Hästliv
25 februari 2018 06:00

Förbyglar ändrar hästens språngkurva

UttröttandeHästar som hoppar med förbygel ändrar sin språngkurva. Det visar en mindre studie som har gjorts på hästar som hoppar med och utan så kallad fem-punktsförbygel.

Förbyglar ändrar hästens språngkurva
En av många varianter på 5-punkts-förbygel, marknaden har flera olika sorter och undersökningen deklarerar inte exakt vilken som testats. Foto: Kim C Lundin

Det är företaget Centaur Biomechanics som har gjort studien. De har filmat fyra fälttävlansryttare som hoppade erfarna hästar över samma hinder med och utan förbygel med fem-punkts jusetering, i bringan, en bit ner på bogen på båda sidor samt med infästningar i sadeln på båda sidor (engelsk benämning breast plate). Undersökningen visade att hästarna ändrar sin språngkurva en hel del beroende på om de har förbygel eller inte.

I studien kom man bland annat fram till att för de hästar som deltog i studien blev språngkurvan  kortare och att hästarna landade i en brantare vinkel mot marken när de hade förbygel. Hästarna med förbygel böjde också sina ben på ett sätt som kan öka slitaget på lederna.
– Allt som påverkar hästens naturliga språngkurva gör att hästen måste anstränga sig mer i varje språng och detta i sin tur gör hästarna tröttare, särskilt om det är en lång eller trixig bana, säger en talesperson för Centaur Biomechanics till Horse and Hound.

Det framgår inte exakt vilken sorts förbygel som användes under studien.

I en första publicering av den här artikeln stod det bröstplatta i stället förbygel, vilket var en felaktig översättning från engelskans breastplate. Vi ber om ursäkt för detta. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden