Dressyr
29 januari 2020 12:10

Charlotte Dujardin: ”Hon gjorde bara sitt jobb”

Känslosamt möteUnder EM 2019 var det FEI-stewarden Anita van Os som upptäckte blod på sidan av Mount St John Freestyle, Charlotte Dujardins mästerskapshäst, vilket gjorde att brittiskan blev utesluten. Vid världscuptävlingarna i Amsterdam möttes de båda igen.

Charlotte Dujardin: ”Hon gjorde bara sitt jobb”
Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle innan de blev diskvalificerade i lagtävlingen på EM 2019. Foto: Roland Thunholm

På sajten HorseInside skriver journalisten Sabine Kowalczyk om sina intryck bakom kulisserna på flera av de stora tävlingarna och andra händelser i hästvärlden. Hon var på plats på världscuptävlingarna i Amsterdam förra helgen, där Charlotte Dujardin var för att tävla med sin EM-häst Mount St John Freestyle. Efter klassen mötte Dujardin Anita van Os, FEI-stewarden som visiterade stoet på EM i Rotterdam och upptäckte en rispa på ena sidan.

FEI-stewards har som uppgift att säkra hästarnas välfärd på tävling, och trots att det inte fanns några tveksamheter att Dujardin skulle uteslutas efter såret på stoet, berörde det Anita van Os.
– Självklart hoppas man på att man inte ska upptäcka något på hästen. Charlotte är en förebild för många, och det som är viktigt att komma ihåg – inget hände med flit i Rotterdam. Stewards måste göra sitt jobb, men vi är fortfarande människor, inte maskiner. Vi har känslor, konstaterar hon med tårar i ögonen i ett samtal med Sabine Kowalczyk i Amsterdam.

Fick en kram av Dujardin

När Charlotte Dujardin hade avslutat sin ritt under tävlingarna förra helgen mötte hon återigen Anita van Os på kontrollen efteråt. Vid mötet böjde sig Dujardin ner och kramade holländskan.
– Det var samma steward som i Rotterdam, som fick rapportera mig till Ground Jury. Det var en väldigt tråkig stund för oss alla då. Men hon var tvungen att anmäla det, hon var tvungen att göra sitt jobb – det är det som de är till för. Nu var det första gången jag träffade henne sedan Rotterdam. Hon var så glad att se mig så jag kände för att ge henne en kram. Hon var väldigt trevlig mot mig, väldigt vänlig och stöttande när jag blev utesluten, hon vet hur svårt det var för mig, berättar Charlotte Dujardin för Kowalczyk.

Läs hela det långa blogginlägget och se bilder från mötet mellan Dujardin och van Os på HorseInside

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden