Avelsnyheter
18 juli 2022 16:02
Ridsportplus

Bruksprovsvinnare död: ”En stor sorg”

HingstnyttBruksprovsvinnaren Bengt Nabab 1308 är död efter en olycka i hagen. "Han hade sådana smärtor på slutet att det inte fanns något alternativ," säger hingstens uppfödare och ägare Bengt Johansson.

Bruksprovsvinnare död: ”En stor sorg”
Bengt Nabab blev bruksprovsvinnare i hoppning 2015. Nu är hingsten död. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svarte Bengt Nabab 1308 (SWB hingst f 2011 e Nabab de Reve-Stakkato, uppf/äg Bengt Johansson) reds till bruksprovseger av Olof Smith som 4-åring.

Man såg tidigt att Bengt hade hingstpotential. Bengt Johansson.

Året efter kvalade han till Falsterbo som 5-åring och han tävlades senare av Elin Hällgren med internationell debut 2020.

Bengt Johansson har hela tiden ägt sin svarte hingst, som nu alltså inte längre finns i livet. Detta efter en olycka i hagen för några veckor sedan.
– Han har alltid haft lite lustigheter för sig hagen, särskilt under betäckningssäsong. Han hoppade liksom upp och gjorde levader. Denna gången blev det för nära staketet och han fastande med bakbenen i översta tråden, säger Bengt Johansson.

Till Köpenhamn

Trots att han hade benskydd på sig fläktes skinnet upp ordentligt på vänster bak. Hingsten kördes till djursjukhus i Köpenhamn där han vårdades i två veckor.

Läkningen gick inte som ägarna hoppats och det blev en del komplikationer, bland annat påbörjade hingstens kropp en avstötningsprocess mot den skadade delen och han fick också blodförgiftning. Trots mycket smärtstillning, bland annat ryggmärgsbedövning, hade hingsten mycket ont.
– Han hade sådana smärtor på slutet att det inte fanns något alternativ än att ta bort honom, säger Bengt Johansson.

Skulle ha ett Stakkato-sto

Han köpte Bengt Nababs mamma som unghäst, mycket bestämd med att han skulle ha ett sto e Stakkato. Efter att hon visat fina kvaliteter som unghäst beslöt han sig för att betäcka henne och två andra ston med Nabab de Reve.
– Han hade lite dålig sperma på fryst, så jag körde ner alla tre stona till honom i Belgien. Och de blev dräktiga alla tre, säger Bengt Johansson.

En dag kom han på att om det blev tre hingstar skulle de alla få namn efter honom själv; Bengt, Gunnar och Bertil. Och tre hingstar blev det.
– Man såg tidigt att Bengt hade hingstpotential, fortsätter Bengt Johansson.
– Det har varit väldigt roligt att ha en sådan häst. Nu är det en stor sorg.

Bengt Johansson har numera tre hästar kvar och Bengt Nabab är den enda godkände hingsten han har fött upp.

Ingen avkomma själv

– Jag har ingen avkomma efter honom själv, men jag har många vänner som har det. Och så kan det födas några föl efter honom nästa år.

Bengt Nabab har mellan åren 2015 och 2020 betäckt 113 ston och har avelsindex 123 för hoppning. I år hann han få en handfull ston innan olyckan hände.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden