Nyheter
3 juni 2020 19:31
Ridsportplus

Cecilia Bergåkra till sjukhus – misstänkt hjärnhinneinflammation

Sjukdomsfall Landslagsryttaren Cecilia Bergåkra vårdas på en strokeavdelning efter att hon kollapsat och tappat såväl tal- som rörelseförmåga. Provsvar på onsdagseftermiddagen indikerar att ryttaren drabbats av borrelia och misstänkt hjärnhinneinflammation.

Cecilia Bergåkra till sjukhus – misstänkt hjärnhinneinflammation
Landslagsryttaren Cecilia Bergåkra tros ha drabbats av hjärnhinneinflammation. Foto: Sigrid Bergåkra/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den senaste veckan har Cecilia Bergåkra vid två tillfällen akut tvingats uppsöka sjukhus på grund av kraftig huvudvärk, yrsel och illamående. I tisdags eftermiddag kollapsade ryttaren i hemmet i Hälsingland och fördes i ilfart med ambulans till Bollnäs sjukhus då man misstänkt att hon fått en stroke.

– Cecilia domnade bort helt i sin ena sida och tappade både tal- och rörelseförmåga innan hon blev medvetslös här hemma, berättar Cecilias mamma Sigrid Bergåkra som beskriver det senaste dygnen som mardrömslika.

Testats för covid-19

– Cecilia har testat negativt för covid-19 två gånger de senaste dagarna. Ryggmärgsprovet som togs i dag (onsdag, red:s anm) tyder däremot på att Cecilia kan ha drabbats av borrelia. Läkarna har nu satt in behandling för misstänkt hjärnhinneinflammation, men det är för tidigt att utesluta andra orsaker varför hon är fortsatt inlagd på strokeavdeningen tillsvidare, säger Sigrid Bergåkra.

– På grund av det rådande smittläget med corona får vi inte vara med henne på sjukhuset vilket är helt fruktansvärt. Det är som om någon sliter hjärtat ur en. Samtidigt har jag full förståelse för det, sjukhuspersonalen är extremt belastade med tanke på coronaläget, säger Sigrid Bergåkra.

Stabiliserat läge

Tillståndet för dottern har stabiliserat sig under onsdagen då hon utöver ryggmärgsprov även genomgick en magnetröntgen.
– Hon var fruktansvärt dålig under natten till i dag och medvetslös till och från, men imorse kom en vändning med lite bättre allmäntillstånd. Efter lunch idag kunde vi till och med facetimea med henne och talförmågan har återvänt nästan helt, säger Sigrid Bergåkra.

– För att kolla hennes närminne så gick vi igenom Grand Prix programmet och det satt som ett smäck fortfarande, vi fnissade gott tillsammans jag, Cecilia och hennes pojkvän Isak Flodberg, säger Sigrid som fått tillåtelse av Cecilia att dela med sig av det här klippet:

– Cecilia har genom hela sin karriär varit mån om att visa på upp- och nedsidan av livet och hon vill vara öppen med vad som nu har hänt. Hon är också väldigt tacksam över att så många visat omtanke även om hon ännu är för svag för att orka hålla kontakten själv utåt, säger Sigrid Bergåkra.

18-åriga Cecilia Bergåkra är en av Sveriges mest lovande unga dressyrryttare, med bland annat EM-silver, SM-guld och NM-silver på meritlistan. Hon jobbar numera med hästar på heltid hemma på Bergåkra gård i Hälsingland där även hennes mamma Sigrid Bergåkra och systrarna Emilia och Olivia bor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden