Krönika
23 mars 20:03

Catharina Hansson: Unga ryttare ska inte hudflängas

Ledaren"Där gick topplocket", skriver Ridsports chefredaktör Catharina Hansson, och berättar om när hon skärpte kommenteringsreglerna i Ridsports sociala medier.

Catharina Hansson: Unga ryttare ska inte hudflängas
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

När jag var ung, nybliven chefredaktör på tidningen Min Häst intervjuade jag en liten späd blond snorunge som briljerade på de stora internationella tävlingarna i Göteborg. Det blev en tuff match där jag fick kämpa för att tvinga ur henne något annat än ja eller nej och en nyttig lektion i hur man som journalist ska formulera sina frågor för att få vettiga svar. Jag lovade mig själv att tänka mig för två gånger innan jag intervjuade ett barn igen. 

Nu, mer än trettio år senare, ser det helt annorlunda ut. Att intervjua unga ryttare, som 15-åriga Ellen Hammarström, är rena drömmen. Ofta är de mer välformulerade och ger mer genomtänkta svar än sina äldre kolleger. Här har vi en generation som växer upp i ett ständigt kommunicerande flöde (och lite extra om man tillhör tv-serie-familjen Hammarström.) 

Men den här uppväxten i flödet och ibland stormen av sociala och andra medier har en baksida. Något som just Ellen råkade ut för när ett Facebookinlägg från Ridsport kapades. I ett inlägg som handlade om något av en bragd – en 15-åring som vinner sin första internationella svårklasseger – ville man i stället dra i gång debatt baserat på en bild och i flera fall sälja sin produkt eller marknadsföra sin verksamhet (vi ska komma ihåg att alla som hörs högst i hästvälfärdsdebatten gör det inte bara av osjälvisk omsorg om hästarna).

Där gick topplocket och jag tog bort en lång rad kommentarer och skärpte våra kommenteringsregler när det gäller personer under 18 år och kommentarer i marknadsföringssyfte. Våra ungdomar må vara medievana, men tidningen Ridsports kommentarsfält ska inte vara en plats där de hudflängs. Varken för sin egen eller sina föräldrars skull. 

Den blonda snorungen som jag mötte i Göteborg för trettiofem år sedan är i dag den mest medievana av dem alla, OS-, VM- och EM-guldmedaljör och även gladiator i ”Superstars” i tv. 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden