Krönika
26 oktober 19:23

Catharina Hansson: ”Hallå sporten, riv murar, tänk nytt!”

KrönikaRidsports chefredaktör Catharina Hansson önskar att vi kunde minska klyftorna mellan hästsportens olika grenar – och i stället lära av varandra.

Catharina Hansson: ”Hallå sporten, riv murar, tänk nytt!”
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

En gång i forntiden var man en hästtokig allätare som kastade sig över  allt levande som hade fyra hovar. Som dyrkade allt i hästväg – fjordingar, ponnyer, travare, halvblod och araber. Och inte sällan kunde man hitta flera av dessa i samma stall, en brokig samling att älska.

I  dag ser det annorlunda ut. Nu löper en Berlinmur mellan travet och ridsporten, det går en avgrund mellan galoppen och halvbloden, det öppnar sig en ocean mellan islandshästarna och fälttävlan. Och klyftan mellan hoppning och dressyr växer för varje år. För att inte tala om vallgraven som skiljer eliten från hobbyryttare och wannabes.

Men i grunden handlar det om samma biomekanik, behov och bekymmer. Vi har mer att lära av varandra än vi har anledning att ta avstånd. 

Vad gäller tidningen Ridsport har vi flera gånger tvingats välja bort visst innehåll i tidningen – vi måste ju hushålla med resurserna. Det är ganska enkelt att mäta vad som är mest läst och minst och då ryker det som flest läsare väljer bort. Det gör att Ridsport i dag är en tidning  som ganska renodlat handlar om de olympiska ridsporterna och en varmblodshäst för ridning är vår typiska häst. 

Men för ett och ett halvt år sedan startade vi Ridsport Island, en sajt om islandshästar. Det har varit en stor succé och nu gör vi också en papperstidning på temat. I våra möten med islandshästvärlden får vi här på redaktionen också vidga våra vyer och ta del av annan hästforskning, nya idéer och andra sätt att tänka häst.

Vi har mycket att lära av varandra och vetgiriga och nyfikna ryttare, som exempelvis Peder Fredricson, skaffar sig ett försprång genom att möta och undersöka andra delar av hästvärlden.  I dag när alla lever i alltmer snäva bubblor i sociala medier är det viktigare än någonsin att aktivt söka sig utanför, ”bubbelhoppa”.  Låt oss alla riva murarna och lära nytt, tänka nytt. 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden