Sverige
5 september 2020 13:18

Oenighet kring misstänkta hästskärningar

DjurplågeriNaturliga skador eller djurplågeribrott – det råder delade meningar om raden av misstänkta hästskärningar som nyligen skett i Halland. Men knäckfrågan är inte ny, hästskärningar är ett fenomen som har funnits länge i Sverige. En veterinär som Hallands Nyheter har pratat med tror inte alls på tesen om att hästar blir skurna i hagen.

Oenighet kring misstänkta hästskärningar
Mannens två hästar led svårt och nu åtalas ägaren för djurplågeri. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Fem hästar har hittills i år fått avlivas till följd av skador som misstänks ha åsamkats av någon form av våld från mänsklig hand. Den senaste händelsen inträffade i halländska Tvååker i slutet på augusti då hästen Sanny skadades så svårt att den inte gick att rädda till livet.

Polisen jobbar efter tre arbetshypoteser när det gäller misstänkt skurna hästar: Antingen har en människa tillfogat skadorna, eller så är det en annan häst som ligger bakom, eller så har hästen skadat sig själv. Exempelvis är det inte helt ovanligt att brunstiga ston backar in i träd eller buskar och kliar sig, vilket kan åsamka skador i slidan och vid sidan om. Det rapporterar Hallands Nyheter som har gjort en djupdykning i fenomenet hästskärningar med anledning av den senaste tidens fall.

Misstänkta hästskärningar har förekommit under lång tid i Sverige, med ökad förekomst i perioder genom åren. Att det finns bevisade fall där den enda förklaringen är att en människa våldfört sig på hästen tycks alla vara överens om. Däremot råder det större oenighet kring de fall där det saknas tydlig bevisning.

Johan Beck-Friis är generalsekreterare på Svenska Djurskyddsföreningen och var tidigare även aktiv i debatten som informationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund. Att det inte skulle förekomma hästskärningar orsakade av människor ger han inte mycket för.
– Symmetriska skador eller skador med spår av gärningsmannen i hästens närmiljö är svåra att förklara genom olyckor. Vissa skador går inte att förklara på annat sätt än genom medveten mänsklig påverkan, säger Johan Beck-Friis till Hallands Nyheter.

Tidningen har också pratat med en veterinär, som vill vara anonym, som menar att man måste skilja mellan skärningar som sker inne i ett stall och skador som åsamkats när hästarna varit ute på bete. Att det skulle förekomma skärningar ute på bete tror han inte på alls. Han menar att det inte går att närma sig en häst på det viset, och sedan skada den om och om igen.

Läs hela artikeln här (låst).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden