Dressyr
28 juli 2020 15:01
Ridsportplus

Cecilia Bergåkra flyttar in hos Ankarcrona

StjärnflyttNyligen stod det klart att Cecilia Bergåkra väljer att kombinera sin elitsatsning med studier på Flyinges beridarprogram. Tanken är att hon även ska driva eget. Nu har hon hittat den perfekta basen hos Henrik och Ingrid Ankarcrona på Hunneberga gård. "Det är viktigt för mig att ha en egen verkstad", säger den unga stjärnryttaren. Se även drönarklippet från anläggningen.

Cecilia Bergåkra flyttar in hos Ankarcrona
Cecilia Bergåkra och Maggie var ett av ekipagen som drillades på Ingrid Klimkes clinic på Runsten i början av året. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Samtidigt som hon var svårt sjuk i hjärnhinneinflammation kämpade Cecilia Bergåkra med att klara antagningsproven och passera nålsögat till Flyinges beridarprogram. Det berättade den unga stjärnryttaren i efterhand när hon lyckats med bedriften att bli antagen till en av de 12 platserna på den eftertraktade utbildningen. Hon berättade också att hon parallellt med studierna vill fortsätta driva sin egen verksamhet som har tagit fart med träningar och utbildningshästar.

Nu har hon hittat den perfekta basen i Hunneberga Gård – en ändamålsenlig ridanläggning som byggts upp av ingen mindre än hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona och frun Ingrid Ankarcrona. Gården ligger fem minuter från Flyinge och här finns allt som en toppryttare kan önska sig.
– Jag hann inte ens börja söka efter en passande anläggning, det var Ingrid själv som hörde av sig och frågade om jag intresserad av att ha min verksamhet på deras gård. De vill ha något mindre och Henrik har fullt upp som chef d’équipe för hoppningen, och jag vill ha något större. Så det passade jättebra, säger Cecilia.

Gården lades ut till försäljning hösten 2018, men ett objekt av den här digniteten tar sin tid att avyttra. Och nu har gården således fått en ”perfect match”. Anläggningen har 27 stallplatser, varav 12 består av uteboxar. Cecilia kommer att förfoga över de 15 inneboxarna med direkt tillgång till ridhuset som finns på gården. Dessutom finns det både skrittmaskin och en utebana med komplett hinderpark.
– Det är verkligen en anläggning helt i min smak, säger Cecilia.

Ingrid Ankarcrona är återförsäljare för Equipes sadlar och har sadelprovningar på anläggningen, medan Henrik Ankarcrona fortfarande har en del träningar och kurser.
– I övrigt har de lämnat helt fritt fram för mig att dra igång min verksamhet.

Photo-2020-07-28-12-31-54
Hunneberga Gård från ovan. Foto: Privat
Photo-2020-07-28-12-31-53
Här finns alla tänkbara bekvämligheter. Foto: Privat

Nya samarbeten på gång

Vilka hästar som ska få följa med flyttlasset ner till Skåne från Hälsingland är fortfarande inte helt spikat. Stjärnhästarna Duschesse, Izack, My Friend och Maggie står fortfarande högt på önskelistan, men tanken är också att ett par 2,5-åringar ska följa med för att ingå i unghästdelen av beridarprogrammet.
– Det är fortfarande öppet vilka som åker med. Det blir inte så många egna hästar, men tanken är att alla successivt ska komma ner. Alla behöver inte åka ner på en gång, utan det blir lite individanpassat. Någon gång i september räknar jag med att vara fullt installerad.
– Några nya, spännande samarbeten väntar med hästägare därnere och det filar vi också lite på. Planen är att börja i mindre skala och så småningom bli större.

Ska man flyga ur boet till ett så pass stort ställe vill jag göra det på riktigt.

Cecilia kommer även att få hjälp i stallet av en av Naturläras elever som nyligen tagit studenten och nu ska läsa till hippolog på Flyinge. Något som känns väldigt tryggt, berättar Cecilia.

– Tanken är att både familjen och Naturläras elever samt hästägare är varmt välkomna därnere. Nu får ju Naturlära Ridgymnasium en ny praktikgård att vända sig till nere i söder, och tanken är också att ha mycket kurser och träningar. Det är ju en professionell anläggning som ska användas professionellt.

I helgen skulle Cecilia egentligen ha startat andra kvalet till Lövsta Future Challenge Dressage, men när möjligheten med Ankarcronas gård dök upp valde hon att prioritera om.
– Just nu satsar jag hellre på att flytta ner och installera mig än på tävlingssäsongen. Ska man flyga ur boet till ett så pass stort ställe vill jag göra det på riktigt, säger Cecilia, som även ska hinna filma med Ridsportens innovationer innan flyttlasset går den 5 augusti.

”Vill ha min egen verkstad”

Tanken är att Cecilia ska bo i en av de två lägenheter som finns ovanpå stallet. Här kommer hon i perioder även att få sällskap av elitbandyspelaren och pojkvännen Isak Flodberg och parets ”bebis”, nyligen införskaffade pomeranianvalpen Dandy Heart Excellent Choice.

”Bullen”, som han lyder under till vardags, är liksom många av Bergåkrahästarna en lovande liten stjärnindivid.
– Vi har sökt länge efter just honom. Pomeranian är ju framför allt en sällskapshund, men vi är lite sugna på att ställa ut och tävla med honom. Vi hade kontakt med uppfödaren en månad innan vi bestämde oss och på många sätt påminner det om dressyren. Han måste röra sig bra och ha en bra stam.

Nu får ju Naturlära Ridgymnasium en ny praktikgård att vända sig till nere i söder.

Innan Cecilia far söderut ska hon göra sitt ”förhoppningsvis sista sjukhusbesök på några år”.
– De ska göra ultraljud på hjärtat för att se så att det inte har blivit några biverkningar av alla mediciner, och att jag har varit sjuk så länge. Dessutom har vi lite autoimmuna sjukdomar i släkten som vi ska kolla också. Det är mest en försiktighetsgrej, men jag är tacksam över att jag får göra det.

Snart drar hästlastbilen mot Skåne med hästar och packning, men innan dess lapar Cecilia i sig det sista av sommaren i Hälsingland och känslan av Bergåkra gård.
– Här kommer jag alltid att ha en frizon, dit jag kan komma för att ladda batterierna. Även hästarna kan komma hem och landa.

Snart går alltså flyttlasset och en ny era börjar för Cecilia Bergåkra, som nyligen fyllde 19 år.
– Det är viktigt för mig att ha något eget, eftersom jag vill behålla den träningsfilosofi som vi har på Bergåkra Gård och ha min egen verkstad precis som jag har haft hemma. Det känns känns lite rätt i tiden att kunna bjuda in tränare till min anläggning med tanke på hur begränsat det är just nu med alla restriktioner. Istället för att själv åka iväg kan jag nu bjuda in Helen Langehanenberg som jag har tränat för i sju år.

– Att familjen Ankarcrona har vänt sig till mig känns väldigt hedrande och jag är otroligt tacksam. Det är verkligen spännande tider som väntar och jag är väldigt taggad!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden