Sverige
13 oktober 2020 09:11

Stympade ponnyn dog av tarmvred

Uppdaterad 11.20Den ponny som hittades död i sin hage utanför Jönköping – med ett saknat öra och öga – har inte utsatts för djurplågeri. En obduktion har nu visat att ponnyn dog av akut tarmvred, och man har hittat andra orsaker till de yttre skadorna.

Stympade ponnyn dog av tarmvred
Polisen säger i sin utredning att ponnyn inte utsatts för något brott. Foto: Istock

Den 21 september hittade Åsa Carlsson sin ponny Alinda död i hagen i Bashult utanför Jönköping, med ett öra och ett öga borta. Händelsen har fått stor uppmärksamhet, då man misstänkte att någon skurit bort kroppsdelarna.

En polisanmälan om djurplågeri och skadegörelse upprättades, men efter att ponnyn nu obducerats kan man konstatera att ponnyn dog av ett akut sjukdomsfall.

– Enligt obduktionsrapporten är hästens dödsorsak ett akut tarmvred. De yttre skadorna på hästen har uppkommit efter hästens död. Skadorna har uppkommit genom yttre påverkan av ett djur, säger förundersökningsledaren Åsa Nyblompolisens webb.

Misstänkte brott

När ponnyn hittades kallades veterinär till platsen, som konstaterade att det verkade som om ett vasst föremål hade använts för att avlägsna öra och öga.

– Initialt misstänktes det att någon människa kunde ha dödat hästen, det gjorde att vi försökte att reda ut om något brott hade begåtts eller inte. Vi inhämtade information och iakttagelser tidigt för att få ett så bra underlag som möjligt. Nu kan vi alltså fastställa att inget brott har begåtts, säger Åsa Nyblom.

Uppdatering

Under en mediaträff på tisdagen svarade förundersökningsledaren Åsa Nyblom på frågor, där polisen flera gånger betonade att de nu – efter obduktionsrapporten – är övertygade om att det är ett djur som orsakat de yttre skadorna på ponnyn.
– Skadorna har uppkommit efter döden, genom yttre påverkan av något djur. Obducenten är säker på sin sak, det är ett tydligt utlåtande.

Vilken typ av djur som har orsakat skadorna vill eller kan inte polisen spekulera i.
– Vi har inte den kompetensen, utan det får någon veterinär eller liknande svara på. Men det här var en av hypoteserna vi hade i inledningen av utredningen, att det kunde röra sig om ett djur, säger Åsa Nyblom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden