Sport
11 oktober 2018 15:47
Ridsportplus

Breeders ledning tillbakavisar anklagelser om särbehandling

Breeders TrophyEn ryttare på Breeders blev först diskvalificerad, men fick sedan ändå starta i finalen efter en protest som ledde till att tävlingsledningen ändrade överdomarens beslut . Händelsen har lett till anklagelser om särbehandling, som ska bero på att ryttaren har nära anknytning till en stor sponsor inom ridsporten.

Breeders ledning tillbakavisar anklagelser om särbehandling
Det inträffade gäller 5-årsfinalen i hoppning på Flyinge under helgen. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i omgång två för de 5-åriga hästarna som en häst reds på ett så kallat beval-bett, vilket ledde till att överdomaren Bengt Sånesson beslutade att ekipaget skulle diskvalificeras. Detta eftersom Breeders har egna regler för betsling, och 5-åringar får enbart betslas med tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen.

− Jag är helt övertygad om att jag vet hur ett tränsbett ser ut, och det här bettet har små ringar på insidan av den stora ringen. Det är inget tränsbett, och jag tycker att det är viktigt att hålla på utrustningsreglerna, säger Bengt Sånesson.

Inte lika villkor

Ryttaren lämnade in en protest mot diskvalificeringen, och den protesten ledde till att tävlingsledningen ändrade överdomarens beslut och tog med ryttaren till finalen, ett beslut som Bengt Sånesson tycker var felaktigt.
− Flera andra ryttare hade också gärna använt beval-bett, om de vetat att det var tillåtet. Som det nu blev skedde tävlandet inte på lika villkor, säger han.

Ridsport, Hoppning
Överdomaren Bengt Sånesson. Foto: Roland Thunholm

Från anonyma källor kommer nu anklagelser om att ryttaren skulle ha specialbehandlats. Det skäl som anges är att ryttaren har nära anknytning till en stor sponsor inom ridsporten. Anklagelsen tillbakavisas bestämt av tävlingsledningen.

− Det spelade ingen roll för oss vem som lämnade in protesten. Ärendet bollades dessutom av ett antal personer liksom av styrelsen i Swede Horse, och vi landade i att låta ryttaren delta i finalen för att få ett resultat. Om ekipaget inte fått starta i finalen hade det varit oreparabelt, säger Tomas Torgersen.

”Utrymme för tolkning”

Per Åberg är advokat och ordförande i Swede Horse.
− Som jurist ansåg jag att det fanns utrymme för tolkning av regelverket, och finns det tveksamheter är det bättre att fria än fälla.
− Jag är inte tillräckligt väl insatt i ridsporten för att veta vem ryttaren var, och det hade naturligtvis varit helt förödande för Breeders om det vore så att man kunde köpa sig en plats i finalen, fortsätter han.

Sista ordet är inte sagt i betslingsfrågan. En anmälan har gjorts till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, uppger Andrea Barth, verksamhetschef för förbundets sportavdelning, för Ridsport.

Regeln

ska ses över

Så skriver Swede Horse på sin site:

”Tolkning av bettregel på Breeders Trophy
Under Breeders Trophy gäller, utöver Ridsportförbundets reglemente för tävling, även tilläggsregler för vilka bett hästarna får ridas på.
I årets 5-årsklass blev en häst diskvalificerad efter andra omgången för att den reds på ett bett som ansågs avvika från regeln om betsling.
Efter att ryttaren lämnat in en protest, omprövades beslutet. Regelskrivningen ansågs av styrelsen för Breeders Trophy att vara otydlig och lämnade utrymme för olika tolkningar. Man valde därför att hellre fria än att fälla. Eftersom en startlista för söndagens final redan var publicerad beslutades att ta med en trettonde startande.

Bettregeln kommer att ses över inför 2019 års tävling.

Hoppning
Final 5-åringar Betsling:  Enbart tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen är tillåtet. Parerstänger och D-ringar är tillåtet. Bettet kan vara i metall, gummi eller syntetmaterial. Tungsticka är ej tillåtet.”

Från Swede Horses site

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden