Avelsnyheter
31 december 2022 13:50

Bruksprovsvinnare har blivit valack

KastreradTidigare i höstas kastrerades Lövstas bruksprovsvinnare i dressyr – nu är det en populär hopphingst som blivit valack. Det har varit ett ”allt annat än lätt beslut”, berättar Lövsta Stuteri i sociala medier.

Bruksprovsvinnare har blivit valack
Enelzkey SR och Pieter Kenis. Foto: Roland Thunholm

När Lövsta-hingsten Enelzkey SR (AES f-16 e Eldorado van de Zeshoek-Papillon Rouge, uppf ZG Erik och Marie-Jose Sleutels, ägare Lövsta Stuteri AB och Stal Roshoeve NV) vann bruksprovet 2020 poängterade testryttarna hans goda balans i galoppen, hans scope och kapacitet. Hollandsfödde Enelzkey fick även höga poäng för temperament och utvecklingsbarhet, och flera unga avkommor har varit högt bedömda på bedömningar landet runt. Nu meddelar Lövsta Stuteri att hingsten kommer att fortsätta tävlingskarriären som valack.

Det har varit ett ”allt annat än lätt beslut”, berättar Lövsta i sociala medier. ”Han låg i topp blad de mest använda hopphingstarna i Sverige både 2020 och 2021. Hans avkommor ser mycket lovande ut och har fått höga poäng på fölbedömningar runtom i landet. Enelzkey SR har däremot haft det tufft att hantera livet som hingst”, skriver Lövsta. 

Enelzkey SR har sedan ett år varit stationerad i Nederländerna och tävlat på nationell nivå upp till 1,30 med Bart Lips

”Under resans gång har vi dock fått inse att Enelzkey SR helt enkelt inte trivs i rollen som hingst och det är med hans välmående i åtanke som vi valt att kastrera honom. Vi ser mycket fram emot att fortsätta utveckla Enelzkey SR och tror mycket på hans framtida karriär som sporthäst”, avslutar Lövsta.

Tidigare i höst meddelade Lövsta att Kane (KWPN f-15 e Dream Boy-Oracle, uppf M.C.J.M o F.A.M.M. Burgers, äg Lövsta Stuteri AB), bruksprovsvinnaren i dressyr 2019, hade kastrerats eftersom han inte heller trivdes som hingst. ”Kane är en fantastisk häst med mycket talang, men som hingst har han ibland haft svårt att fokusera”, berättade Lövstas Caroline Darcourt vid tillfället.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden