Sverige
1 december 2020 11:51
Ridsportplus

Carolines häst hittades svårt sargad: ”Jag hoppas att hon dog en naturlig död”

Misstänkt brottPå måndagsmorgonen gick travtränaren Caroline Holm ut på lösdriften på gården i Hudiksvall för att titta till de tre avelsstona. Väl där så hittades en av dem död, med svåra skador på könsorganet. Stoet ska nu obduceras för att försöka ge svar på om skadorna orsakats av en människa.

Carolines häst hittades svårt sargad: ”Jag hoppas att hon dog en naturlig död”
Stoet Järvsö Irene, här under sin karriär på travbanan, hittades död i hagen på måndagen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Caroline Holm har ägt Järvsö Irene i sex år, och nu var stoet dräktigt för första gången. Hon spenderade dagarna på lösdriften på gården utanför Hudiksvall, tillsammans med två andra fölston – fram till igår då hon hittades död i hagen.

– Man vet ju inte vad som hänt, men vi hittade henne på lösdriften i måndags morse. Det var inte mycket kvar av hennes könsorgan, det var väldigt förstört mellan bakbenen. Hon var dräktig, så jag kontaktade veterinären så att han skulle titta så att det inte var något med fostret som orsakat skadorna. Men det var det inte, så veterinären tyckte att vi skulle ringa polisen för utredning och obduktion – veterinären kunde inte fastställa vad det är hon har dött av, berättar Caroline Holm.

Misstanke om brott

På de andra två stona som gick i samma lösdrift fanns inga skador. Hagen där stona går ligger lite avsides och man kan ta sig till hagen via en annan väg, som inte passerar gården med bostadshus och stall. Caroline säger att det finns misstankar om att det kan vara någon människa som har orsakat skärskadorna i könsorganet.
– Men i de flesta fall så visar det ju sig att det är en naturlig död till slut ändå, och att det snarare handlar om ett rovdjur som varit på kroppen, konstaterar hon.

Har ni haft problem med rovdjur i närheten?
– Det är klart att det finns rävar och så här, men inte annat som vi hört om nu.

Ska obduceras

Under tisdagen lämnades stoet in för obduktion.
– Vi får se vad de säger. Eftersom det såg så illa ut så vill man ju få det undersökt.

Det har varit ett tungt dygn för Caroline, som nu väntar på svaret.
– Jag har varit i chock under hela gårdagen och natten, man hoppas ju verkligen inte att det är någon som har gjort det här – i så fall blir man ju väldigt orolig. Jag hoppas att hon dog en naturlig död. Samtidigt så mår man så dåligt över att, oavsett vad som har hänt, så har hon ju lidit. Det gör nästan ondast att veta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden