Hästliv
21 april 15:15

Britt – litet föl som engagerar stort

Egentligen skulle inte Bellizza ha något föl alls. Nu har hon snart två och arbetet med att ge moderslösa lilla Britt en ny mamma skapar stor sammanhållning på Sollefteå ridskola.

Britt – litet föl som engagerar stort
Britt har gjort sig hemmastadd på Sollefteå Ridskola och diar hos sin fostermamma.

På ridskolan i Sollefteå bubblar det av engagemang. Den stora anledningen just nu är det lilla shettisfölet Britt och projektet att få ridskoleponnyn Bellizza att ta henne till sig fullt ut.
– Jag är försiktigt optimistisk. Det går bra, men vi måste jobba på saken och det är det många som gör. Ridsporttjejer kan verkligen och de kommer inte att ge sig, säger Kicki Girhagen som äger anläggningen och är ridskolechef.

US arbetar i skift
Hon gläds både åt den lilla krabatens små framsteg i kontakten med fostermamman Bellizza och den energi som inte minst tjejerna i ungdomssektionen lägger ner.

De är just nu dygnet runt på ridskolan i skift för att hålla ett öga på den nya familjen och assistera lilla Britt när hon ska äta en gång i halvtimmen dygnet runt.
– Vi har varit fem–sex stycken här hela natten och det här med Britt stärker verkligen sammanhållningen mellan oss. Vi har skapat rutiner och gör vad vi kan nu när det verkligen gäller. Vi stannar så länge det behövs, säger sektionens ordförande Johanna Röhlander.

Hon tycker själv att det ger bra erfarenheter att hjälpa till i det viktiga arbetet och hoppas att det kanske blir en ny ridskolehäst av den lilla.
– Hon är definitivt vår lilla Britt. Man smälter bara man ser henne, säger Johanna.

Britt hakar på brorsan – gulligt värre:

Första fölet överraskade
För några månader sedan fanns det här inte på kartan för gänget på ridskolan. När new forest-stoet Bellizza, 20, köptes till ridskolan i Sollefteå i höstas för att vara lugn läromästare åt de yngsta var hon visserligen rund om magen, men att det skulle komma ett föl var det ingen som visste. En dag stod ett ännu namnlöst hingstföl i boxen och pappan visade sig vara en arabhingst.

Shetlandsponnyn Britt föddes i början av april hos några som ridskolechefen Kicki känner. Hon blev moderlös så sent som i torsdags efter att mamman drabbats av kolik. Några försök gjordes med andra shettisston, men inget av dem fungerade. Med kloka och trygga Bellizza, som alltså är på god väg att bli ”tvilllingmor”, har det gått bättre.

– Det är inte hundra procent än, men Britt får dia och båda fölen får dricka samtidigt säger Kicki och berättar att Britt är så liten att hon ännu inte får vara utan uppsyn hos Bellizza och att någon håller i stoet just när Britt ska äta.

Noggrann plan
Adoptionen har hittills följt en strategisk plan för att det ska gå så bra som möjligt och samarbetet med distriktsveterinären har varit gott hela tiden. När planen skulle verkställas var första steget att se till att Britt kunde nå upp själv till maten.
– Hon nådde perfekt upp direkt. Det var viktigt och en del i att Britt ska få en så naturlig uppväxt som möjligt.

Nästa steg blev att använda det täcke som Bellizzas eget föl hade i början. De satte täcket ut och in på Britt och lät Bellizza känna att det luktade som hennes eget föl.

Slutligen gjordes en simulerad fölning med hjälp av veterinären, som blev nöjd med utfallet. Processen gick helt enligt planen och ledde bland annat till svett som fölet gnuggades in i.

Än har det inte gått så lång tid och Bellizza är både intresserad och något misstänksam. Arbetet fortsätter och efter några stadiga mål från Bellizza är Britt redan mycket piggare än när hon anlände till stallet.
– När Britt fick dia direkt kände vi bara att ”det här ska gå” och vi ger det den tid som behövs för att det ska blir bra för både Bellizza och Britt, säger Kicki.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar