Krönika
16 januari 2018 06:30

Chefredaktören: ”När folket får säga sitt regerar ridsporten”

Krönika"I Jerringpriset är det folket som avgör vem som vinner. Och när folket får säga sitt, utan att sportredaktionernas förståsigpåare kan hindra dem, då är det ridsporten som regerar." Chefredaktör Cecilia Stenshamn tycker till efter att Peder Fredricson ytterst välförtjänt än en gång tog hem folkets pris.

Chefredaktören: ”När folket får säga sitt regerar ridsporten”
Foto: Roland Thunholm

”Grattis Peder till Jerringpriset, i år igen! Du är guld värd!

I Jerringpriset är det folket som avgör vem som vinner. Och när folket får säga sitt, utan att sportredaktionernas förståsigpåare kan hindra dem, då är det ridsporten som regerar. Här finns ett helhjärtat engagemang och en glädjesprudlande sportanda. Se och lär och låt polletten trilla ner. Ridsporten har mycket att vara stolt över.

Tänk vilket ramaskri och vilka upprörda känslor det blir varenda gång som ridsporten tar plats. Vi inom ridsporten är inte det minsta förvånade den här gången heller. Gnällande tyckare tror däremot att Jerringpriset är resultatet av någon slags regisserad och mobiliserad röstkupp. De förstår inte att engagemanget som finns i vår sport finns där alla dagar i veckan.

Minns ni när Rolf-Göran Bengtsson vann omröstningen 2012? Han fick 44,6 procent av rösterna och hånades av etablissemanget med kommentarer som ”Vem fan är det?”, ”Hästen borde ha fått priset” och ”Röstkupp”.

Och i fjol, när Peder Fredricson fick sin första Jerringtrofé i kristall efter OS-bragden i Rio, då var det dags igen. Missunnsamma sportjournalister bekände färg direkt: ”Ingen kunde på fullaste allvar tycka att Fredricson skulle ha fått priset”, hette det då. ”En idrottsprislig skandal”. Är det sportsligt, eller?

Det är väl bara en tidsfråga innan nya grodor hoppar ur ”experternas” munnar. Men det visar i så fall bara på en monumental okunnighet om sporten som engagerar en halv miljon utövare i Sverige. Som är den näst största ungdomsidrotten. Med 90 procent kvinnor, och det är väl någonstans där som skon klämmer, kanske, även om ridsportens vinnare av Jerringpriset hittills är män.

Men vad är problemet egentligen? Vi pratar sportgemenskap, hängivenhet, folk i alla åldrar som går all in. Och utan att supportrarna – som i vissa andra sporter – går bärsärkagång, vandaliserar och pucklar på varandra. Så pass att kostsamma polisinsatser blivit vardagsmat.

Men nej, det är ridsportens supportrar som får sportredaktionerna att gå i spinn och kräkas galla. Det finns inga gränser för hur upprörda de kan bli, å sportens vägnar. Då har ridsporten förstört hela festen. Och Jerringpriset också, för den delen, bara att lägga ner när folket röstar fram ”fel” vinnare.

Så, till alla som inte begripit – den här gången heller – vad som hänt: Peder Fredricson är en värdig vinnare av Jerringpriset efter EM-guldet i Göteborg. Efter en makalös, hjärtstoppande, runda tillsammans med superatleten All In kammade han hem vinsten över hinder stora som hus. Därmed bekräftade de ytterligare en gång positionen i den absoluta världseliten, vilket är resultatet av ett fulländat samarbete mellan häst och ryttare.”

Ceciliastenshamn_sv

 

 

 

Cecilia Stenshamn, chefredaktör på Ridsport

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden