Avelsnyheter
19 oktober 2022 09:53

Bruksprovsvinnaren kastrerad

Nybliven valackLövsta-hingsten Kane höjdes till skyarna när han vann bruksprovet i dressyr 2019. Planen var att han skulle verka inom både avel och sport, men nu är Kane kastrerad för att optimera tävlingskarriären. "Han kommer att må bättre och få arbetsro", säger stuterichefen Tinne Vilhelmson Silfvén på sociala medier.

Bruksprovsvinnaren kastrerad
Senaste bruksprovsvinnaren är Kane 1392 (KWPN f 2015 e Dream Boy-Krack C, uppf M.C.J.M o F.A.M.M. Burgers, äg Lövsta Stuteri), riden av Caroline Darcourt. Foto: Yvonne Karlsson

Kane 1392 (KWPN f-15 e Dream Boy-Oracle, uppf M.C.J.M o F.A.M.M. Burgers, äg Lövsta Stuteri AB) fick idel lovvord av AVN och testryttarna när han 2019 blev bruksprovsvinnare i dressyr. Lövstas beridare Caroline Darcourt var den som red honom under provet.
– Det blir både sport och avel för honom i framtiden, sa hon till Ridsport efter segern.

Nu blir det bara sport för Kane som är kastrerad ”för att optimera sin framtida tävlingskarriär”. Det skriver Lövsta Stuteri på sociala medier. Se inlägget i sin helhet längre ner.
– Beslutet att kastrera Kane var inte helt lätt, men har mognat fram under årets säsong. Kane är en fantastisk häst med mycket talang, men som hingst har han ibland haft svårt att fokusera, säger Caroline Darcourt på Lövstas Instagram.

Vid sidan av bruksprovssegern vann då 4-årige Kane också SWB Stallion Trophy med höga poäng från testryttaren Charlotte Dujardin. Efter det har han gjort några utvalda starter tillsammans med Caroline Darcourt.

– Vi tror verkligen att Kane har en ljus framtid inom sporten, men vi behöver ge honom de bästa möjliga förutsättningarna att utvecklas mot sin fulla potential. I Kanes fall tror vi att det är genom att låta honom fortsätta livet som valack. Han kommer att må bättre och få arbetsro, han slipper den stress som han har känt som hingst, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, stuteri och utbildningschef på Lövsta Stuteri.

Sista chansen att betäcka med Kane blir via fryst sperma säsongen 2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden