Hoppning
9 april 2020 19:49
Ridsportplus

Calmere – en chillande SM-vinnare

På voltenRegerande svenska utomhusmästaren Calmere hamnade i Marcus Westergrens stall som försäljningshäst. Efter två månader var han såld, till Westergren själv. Läs om hästen som gör skäl för sitt italienska namn och som mer än gärna tillbringar tid med sin alldeles egen enhörning.

Calmere – en chillande SM-vinnare
Marcus Westergren och Calmere ger järnet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Calmere kom till Marcus Westergren när hästen nyss fyllt fem år.

– Jag fick honom till försäljning från uppfödarna, berättar Marcus Westergren som snabbt kände att den här hästen, den kunde hoppa.

Bara två månader senare köpte han själv Calmere. När man pratar om snälla hästar kan man ta fram Calmere som ett typexempel.

– Han är otroligt snäll och medgörlig, både mot människor och andra hästar, säger Marcus Westergren.

Syskon i stallet

Marcus Westergren har ytterligare en häst i stallet efter Callahan VDL, som blev anledningen till att han införde röd rosett i pannbandet på tävling (något som blivit trend i hela landet) eftersom hästen är så mötesskygg.

Calmere däremot har inga sådana problem.

Calmere betyder ”lugna ner dig” eller ”ta det lugnt” på italienska och den uppmaningen har uppenbarligen hästen Calmere tagit till sig. Får han välja kan han stå hela dagen och gosa och helst bli kliad i öronen. När ingen har tid med honom kan han kela själv med sin enhörning i boxen, hans alldeles egna gosedjur.

Felfri men långsam

Även på tävlingsbanan är Calmere lugn, eller snarare, lite långsam. Det gör det svårt för Marcus att vinna.

– Men vi har vunnit fyra gånger: Scandinavian Open i Falsterbo när han var fem år, lag-SM 2017, också det i Falsterbo, Grand Prix i Norrköping i år och SM utomhus.

På SM låg han fyra efter tidshoppningen men var felfri på hinder hela mästerskapet. Insikten att Calmere är lite långsam gör att Marcus tar kortare vägar för att vinna tid. Det har inte påverkat hoppningen och därför blev det i fjol fina starter i Nations Cup, i Dublin och Gijon.

Kräsen med maten

Calmere reser bra och äter allt det som läggs framför honom. Eller, nästan allt.

– Han kan vara ytterst kräsen. Är det något sädeskorn i hans müsli som han inte gillar så kan man vara säker på att han pillat bort det, säger Marcus Westergren.

Denna text publicerades första gången i Ridsport nummer 18 2019

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden