Sverige
14 oktober 2020 19:48

Stympade ponnyn: ”Viktigt att oklara fall obduceras”

FörhastatFallet med den stympade ponnyn utanför Jönköping visade sig ha en naturlig förklaring. Något som hästägaren Åsa Carlsson är lättad över. I en tv-intervju berättar hon om sina tankar och känslor efter beskedet. Se klippet här. Samtidigt är Tove Särkinen, kommunikationsansvarig vid Sveriges Veterinärförbund, kritisk till den information som tidigt gick ut kring hästens skador.

Stympade ponnyn: ”Viktigt att oklara fall obduceras”
Hästägaren Åsa Carlsson är både förvånad och lättad. Foto: Skärmdump SVT Nyheter

Den stympade ponnyn som hittades död i en hage utanför Jönköping hade inte blivit utsatt för djurplågeri. Ponnyn hade dött i akut tarmvred och att den saknade ena örat och ett öga berodde på att ett djur av något slag hade varit på den döda kroppen. Det stod klart efter att obduktionsresultatet meddelades på tisdagen.

Hästägaren Åsa Carlsson är förvånad, men samtidigt lättad över att det fanns en naturlig förklaring.
– Det känns bra för barnens skull, de har varit oroliga och ledsna om jag har varit ute för länge hos hästarna, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Tove Särkinen, legitimerad veterinär och kommunikationsansvarig vid Sveriges Veterinärförbund, hade gärna sett att polisen hade hanterat ärendet annorlunda.
– Jag är kritisk till att man tidigt gick ut med information om att ponnyns skador med stor sannolikhet var tillfogade av en människa utan att ha mer på fötterna. Tyvärr är det stora problemet vid den här typen av fall att vi sällan eller aldrig har alla fakta, säger hon till Ridsport.

– Eftersom få hästar obduceras i samband med misstänkta skador av den här typen är det ofta svårt att utvärdera och dra slutsatser om vad som har orsakat skadorna – och av den anledningen saknas det statistik över skador och dåd av den här typen i Sverige. Av erfarenhet vet vi dock att de allra flesta fallen har naturliga förklaringar.
– Det är alltså oerhört viktigt att alla fall där man misstänker våldshandlingar mot djur utreds grundligt och att djur som återfinns döda under oklara omständigheter alltid obduceras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden