Sportnytt
15 januari 2021 09:30

Checklista inför tävlingsstarten – detta kräver pandemilagen

PandemilagenEtt flertal tävlingspropositioner är gröna i TDB inför tävlingsstarten den 25 januari. Samtidigt ställer pandemilagen stränga krav på genomförandet. Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en checklista som ska publiceras ihop med tävlingen. Läs mer här.

Checklista inför tävlingsstarten – detta kräver pandemilagen
Just att det är inomhusevenemang ställer extra krav på riskreducerande åtgärder. Foto: Roland Thunholm

”Knappen” för yrkesverksamma är på plats i TDB och årets första tävlingar, tillika de första tävlingarna efter det senaste pandemistoppet, ligger i startgroparna i TDB. Tävlingar för ryttare födda 2004 eller tidigare som utövar yrkesmässig idrott samt för barn födda 2005 eller senare tillåts från och med 25 januari. Tävlingsstopp för övriga tävlingar gäller fortfarande fram till och med 30 juni.

Fem föreningar gör sig redo för att starta upp med hopptävlingar under helgen i vecka 4. Först ut är Strömsholms Ridsportförening som både bjuder på SM-finalen i laghoppning samt Arena Youth Tour med början fredagen den 29 januari. Åstorpsortens Ryttarförening satsar på ponnytävlingar och Föreningen Trollhättans Sportryttare kör både ridhäst och ponny på Grevagården i Skövde. Även Lunds Civila Ryttarförening arrangerar hästtävlingar från en meter upp till 1,45. Samtidigt drar Jönköpings Fältrittklubb igång med ponnytävlingar i dressyr.

Svenska Ridsportförbundet har inför tävlingsstarten ytterligare förtydligat vad som gäller med den nya pandemilagen på banan. Fokus i stort handlar om att begränsa antalet besökare. Det innebär att varje anläggning ska räkna ut maxantalet besökare som får vistas i verksamhetens lokaler samtidigt. Hur detta ska gå till specificeras i en checklista som förbundet har tagit fram inför tävlingsverksamhetens uppstart.

Här återfinns även en rad riskfaktorer där tävlingsarrangörerna ska kunna uppvisa riskreducerande handlingsplaner. I dessa ingår bland annat hygienåtgärder och åtgärder för att minska kontakten mellan deltagarna. Checklistan ska fyllas i och publiceras i propositionen via länk och i ryttarmeddelande samt som dokument på Equipe online.

Läs mer om vilka krav pandemilagen ställer när tävlingsverksamheten drar igång – inklusive checklista för tävling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden