Dressyr
1 december 2017 11:30

Champion of the winners till Astoria och Jeanna Högberg

ChampionÅrets sista stora unghästbattle är klart. Ett sto Astoria tog hem segern före två hingstar Amplemento och Zappa. Finalen gjordes än mer spännande med Patrik Kittel och hans side-kick Severo Jurado Lopez.

Champion of the winners till Astoria och Jeanna Högberg
Astoria med sin uppfödare Christina Ohlsson och hennes sambo Stefan Samuelsson. Foto: Roland Thunholm

Landets bästa unghästar är inbjudna till Sweden International Horse Show och sex 5-och 6-åringar antog utmaningen att visa upp sig inför Friends stora publik. De dömdes av Susanne Baarup, Dietrich Plewa och Annette Fransén Iacobeaus.

Förra årets framgångsrecept med bisittare i form av Patrik Kittel med gäster ur Top 10-finalen är på plats även i år. Bisittare var Severo Jurado Lopez, trefaldig unghäst-VM-mästare på Fiontini och OS-ryttare.

Severo Jurado Lopez och Patrik Kittel kommenterade kunnigt och intressant Foto: Roland Thunholm

Jacob Nørby Sørensen tog storslam på Elmia, här hade han med sig två hingstar, först ut var Gammelenggårds Zappa 1326 (DWB f -12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Bjarke Laustsen). De inledde med ett fint travprogram som fick nära nio och Zappa tar miljön med upphöjt lugn, en verklig super trooper till arbetshäst. Galoppen behöver mer styrka
– Det här är en verkligt vacker häst med tre vackra gångarter, en fin framtid. Han behöver dock förbättra kontakten och bli bättre i böjning från vänster till höger, sa Severo.
– En härlig individ, med mer styrka klarar han att länga ut sig lite mer i stretchningen, spännande för framtiden, sa Patrik Kittel.
Totalt 84,60 procent delade domarkollegiet.

Gammelengaards Zappa
Gammelengaards Zappa med Jacob Nørby Sørensen. Foto: Roland Thunholm

Jeanna Högberg presenterade sitt härliga sto Astoria (SWB f -12 e Sir Donnerhall II- Quaterback, uppf/äg Hipponews Kb, Christina Olsson ) som ”den med floppiga öronen” och nog vippar öronen härligt på avspända och coola Astoria.
– En riktig tävlingsryttare  är Jeanna och vilka öron stoet har, ljuvliga, sa Patrik.
– Det här är en spännande häst som verkligen kommer att kunna göra fina byten i framtiden. En häst med så stor trav får man ha lite tålamod med för de behöver styrka för att utveckla den, sa Severo.
Totalt 85 procent och temporär ledning sedermera seger.

Astoria
Jeanna Högberg med Astoria ArkivFoto: Roland Thunholm

Pernilla André Hokfelt rider Marie Hawards uppfödning och halvsyskon till Deja valacken Damien (SWB f -12 eZuidenwind- Don Schufro, uppf Marie Haward, äg Victoria Appleyard). De hade stora framgångar på Breeders Trophy och Damien klarar miljön i arenan fint, en stor gosse som blir bättre för varje månad med mer styrka.
– Detta är en riktig avelsprodukt. Pappa och hans halvsyster går i topp-10, inte illa, sa Patrik.
– Detta är inte en häst som kommer att vara bäst i unghästklasserna men se hur han gör halvhalter, hur han kommer tillbaka till skritt och se hur han bär sig i galopp. Den här kommer att vara en stor talang i framtiden, den här har det som behövs för framtiden även om han inte glänser fullt ut i denna klass, sa Severo.
Totalt 76,4 procent.

Damien
Pernilla André Hokfelt och Damien Foto: Roland Thunholm

Marina Mattsson rider den store Fireball Macohl (DWB f -11 e Fürstenball- Rosentanz, uppf Lise Rasmussen, äg Håkan Buskhe) som klarat utmaningarna till 6-årsnivån väl. Idag blev det inte ett helt bra galoppprogram.
– Detta är en så vänlig häst, jag testred honom som 4-åring. Han kunde böja sig lite mer, sa Patrik.
– Skritten är helt otrolig, nivån är verkligen mycket svårare. Han är en så mjuk häst, sa Severo.
Totalt 76,4 procent.

Fireball Macohl
Marina Mattsson och Fireball Macohl Foto: Roland Thunholm

Karin Öljemark och Tiger G (SWB f -11 e Tuschinski- Sir Donnerhall, uppf Åsa Elner Warnegård, äg Maria Ågren) fick en lite svår start med ett litet spök i kamerahörnet och det fortsatte bekymra Tiger. Det var inte deras bästa uppvisning i år, talangen finns där men precisionen och avspänningen i uppvisningen inte riktigt på plats.
– Man kan se potentialen trots att Tiger var så spänd idag, han har alla talanger för Grand Prix.
– Jag gillar honom verkligen, hans exteriör är så fin för dressyr med fronten och bogen fast han är het och spänd idag. Jag föredrar den här sortens skritt som inte är så stor för det ger problem med samling. Bry dig inte om testen idag utan var glad, en superhäst för framtiden, sa Severo.
Totalt 77 procent.

Tiger G
Tiger G och Karin Öljemark Foto: Roland Thunholm

Jacob Nørby Sørensen  avslutade klassen med Amplemento (BAD-WÜ f -11 e Ampere- Sir Oldenburg, uppf Willy och Sybille Waidelich, äg Patricia Florin), en gång ratad på svenskt bruksprov, sedan dess fin dressyrstjärna. Han är mäktig i travprogrammet men inte helt stadig i kontakten. Bytena är fina med verklig gest, det blir en spännande 7-årssäsong för dem.
– Jag gillar verkligen den här hästen han är intresserad, positiv, han vill verkligen göra sitt bästa, Patrik.
– Här är en av de hästar där man ser hur lätt det är för honom att utföra alla rörelserna med slutor och volter, han ger intrycket att vara så lätt att jobba med. Ibland så dömer vi hästar för tidigt och blir besvikna men ibland är det tvärtom, den här kommer in och övertygar, sa Severo.
Totalt 85,4 procent.

Amplemento
Jacob Nørby Sörensen och Amplemento Foto: Roland Thunholm

De unga hästarna bemästrat både sina program, publik, utsmyckning och storskärmar, tänk så mycket bättre dagens hästar är än för bar fem till tio år sedan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden