Hoppning
14 juli 2023 09:16
Ridsportplus

”Chaka är en livsdröm som blivit sann”

TitelförsvarareDerbyspecialisten André Thieme siktar på seger igen i Falsterbo, men topphästen sparar han till EM. Och sedan hägrar ett större mål. Vi talar med André, som i sommar ska försvara sin titel i EM såväl som i Falsterboderbyt och Falsterbo Grand Prix.

”Chaka är en livsdröm som blivit sann”
DSP Chakaria har tagit André Thieme till många framgångar, som EM-vinst och seger i -Falsterbo Grand Prix i fjol. Foto: Shannon Brinkman/FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Uppväxt i en hästfamilj (son till dressyrryttaren Michael Thieme) i forna Östtyskland drömde André Thieme stort. I sitt sinne målade han upp drömhästen, den som skulle ta honom till de stora arenorna och vinna de stora titlarna.

  Han arbetade hårt, red många hästar, tog intryck av alla de stora tyska ryttarna och blev bättre och bättre som ryttare. Hästarna han red och tävlade var bra och rosetterna blev allt fler i prisskåpet. Men den där speciella hästen som han drömt om som ung hade han inte hittat än.

  Till för drygt fem år sedan, när fuxstoet DSP Chakaria kom till stallet. André märkte snabbt att den här eldiga damen var något extra – och han fick rätt.
  – Vi har haft nästan osannolika framgångar.

  Ni blev tidigt uttagna till de olympiska spelen i Tokyo?
  – Ja, något för tidigt. Det var ”Chakas” och mitt första mästerskap och det blev en aning för mycket. Men vi lärde oss massor och det tog vi med oss när vi vann EM.

  Gav OS mersmak?
  – Definitivt, så nu ligger hela vår plan på OS i Paris nästa år.

  Vad betyder Chaka för dig?
  – Allt. Jag har många gånger sagt att jag älskar henne mer än min fru. Hon har gjort så otroligt mycket för mig, min familj och hela teamet runt oss.
  – Chaka är en livsdröm som blivit sann. Hon har vunnit så mycket för mig, hon är så ovanligt jämn i sin hoppning och gör alltid sitt bästa.

  Chaka har hoppat in drygt en miljon euro hittills i sin karriär, hon har en statistik på 66 procent felfria rundor och 82 procent topp-tio-placeringar i 1,60-hoppning. I år har hon vunnit världscupkval i Ocala, USA, och femstjärniga Grand Prixen i Rom. Men hon gör inte så många starter?
  – Nej, jag försöker spara på henne, inte låta henne gå för mycket.
  – Vi tillbringade som vanligt vintern i Wellington i Florida och där kan man bygga en väldigt bra grundstyrka och kondition på hästarna i ett härligt klimat.

  Falsterbo Horse Show? Får hon försvara sin GP-titel här?
  – Nej, hennes stora mål i år är EM i Milano och då passar inte Falsterbo in. I stället rider jag GCT i Riesenbeck. Jag tar nog med en yngre häst till GP:n.
  – Vi tyskar kommer heller inte att ställa upp i nationshoppningen, så det är ytterligare en anledning till att Chaka får stanna hemma i Rostock.

  Hur tänker du inför Falsterboderbyt, där är du också titelförsvarare?
  – Det bli Contadur (OS hingst f -08 e Conteros-Kolibi, uppf/äg Marianne Eberling) igen. Han är väldigt duktig på sådana speciella banor och älskar dem.

  Vad tycker du om Falsterbo Horse Show?
  – En fantastiskt härlig tävling med en underbar publik, precis som det brukar vara i Sverige. Förra året hyrde vi ett hus med pool och hela familjen trivdes. Det ska bli väldigt trevligt att komma dit igen. Falsterbo har alltid varit en av mina favorittävlingar. Jag har ridit många nationshoppningar där och haft många framgångar.

  Chaka är 13 år nu. Hur funderar du kring hennes avelskarriär?
  – Hon ska få tävla så länge hon är fräsch och motiverad. Jag håller inte på med embryotransfer och sådant, nu är det tävling som gäller. Efter karriären hoppas vi naturligtvis på att kunna ta föl på henne.

  Fakta

  André Thieme

  Dsp-chakaria_51427669674_9cdcddeefd_o
  DSP Chakaria är bästa hästen. Foto: Christophe Tanière/FEI
  • Född: 25 april 1975.
  • Bor: Rostock, Tyskland.
  • Familj: Fru och son.
  • Förebilder: De stora tyska ryttarna, bland andra Paul Schockemöhle och Marcus Ehning.
  • Aktuell: Derbyspecialist, har bland annat vunnit klassikern Hamburger derby flera gånger och Falsterboderbyt 2022.
  • Mål: EM i Milano i år, OS i Paris 2024.
  • Bästa häst: DSP Chakaria (BRAND f -10 e Chap 47-Askari, uppf Martin Jürgens, äg Pferdemanagement & Marketing GmbH).
  • Aktuell: Kommer till Falsterbo Horse Show för att försvara
   segern i derbyt.
  • På FEI:s rankning just nu: André Thieme ligger på plats 30. Tillsammans med DSP Chakaria har han plats 31 i ekipage-rankningen.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden