Sport
4 augusti 2019 10:47
Ridsportplus

Chefsveterinären: ”Det här är något som gör mig både sorgsen och arg”

Bakgrund Det finns ryttare som är beredda att gå allt längre i jakten på segern. FEI har bland annat infört förbud mot isbitar i hästens ändtarm och kontaktlinser på häst, samt inför kontroller för att se om distanshästar har fått nervblockader. Göran Åkerström, Veterinary Director vid FEI och ansvarig för reglerna, berättar varför de här reglerna behövs.

Chefsveterinären: ”Det här är något som gör mig både sorgsen och arg”
Göran Åkerström. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar får inte ha kontaktlinser, det är förbjudet att föra in isbitar i ändtarmen och distanshästar ska undersökas för att se om deras ben har blivit nervblockerade. Det är några av FEI:s nya veterinära regler som trädde i kraft vid årsskiftet.

    Göran Åkerström är ytterst ansvarig för reglerna, i egenskap av Veterinary Director vid FEI:s högkvarter i Schweiz, där han arbetar sedan i september 2015.

    Hur håller ni er uppdaterade kring utvecklingen och vad som kan behöva regleras?
    – Vi får information från flera håll. Till att börja med från FEI:s egna elektroniska rapporteringssystem. Vi får även information från utomstående – däribland enskilda, media och veterinärer utanför FEI. Viktiga källor är också de laboratorier som vi anlitar och ett nätverk av veterinärer inom galoppen, som också har ett omfattande regelverk.

     Veterinärer rapporterade att is kan ha använts rektalt på distanshästar i syfte att kyla ner och att minska hästens hjärtfrekvens.

    Enligt de nya reglerna är det förbjudet att införa isbit eller kallvatten i hästens ändtarm. Vad handlar det om?
    – Veterinärer rapporterade att is kan ha använts rektalt på distanshästar i syfte att kyla ner och att minska hästens hjärtfrekvens. FEI:s Veterinary Committee ansåg att metoden var oetisk och att den saknar vetenskapligt stöd.

    Doha, Distanzpferd Wird Waehrend Der Pause Mit Wasser Uebergossen
    Att hälla vatten över hästen för att kyla ned den efter en tuff tävlingsinsats är även framöver helt okej, men inte att stoppa in isbitar i ändtarmen. Foto: Frank Sorge/galoppfoto.de

    Det finns ett helt nytt avsnitt som säger att alla distanshästar ska undersökas för att kontrollera att de har känsel i benen (Hyposensitivity Control System Examination). Vad är bakgrunden?
    – Det här är något som gör mig både sorgsen och arg. FEI har bevis för att distanshästar har fått nervblockader nedanför carpus under pågående tävling. Nedsatt nervfunktion i nedre delen av benet ökar risken för frakturer. Med vårt nya kontrollsystem kan vi identifiera hästar med nedsatt känsel, hindra dem från att fortsätta tävlingen och på så sätt skydda dem från skador. Upptäckta fall tas vidare i rättsväsendet som djurplågeri.

    Det här är något som gör mig både sorgsen och arg. FEI har bevis för att distanshästar har fått nervblockader nedanför carpus under pågående tävling.

    Till de nya förbuden hör även att klippa eller raka hästars ben på tävlingsplatsen. Varför?
    – Rakning eller klippning av hästens ben nära inpå en hopptävling anses vara en metod som i sig själv kan öka känsligheten, men kan också vara en förberedelse för applicering av utvärtes substanser syftande till överkänslighet. Enligt FEI:s regler är hästar med förändrad känslighet inte berättigade att delta i tävling. Den här regeln har uppdaterats för att stoppa rakning eller klippning i syfte att göra dem överkänsliga.

    Det är inte heller tillåtet med kontaktlinser på häst. Har det alltså förekommit?
    – FEI:s veterinäravdelning fick förfrågningar om kontaktlinser för hästar under tävling. Den veterinära kommittén gjorde bedömningen att linser dels kan försvåra avståndsbedömningen, dels riskera att begränsa synfältet på ett sätt som kan vara farligt.

    Vilka nya förändringar är på väg?
    – På smittskyddsområdet kommer förslag i juli på ytterligare stärkta regler, vilket också är positivt bland annat för stallsäkerheten. Det kommer även ett nytt mätningssystem för ponny.

    – När det gäller debatten om nosgrimmor finns ny forskning som ännu inte har publicerats. Det kommer troligen att utmynna i utbildnings- och informationsinsatser som tar ett större grepp på mun- och tandhälsa, huvudlag, bett och biomekanik.

    Fakta

    Så går det till

    • Förslag på nya regler diskuteras först i en veterinärkommitté och i andra berörda kommittéer (exempelvis kommittén för distansridning).

    • Regeländringar är en omfattande process som går via jurister och olika remissinstanser, bland annat de nationella förbunden.

    • För att nya regler ska träda i kraft måste generalförsamlingen rösta om dem (vilket sker årligen i november).

    • Om en regel behöver införas omgående av djurskyddsskäl kan beslutet fattas av styrelsen. Det händer dock sällan.

    • Allt blir inte nya regler. FEI kan även besluta om informations- och utbildningsinsatser för att komma till rätta med problem.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 12/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden