Sverige
23 september 2020 17:15
Ridsportplus

Stympade hästen: ”Kan hända igen”

DjurplågeriHästen som under måndagen hittades lemlästad i en hage utanför Jönköping ska obduceras. "Jag befarar att vi inte har sett slutet på detta", säger polisens presstalesperson. Eventuella kopplingar till vågen av grymheter mot hästar i Frankrike är inte uteslutet. Ridsport har även frågat rättspsykiatrikern Ulf Åsgård om vem som begår den här typen av dåd.

Stympade hästen: ”Kan hända igen”
"Det är mycket upprörda känslor", säger Thomas Agnevik. Bilden har inget samband med artikeln. Arkivbild: Vigonira/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästen som hittades död på en gård söder om Jönköping saknade enligt ägaren ett öga och ett öra. Polisen vill dock inte kommentera den döda hästens skick, då det kan påverka utredningen.
– Det vi kan säga är att hästen har fått skador som vi inte tror har förorsakats av något djur, utan av en människa. Exakt hur skadorna ser ut är en viktig sak för utredningen. Egentligen är det bara den som har gjort det, vi och ägaren som vet, och därför vill vi vara lite försiktiga med att säga något om den delen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Region Öst.

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, men Agnevik vill inte gå in på om man har säkrat några avgörande spår. Nuläget handlar om att samla in fakta och se vad det är som har inträffat.
– Hästen ska obduceras och därmed hoppas vi kunna fastställa dödsorsaken. Vi vet inte säkert, men man skulle kunna ana att den var död när den skadades. Förhoppningsvis har den dött först, fortsätter han.

– Ägaren misstänker att hästen har blivit förgiftad. Det är deras hypotes, men jag vet inte hur man annars får tag i en häst och ger sig på den i mörkret.

Huruvida det finns kopplingar till liknande brott, bland annat vågen av misstänkta hästskärningar i Halland eller de brutala lemlästningarna i Frankrike som är aktuella just nu, är svårt att svara på.
– Vi tittar på alla möjliga kopplingar, även på närmare håll. Vi har flera hästar som angripits tidigare i år i regionen. I juni hade vi en häst som blev skjuten i Norrköping, och för ungefär en månad sedan blev en häst angripen och skuren i könsdelarna, säger Thomas Agnevik.

– I den mån det går att dra paralleller så försöker vi göra det. Tyvärr finns det oftast inte så väldigt mycket att gå på när det gäller den här typen av utredningar. Människor som begår den här typen av brott har en förmåga att välja tid och plats där inte så många människor av naturliga skäl rör sig.

”Vill inte skrämma upp folk”

Även om polisen är ute och patrullerar är den här typen av gärningspersoner något man sällan ”trillar över”, menar Agnevik.
– Polisen är ju på alla möjliga ställen och stoppar bilar, men den här typen av gärningspersoner är inte självmarkerande som vanliga kriminella kan vara. Vanliga kriminella begår ofta trafikbrott och massa andra brott, vilket gör att de blir stoppade och kontrollerade. När det gäller att hitta sådana här människor är det lättare att leta efter en nål i en höstack. Jag är rädd för att det faktiskt är så.

Polisen har nu gått ut i sociala medier och via polisens hemsida för att både varna andra hästägare och be om tips som kan leda utredningen framåt.
– Vi vill inte skrämma upp folk, men samtidigt vill vi göra hästägare medvetna om risken. Vi vill också ha in tips från allmänheten om någon kanske har sett något fordon eller liknande.

– Jag befarar att vi inte har sett slutet på detta. Det är därför vi behöver medias hjälp med att varna hästägare så att de kan skydda sina hästar, och skapa uppmärksamhet som gör att vi kan få fast den som har gjort det. Samtidigt är man också lite rädd att det kan leda till fler fall. Det är ingen lätt nöt att knäcka varför någon vill skada en häst på det här sättet, säger Thomas Agnevik som är orolig över att något liknande ska hända snart igen.

”Sällsynt äckligt övergrepp”

Ridsport har även varit i kontakt med psykiatrikern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler, för att höra vad som kan driva en människa till att utföra den här typen av bestialiska dåd.
– Det kan handla om personer med en psykisk störning av olika slag. Ungefär som när någon startar eldsvådor finns inte sällan alkoholmissbruk med i bilden, det är ofta något som spelar en stor roll. Det kan vara hämnd för någon oförrätt i livet, antingen riktad mot djurägaren eller något som sker slumpmässigt, förklarar han.

Ulf Åsgård var bland annat expert i fallet med den uppmärksammade ”kattmördaren”, som lemlästade ett stort antal katter för mer än ett decennium sedan. Det här är svårbegriplig brottslighet, som inte alltid är så enkel att utreda.
– Att skada eller sticka ut ögat är hårdvaluta i den här branschen. Det är ett så sällsynt äckligt övergrepp att det måste avspegla en verkligt svår problematik på det ena eller andra sättet. Det krävs ganska mycket för att göra sådant här, säger han.

Att massmedial uppmärksamhet skulle öka risken för att fler ”ger sig in i leken” ger han dock inte mycket för.
– Den risken tror jag är ganska liten, och det gäller all massmedial påverkan. Det är inte så vanligt som många tror.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden