså godkänd för avel men är inte högt nog bedömd för att rekommenderas att användas i avel. En premierad hingst är godkänd och så högt bedömd av domarna att den ses som en tillgång för aveln. Vilka hingstar som kommer användas flitigt i aveln är det dock stoägarna som bestämmer.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på