Dressyr
6 oktober 2018 18:24

Charlotte Dujardin hyllade Springbank

Breeders TrophyCharlotte Dujardins testridning av de 4-åriga finalhästarna fyllde nästan läktarna i Flyinges stora ridhus. Och den brittiska stjärnan hittade flera guldkorn bland de unga hästarna. Och hon föll pladask för Springbank II VH som vann Breeders för 4-åringar.

Charlotte Dujardin hyllade Springbank
Springbank VH II och ordinarie ryttare Severo Jurado López under ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Det var tredje året i rad som brittiska dressyrstjärnan Charlotte Dujardin testred de 4-åriga finalhästarna i dressyr. Och den publik som satt kvar till slutet fick se en fantastisk uppvisning av stjärnan tillsammans med årgångsstjärnan Springbank II VH (SWB hingst e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Kristina Hennix, Helgstrand Dressage) som fick två 10:or och vann championatet.

Jag är så glad att jag har fått rida honom. Det är inte bara vad man ser utan också vad man känner när man sitter på honom. Charlotte Dujardin om Springbank.

– Jag älskar, älskar, älskar honom. Tio i betyg är inte tillräckligt. Jag ger honom 100, sa Charlotte Dujardin innan hon var klar och skickade också en tia till hingstens ordinarie ryttare Severo Jurado López och uppfödare.
– Det tackar jag för, det är första gången jag har fått tio poäng, sa uppfödaren Tobias Hansson efteråt.
– Det var en väldigt speciell känsla att se Charlotte rida honom, jag grät, fortsatte uppfödaren och berättade att teamet nu satsar vidare mot unghäst-VM nästa år.

Ridsport
Charlotte Dujardin på vinnaren. Foto: Roland Thunholm

Den första hästen Charlotte Dujardin red var Brilliant Blend (SWB val e Blue Hors Don Romantic-Hohenstein, uppf Margareta Törnebrandt, äg Rebecca Mauléon Dressyr AB & Grimgold AB). Och det var tydligt att hon gillade honom direkt.
– Han rör sig lätt och är känslig. Och han går av sig själv och det gillar jag. När man kommer till Grand Prix vill man inte sitta och sparka, tro mig, sa Charlotte Dujardin.

Brilliant Blend fick 8,5 för ridbarhet och 9 för framtidsutsikter.
– Jag känner ganska direkt om jag tycker om hästen eller inte. Det handlar om vilken känsla den ger mig, sa Charlotte Dujardin.
– Du kan komma upp på en häst och det ser fantastiskt ut, men du har ingen bra känsla. Och du kan komma upp på en häst och det ser väldigt medelmåttigt ut men du får en fantastisk känsla.
Så var det för mig med min nya GP-häst Freestyle, hon hade ganska normala gångarter när jag började arbeta med henne men jag fick en fantastisk känsla.

”Måste lyssna på honom”
Andra hästen var Mezzo (SWB val Black Coffee-Optimist, uppf Celeste HB, äg Annika Johansson). Här fick Charlotte Dujardin arbeta lite mer och konstaterade att valacken hade ganska svårt att bära sig på det sättet som hon önskar.
– Jag måste lyssna på honom här, det är ingen mening med att slåss och argumentera med honom. Han måste få tid att bygga upp styrkan. Samtidigt vill jag få honom att försöka, att anstränga sig lite.
– Och han lyssnar bra på hjälperna och han är inte lat.

Mezzo fick 6,8 för ridbarhet och 7 för framtidsutsikter.

Charlotte Dujardin betonade också vikten av att verkligen träna hästarna på att gå långa och låga i formen.
– Det är så viktigt att de gör det på rätt sätt, så lägg lite tid på det, sa hon.

Styrka och bärighet
Golden Eye
(SWB hingst e Everdale-Chirlon uppf/äg Marie Knutsson) behöver också tid på sig att bygga styrka och självbärighet.
– Och så skulle jag vilja att han skrittade lite mer genom kroppen och inte bara flyttade sina ben fram och tillbaka. Vi klättrar våra hästar mycket både uppför och nedför i skritt och det utvecklar verkligen skritten.
– Jag tycker om hur jag kunde ställa frågor till honom och att han svarade på dem.

Golden Eye fick 7,8 för ridbarhet och 8,2 för framtidsutsikter.

Charlotte Dujardin påpekade också vikten av att arbeta med glada hästar, att inte ställa för svåra frågor till dem.

Förbättrade traven
Zapp VS
(SWB val e Blue Hors Zack-Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB) var lite tveksam när Charlotte Dujardin skulle sitta upp, men när ryttaren väl kom upp svarade han upp. Charlotte Dujardin fick den svarta valacken att trava med riktigt fin mekanik och lyfta sig i formen.
– Det är en riktigt fin häst med bra gångarter. Jag kände att jag verkligen kunde förändra honom under den korta tiden, sa Charlotte Dujardin.

Zapp VS fick 8 för ridbarhet och 8,4 för framtidsutsikter.

Charlotte Dujardin berättade också att hon föredrar att rida utan spö.
– Många sätter stor tillit till spöt, men jag vill verkligen arbeta med att mina hästar ska gå fram för mina ben.

Rétina (SWB sto e Skovens Rafael-Quaterback, uppf Lennart Nyström, äg Dressage by Nina AB & Lejondals Gård) fick Charlotte Dujardin att redan efter några steg i trav att säga att hon gillade henne.
– Det är hennes rörlighet jag gillar, det rör sig ordentligt bakom sadeln.
– Hon har så mycket kraft att hon inte riktigt klarar av att balansera upp det. Här får jag nästan ta bort lite av hennes trav så att hon kan hitta balansen. Att hon vill ge mer är bara positivt.

Ville ta med hem
I galoppen blev Charlotte Dujardin om möjligt ännu mer positivt inställd till stoet.
– Om jag vill ta med henne hem? O ja. Hon har stor potential.
– Jag brukar säga att det är två saker som en häst måste ha för att gå Grand Prix – den måste kunna sätta sig i piruetterna och så måste den har kraften att skjuta på i ökningar och sådant. Här känner att båda de sakerna finns.

Hon fick 9 för ridbarhet och 9,5 för sina framtidsutsikter och slutade trea.
– Det var första gången jag såg henne från marken och det var väldigt rörande att se henne, säger stoets ordinarie ryttare Jeanna Högberg.

Maison Hill (SWB val e Carlton Hill VDL-Arric, uppf Gerd och Leif Jansson, äg Gerd Jansson) gav Charlotte Dujardin lite att göra med sin oliksidighet och med att han spände till då och då.
– Så fort han spänner sig så tappar han den mjukhet i kroppen som jag har arbetat fram. Han var lite stel och nervös i början, sa Charlotte Dujardin.
– Men han har tre fina gångarter och ger mig en bra känsla när han slappnar av, fortsatte hon och gav hästen 8 för ridbarhet och 8,2 för framtidsutsikter.

Rider helst inte hingstar
Demand 1344
(SWB hingst e Ampere-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) var dagens första hingst för brittiskan.
– Det är alltid lite knepigt med hingstar, de har gärna ögonen på annat. Jag är personligen inte så förtjust i att rida hingstar, jag håller mig helst till mina ston och valacker, sa Charlotte Dujardin.
– Men han ger mig en fin känsla, är fin i handen och jämn i sidorna. Här har hans ryttare gjort ett väldigt bra jobb. Det är enkelt för mig att bara sitta här.

Ridsport
Dagens första hingst: Demand. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Ordinarie ryttare Yvonne Österholm. Foto: Roland Thunholm

Hon var också nöjd med att hon kunde be om lite mer utan att han protesterade. Han visade stort register i galoppen utan att förlora sin balans.
– Jag känner att han verkligen lyssnar på mig. Det är svårt att tro att han bara är fyra, fortsatte hon och fick ta emot spontana applåder för det fina arbetet hon fick hingsten att göra i galoppen.

Charlotte Dujardin bad också publiken att ge Yvonne Österholm en applåd för det arbete hon har gjort med hingsten.

I travarbetet efter galoppen visade hingsten en högkvalitativ trav där han visade sin förmåga att variera form och tempo utan att han tappade sin balans.

Demand 1344 fick 9,5 för ridbarhet och 10 för framtidsutsikter och slutade tvåa.

– Jag är överväldigad av berömmet, jag är väldigt självkritisk och när någon som Charlotte säger att man har gjort ett bra jobb betyder det jättemycket, säger Yvonne Österholm.

Kingdom for U (SWB hingst e Fürst Romancier-Underworld xx, uppf/äg Ugglarps gård AB) fick Charlotte Dujardin att kommentera hingstarnas mognad.
– Det är anmärkningsvärt hur mycket mer mogna hingstar är i den här åldern, sa hon.

”Säger nej”
Kingdom for U gjorde det mesta rätt men när Charlotte Dujardin bad om lite mer protesterade han genom att köra upp huvudet.
– Han säger nej och då säger jag också nej och så får vi mötas någonstans i mitten, sa Dujardin som tog några minuter extra med hingsten.
– Ibland får man ta sig den där extra tiden, sa hon samtidigt som hingsten började arbeta mer och mer igenom kroppen.
– Det är en talangfull häst med fina gångarter.

Kingdom for U fick 8,7 för ridbarheten och 9 för framtidsutsikter.

Springbank II VH (SWB hingst e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Kristina Hennix, Helgstrand Dressage) var sist ut i startfältet och förväntningarna var höga på hingsten som är superstjärna i sin årgång.
– Det är som att sätta sig i en Rolls Royce…
– Vilken känsla han ger mig…

Hon förklarade också varför hon helst rider lätt på yngre hästar.
– Det är så viktigt att unga hästar kan använda sin rygg ordentligt, alltför många sitter på sina hästars ryggar innan de är klara för det, sa Charlotte Dujardin samtidigt som hon bjöd på några fantastiska travökningar.
– Det här den bäste man jag har mött i hela mitt liv, jag vill byta honom mot min fästman.

Hyllade Springbank
I galoppen blev brittiskan ännu mer översvallande:
– Jag älskar honom. Tio i betyg är inte tillräckligt. Jag ger honom 100, sa Charlotte Dujardin innan hon var klar och skickade också en tia till hingstens ordinarie ryttare Severo Jurado López och uppfödare.
– Jag är så glad att jag har fått rida honom. Det är inte bara vad man ser utan också vad man känner när man sitter på honom.

Affendi ströks från finalen i sista stund då han hade hovspricka som hade gått upp.

Resultat

Ridsport
Segerteamet. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden