Krönika
15 december 2022 12:19

”Ni behöver inte rätta mig för jag har inte fel”

GästkrönikaDet handlar inte om vilken utrustning du har - vill du bli bättre med din ridning måste du orka att se sanningen och få den omtalad för dig. Ridsports gästkrönikör Björn Svensson pratar om träning, och då i synnerhet markarbete.

”Ni behöver inte rätta mig för jag har inte fel”
Björn Svensson är unghästutbildare, influencer och festfixare. Foto: Fredrik Blomqvist

Nu är vintern här. Vädret är hemskt och lika svårt att acceptera varje år. Positivt med vintern är dock att man kan ha fullt fokus på hästarnas träning. Nu slipper vi att det kommer tävlingar i vägen för träningens framfart.

Vinterträning är ett ord som ofta förknippas med att hoppa serier och övningar. Här skulle jag vilja sträcka upp handen och påminna om det viktiga dressyrarbetet. En reflektion jag har gjort är att alla är överens om att markarbete är viktigt men väldigt få lägger ner den träningstid det kräver. Tjugo minuters uppvärmning med din hopptränare innan veckans hoppning är inte tillräckligt för att bli bättre.

Positivt med vintern är dock att man kan ha fullt fokus på hästarnas träning.

Jag har väldigt lite träningar, men när jag har det så är det väldigt många som hoppat över utbildningsskalans första fas: takt, lösgjordhet och kontakt. Trots detta blir de irriterade över att andra fasen inte fungerar (lösgjordhet, kontakt, schvung och rakriktning) när de försöker arbeta med den tredje fasen, schvung, rakriktning och samling.

Många söker här lösningen i utrustningen och väljer ett bett som hästen ”trivs” med. Ni behöver inte rätta mig för jag har inte fel när jag säger att ett bett aldrig är en lösning på något stort. Om du ska göra en smörkniv av ett vedträ börjar du inte med att fundera på vilken grovhet på sandpapper du behöver för att få till en perfekt finish.

Det är jobbigt och svårt att bli bättre, det vet alla. Du måste orka med att känna dig dålig när du försöker bli bättre. Du måste orka med att se sanningen och få den omtalad för dig. När jag tränar och känner mig dålig och börjar försvara mig själv med att jag bara har en dålig dag, påminner jag mig: Jag var lika dålig i går som i dag, men i dag har jag i alla fall förstått hur dålig jag är – och det är ett steg i rätt riktning.

För att komma ur vintern med en stark, sund och bättre häst, passa på att ta tag i det här. Se till att din vinterträning verkligen gör skillnad.

Du måste orka med att se sanningen och få den omtalad för dig.

Om inte din nuvarande tränare har tid att hjälpa dig med markarbetet, rådfråga vilken dressyrtränare hen rekommenderar. Det är så klart en fördel om dina tränare har ett liknande språk och är eniga om vad du och din häst behöver.

Och kom ihåg, vill du se ut som Wilma Hellström när du rider runt banan i sommar räcker det tyvärr inte med att kopiera hennes utrustning.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden