Krönika
16 november 18:22

Catharina Hansson: ”Ska vi få rätt med livet som insats?”

Catharina Hansson: ”Ska vi få rätt med livet som insats?”
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

V i var där först. I trafiken. Innan bilen kom var det hästar och bengående människor som fyllde vägarna. En vän påminde mig om att det ända sedan 1914 finns en lag om att hästarna har förtur i trafiken.

Ändå finns det i dag bilister som tror att rid- och körekipage inte hör hemma på vägarna. Men vi har vår fulla rätt att färdas där. Vi gör det när vi måste och knappast för nöjes skull. 

Det bilisterna inte verkar medvetna om, är det är de som är ansvariga om det sker en olycka, blir en skada. Tipset brukar vara att man som bilförare ska betrakta hästen som en ovanligt het och fnattig älg. Lika livsfarlig vid en kollision, lika oberäknelig. Lika utan ansvar vid en olycka.

Ändå är det mer undantag än regel att bilister saktar ner och visar hänsyn till hästar i trafiken. 

Även när man själv kommer i bil kan man möta alla de här bilisterna som inte verkar veta var bromspedalen sitter. Som också verkar tro att gaspedalen är låst i bottenläge och inte går att släppa på. Eller som till och med tutar, visar fingret och kör lite extra nära för att verkligen säga ”Här har ni inte att göra!”

Allt det här kan vi reta oss på, bli arga, skriva insändare eller markera mot genom att vara lika kaxiga och otrevliga tillbaka och visa att vi minsann tar plats. Med livet som insats. 

Jag tror på att göra tvärtom. Flytta på sig så mycket man kan, stanna, vinka och se extra glad ut när någon faktiskt saktar ner. De värsta idioterna kommer man inte åt, men förhoppningsvis är det någon i gränslandet mellan vettig och bildåre som då ser att vi kan vara hyggliga och trevliga mot varandra, från båda håll. 

Som bonus för grannsämjan håller jag också hårt på att vi ska ta hand om eventuella bajshögar i villaområdet intill vår gård. Och så – nu när vi har gått in i helvetesmörkret – reflextäcke, reflexväst, pannlampa, reflexbenskydd och gärna någon extra reflexgrej runt halsen. Varför inte några små plingiga LED-lampor eller en halv julgransbelysning? Ingen, ingen ska missa att här kommer vi!

Den här krönikan publicerades först i Ridsport nr 18/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden