Hoppning, Ponny
1 november 2020 18:45
Ridsportplus

Carl-Hugo Westergren vann guldet: ”Starkt killgäng som betyder mycket”

Nya generationenOmhoppningen om medaljerna i childrenklassen blev en kamp mellan nya generationen ryttare med samma efternamn som några av våra svenska toppryttare. Vann gjorde Carl-Hugo Westergren som följdes live av pappa Marcus Westergren som just nu tävlar i Spanien. "Det känns omtumlande", säger mamma Lena Westergren som var på plats.

Carl-Hugo Westergren vann guldet: ”Starkt killgäng som betyder mycket”
Carl-Hugo Westergren bjöd på en rafflande runda med Carmelita. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev en tajt omhoppning när childrenryttarna gjorde upp om medaljerna i helgens sista mästerskapsklass på SM för ponny och children på Grevagården utanför Skövde. Segrande ur striden gick slutligen Carl-Hugo Westergren som fick till en mästerlig runda med hästen Carmelita (HANN sto f-08 e Calido-Contendro I, uppf Jürgen Uhlenwinkel, äg Emma Lenman), knappa sekunden före tvåan Emil Jönsson.

Men det var inget Carl-Hugo trodde var möjligt när han klev upp ur sängen på söndagens morgon.
– Egentligen inte, men det var spännande och jätteroligt, säger han om segern.

Mamma Lena Westergren var lite förvånad och väldigt glad över guldet.
– Det känns omtumlande och jättekul. Jag vet att han är snabb, men det är ändå hans andra SM och jag hade kanske inte väntat mig att han skulle vinna idag. Det känns överväldigande, men väldigt roligt.

Carl-Hugo har ridit Carmelita, som för övrigt är född samma år som ryttaren, i ett år. Det är första hästen som han dessutom har ridit parallellt med B-ponny. Att hantera ”hoppet” mellan B-ponny och storhäst har dock inte varit helt enkelt.
– Det har varit ganska tufft faktiskt. Ibland har han haft svårt att ställa om mellan B-ponnysprången och storhästen. Men nu har vi lämnat B-ponny lite och ska försöka satsa på children, och även hitta en D-ponny.

Hur har det varit att stå bredvid?
– Det är fruktansvärt, det är verkligen jättenervöst. Det är mer nervöst än när Marcus rider.

”Nya generationen med samma namn”

Pappa Marcus Westergren är i Spanien och tävlar, men har följt slutstriden live via Equisport. På plats har teamet fått hjälp av coachen Ann Liwing.
– Hon har varit ett jättestort stöd för oss, berättar Lena Westergren som också har ridit professionellt och driver hästverksamhet tillsammans med Marcus sedan många år.

Lena
Stolt och glad Lena Westergren.

Planen var klar inför omhoppningen.
– Taktiken var att vi skulle rida så snabbt som möjligt. Det var sex väldigt snabba ryttare som var med till omhoppning. Carl-Hugo var precis i mitten också, den första var nolla och den andra hade något fel. Sedan visste vi att det var väldigt snabba som var bakom, så det gick helt enligt plan kan man säga, berättar Ann Liwing.

Startlistan inför medaljomhoppningen i childrenklassen bestod till stor del av andra generationens toppryttare med efternamn som Svensson, Jönsson, Westergren, Arvidsson och Korneliusson. Något som är lite spännande i sig.
– Det är nya generationen med samma namn. Det är jätteroligt att Carl-Hugo tycker det är kul, det är inget vi har försökt tvinga på honom. Han har velat själv, och det här riktiga intresset är verkligen något som måste komma inifrån, säger Lena Westergren.

– Det har varit de här senaste åren när han verkligen har velat rida själv. Han vill gärna rida fem, sex hästar om dagen. Han är jätteintresserad och studerar andra ryttare.

Children Medaljörer-7871
Medaljgänget med Carl-Hugo Westergren i mitten, Lovisa Korneliusson till vänster och Emil Jönsson till höger. Foto: Pernilla Hägg

Starkt killgäng som betyder mycket

– De är ett jättestarkt killgäng här, de är ett jättegott kompisgäng som har haft kul och det tror jag har betytt jättemycket. Jag tror att han hade känt sig som en vinnare ändå, även om han inte hade vunnit SM, för de har haft så himla roligt.

Hur är han mentalt?
– Han är bra, men ibland är det en kombination av höga toppar och djupa dalar. Marcus har coachat honom mycket när det handlar om att rida omhoppning. Det är ganska tekniskt att rida omhoppning för att vara riktigt snabb, men där har han fått mycket coachning.

Vem är han lik?
– Han är nog en kombination av oss båda. Han är lik Marcus, men ändå inte helt. Marcus är helt orädd medan Carl-Hugo är lite mer försiktig. Han var ganska rädd när vi började, det tror jag inte att Marcus har varit. Han är lite mer analyserande som person, och det kanske han har lite mer från mig. Samtidigt är han en riktig vinnarskalle som Marcus, och vill vara snabb.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden