Sverige
17 mars 2021 15:08
Ridsportplus

Buggar i systemet gör att hästar inte kan registreras

Stoppas tillfälligtHästar som är födda 2009 eller tidigare har inte alltid gått att få in i det nya stallregistret. Därför måste tjänsten stänga under nästa vecka medan problemet rättas till. Det handlar om att hästarnas personnummer har lagts in på felaktigt sätt i hästdatabasen.

Buggar i systemet gör att hästar inte kan registreras
Det har visat sig att alla hästar inte har rätt identitetsnummer inlagt i hästdatabasen. Foto: Arkiv

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 21 april träder den nya EU-förordningen Animal Health Law i kraft. Den innebär att alla som har en anläggning med hästar, som transporterar hästar mellan länder, eller som hanterar avelsmaterial, ska ha registrerat sin verksamhet hos Jordbruksverket senast den 21 april.
Registret ska visa var djuren finns för att man enklare ska kunna spåra smittor.

Men sedan tjänsten öppnades i februari har systemet visat sig ha brister. När en anläggning är registrerad ska den som ansvarar för anläggningen leta rätt på hästarna, som finns registrerade i den centrala hästdatabasen, och föra in rätt hästar på sin anläggning.

Numret inlagt på fel sätt

Sökmetoden är hästarnas personnummer, eller UELN-nummer, som står i passet. Men just UELN-numret infördes först 2009, så hästar som är födda tidigare än så har i en del fall registrerats med ett identitetsnummer som gör att hästarna inte går att hitta i databasen.

Därför kommer tjänsten att ligga nere mellan 22 och 25 mars för att rätta till detta.
─ Det gäller framför allt svenska hästar födda före 2009, där det saknas ett prefix, siffrorna före identitetsnumret, som visar vilket land hästarna är födda i. Men vi uppmanar alla att ta det lugnt och vänta med att registrera dessa hästar tills efter 25 mars, sade David Slottner som arbetar med stallregistret på Jordbruksverket, vid en digital informationsträff som HNS, LRF Häst och andra aktörer arrangerade.

Hästar utan pass kan inte läggas in

Hästar som inte har hästpass, eller importhästar som inte har en svensk tilläggsregistrering, går heller inte att hitta i hästdatabasen, och pass och tilläggsregistrering måste finnas på plats senast 21 april. Det är den som driver anläggningen som ansvarar för att alla hästar på anläggningen har ett pass, skriver Jordbruksverket i reglerna.

För föl gäller att de registreras när de fått sitt hästpass.

En ny förordning gällande hästpassen är också på gång. Den kommer bland annat att innebära att alla svenskfödda hästar som får pass efter den 21 april måste chipmärkas med chip som talar om att de är födda i Sverige, eftersom hästens ursprungsland ska gå att utläsa med hjälp av chipet.

Register för alla som kör hästar mellan länder

Syftet med anläggningsregistret och att hästar ge hästar en fast bokföringsadress är att kunna spåra smittor. Registret innebär också att myndigheterna för första gången kommer att veta på vilka anläggningar det finns hästar.

Den nya lagstiftningen innebär också att alla som transporterar hästar mellan länder måste lägga in sig i ett nytt register, där inte bara yrkesverksamma transportörer utan alla som kör hästar mellan länder ska finnas.

Transporter av djur som sker inom ekonomisk verksamhet eller till och från andra länder ska journalföras.

Än så länge gäller att bara om hästen är borta längre tid än 30 dagar ska den byta hemadress i registret. Det gäller även om den är på sommarbete, så även anläggningar som bara erbjuder sommarbeten måste registreras i det nya registret.

Läs mer hos Jordbruksverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden