Sverige
15 februari 17:57

Tillsyn av gödselhantering startar inom kort

GödselkontrollUnder perioden 1 mars till 30 september kommer några av landets kommuner att göra kontroller på hästgårdar med syfte att följa upp lagstiftningen kring gödselhantering. Tillsynsprojektet är sedan länge initierat av Jordbruksverket och har inget samband med den omdiskuterade övergödningsutredningen. Läs mer här.

Tillsyn av gödselhantering startar inom kort
Hästnäringen med LRF i spetsen har fått lämna synpunkter på checklistan som kommer att gälla vid tillsynen. Foto: Susanne Högdahl

Några av landets kommuner kommer under perioden 1 mars till 30 september att göra miljötillsynsbesök hos hästhållare som en del i ett tillsynsprojekt gällande hanteringen av hästgödsel. Projektet är initierat av Jordbruksverket och är inplanerat sedan många år. Det har inget samband med den statliga övergödningsutredningen som överlämnades till regeringen i våras.

Syftet med projektet är att följa upp lagstiftningen kring lagring, spridning och bortskaffning av hästgödsel samt hur gödsel i hagarna hanteras. Att delta i tillsynskampanjen är valfritt, vilket innebär att varken hästnäringen eller Jordbruksverket vet hur många gårdar eller hos vilka hästhållare som besök kommer att göras. 

Syftet med tillsynsprojektet är:
Öka medvetenheten hos hästhållare om risker för läckage av växtnäring till vatten.
Öka möjligheten till en enhetlig och effektiv tillsyn inom området.
Öka vår kunskap om hur hästgödsel lagras och hanteras idag i Sverige.

Det du som hästhållare behöver säkerställa på din gård är följande:
Var och hur lagrar ni er gödsel på gården?
Var sprider ni hästgödsel?
Var lämnas gödseln om/när den lämnar gården?
Hur hanterar ni hästgödsel i hagarna?

Är du osäker på vad som gäller hos dig, kan du hitta information om hur du ska minska riskerna för näringsläckage och hur du ska tolka lagar och föreskrifter här:

Hästgödsel – en naturlig resurs (Jordbruksverket)
Miljöhusesyn
Skitsmart (HNS)
Ny efterfrågad rådgivning till hästgårdar (Greppa)

Även om du inte kommer att få ett tillsynsbesök är rådet ändå att du som hästhållare tar del av informationen som finns tillgänglig. Har du frågor om tillsynsprojektet eller om gödselhantering kan du kontakta din kommun. Checklistan som inspektörerna ska använda vid tillsynen är ännu inte färdigställd. När den är klar kommer den att finnas tillgänglig på Jordbruksverkets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden