Avelsnyheter
23 februari 2020 08:56

Christian K:s uppfödare fokuserade på de fina ögonblicken

ToppuppfödareH&M Christian K är flaggskeppet för den nyss avlidne uppfödaren Frits Klerks avel. Frits lyckades bygga en stolinje som givit flera framgångsrika hopphästar – trots att han började genom att använda riktigt bra hingstar i stället för riktigt bra ston.

Christian K:s uppfödare fokuserade på de fina ögonblicken
Frits Klerks med Kirnanda, en 4-årig Canabis Z-dotter, som rids av hans barnbarn. Foto: Dirk Caremans

Den nederländske uppfödaren Frits Klerks avled under förra veckan. Hans historia är speciell på många sätt. För det första startade han inte sin uppfödning med ett bra hoppsto i grunden. I stället byggde han upp sin stolinje genom att använda goda hopphingstar, generation efter generation.

Dessutom fick han för drygt två år sedan beskedet att han bara hade några få veckor kvar att leva. Ändå fortsatte den 78-åriga optimisten att fokusera på sitt avelsarbete med oförminskad passion och entusiasm långt efter dödsdomen.

När den här intervjun gjordes i höstas, berättade han med glädje om de nya föl ska ska födas i vår. Flera av dem är skapade genom ICSI-teknologi (spermie-injektion direkt i ägget).

174---cirnanda-erme10f0091
Douglas-dottern Cirnanda föddes samma år som Christian K och hon blev nederländsk löshoppningschampion 2010. Foto: Dirk Caremans

Frits Klerks har fött upp flera internationella hopphästar. Den mest välkända är Christian K (e Namelus R u Sirnada e Calvados), följd av halvsystrarna Donanda (e Douglas) och Enanda (e Nabab de Rêve), som har tävlat på 1,50-nivå och däröver.  Båda stona är undan Nanda, mormor till Christian K. Ytterligare en halvsyster är Cirnanda (e Douglas) som blev nederländsk mästare i löshoppning i Ermelo 2010.

Jag hade först några ponnyer som hobby.

Uppfödarbanan inleddes 1985 när Frits Klerks köpte Kristal-dottern Virnanda.
– Jag hade först några ponnyer som hobby, och så bytte jag till ridhästuppfödning genom köpet av Virnanda. Men det tog flera år innan hennes första föl föddes, eftersom vi inte kunde få henne dräktig genom naturlig betäckning. På den tiden var det inte så vanligt med insemination. 1989 blev hon äntligen dräktig med Daimler.
– Året därpå använde jag Ramiro Z. Jag hade stort förtroende för honom och jag fortsatte att bygga upp min stolinje med en av hans döttrar, Jonanda.
– Nu vet jag att det finns mycket hopptalang i den här linjen, men det var inte alltid så uppenbart i början, eftersom Virnanda inte kunde hoppa alls, hon hade verkligen noll talang. Jag kunde inte få henne att gå över en pinne på marken, inte ens i skritt.
– Det är märkligt hur det kan fungera i aveln, för jag betäckte hennes dotter Jonanda med Holland och fick Nanda, som nu producerat flera riktigt goda hopphästar.

Fakta

Virnandas stolinje:

Virnanda
Sto f -79 e Kristal-Enfant de Normandie

Avkommor:

 • Birnanda f -83 e Ulft
 • Cirnanda f -84 e Kommandeur
 • Irnanda f -90 e Daimler
 • Jonanda f -91 e Ramiro Z
 • Kyrnanda f -92 e Voltaire

Jonandas avkommor:

 • Nanda f -95 e Holland
 • Ozzy f -96 e Holland
 • Unanda f -01 e Voltaire
 • Vonanda f -02 e Stravinsky xx

Nandas avkommor:

 • Sirnanda f -99 e Calvados
 • Tibor f -00 e Burggraf
 • Virnanda f -02 e Stravinsky xx
 • Winanda f -03 e Guidam
 • Ananda-Kristy f -05 e Vancouver
 • Cirnanda f -07 e Douglas
 • Donanda f -08 e Douglas
 • Enanda f -09 e Nabab de Rêve
 • Gonanda f -11 e Spartacus TN
 • Holly-Nanda f -12 e Glasgow van’t Merelsnest
 • Joint f -14 e Canabis Z
 • Kirnanda f -15 e Canabis Z
 • Ninanda f -18 e I’m Special de Muze
 • Onanda f -19 e Douglas
 • O’So Easy f- 19 e Douglas
 • OO’Nanda f -19 e Douglas

Sirnandas avkommor:

 • Wirnanda f -03 e Indoctro
 • H&M Christian K f -07 e Namelus R
 • Daan f -08 e Douglas
 • Exchello f -09 e Chello III
 • Frits K f -10 e Campbell VDL
Expandera

Fick högre poäng i dressyr än hoppning

Nanda föddes 1995, elitstoet är nu alltså 25 år gammalt och står fortfarande på Frits gård. Hon är den enda av Jonandas döttrar som har tävlat i hoppning. En helbror har gått medelsvår dressyr.
– Nanda rörde sig också väldigt bra. Hon var med i IBOP-testen (ett nederländskt test för att bedöma hästens gångarter och hoppteknik, reds anm) och fick högre betyg i dressyr än i hoppning. Senare fick jag en hoppryttare till henne och de tävlade på 1,20-nivå innan jag satte henne i avel.
– Förutom ett enda år betäckte jag henne alltid med hopphingstar och det fungerade väldigt bra. Jag använde oftast väl beprövade hingstar, sällan unghingstar.

Nandas första föl var Calvados-dottern Sirnanda, som nu blivit känd som mor till Christian K.

Han förärver sig väldigt väl.

Frits har noga följt hur hans uppfödningar lyckas på tävlingsbanan. På väggarna i vardagsrummet hänger bilder på de mest framgångsrika hästarna och han hade en pärm full med tidningsklipp. Han har åkt till många internationella tävlingar för att följa uppfödningarna på plats.

På lampan ovanför matbordet hänger en rosett från The Dutch Masters 2019.
– Jag fick den av Peder! Min dotter kontaktade honom, eftersom min engelska inte är så bra, och han ordnade fribiljetter till mig och min familj. Det var härligt att se Peder och Christian K, som blev trea i   Grand Prix, och efteråt gav han mig rosetten. Sådana ögonblick är underbara!

Christian K är döpt efter sonen

2007 föddes fyra föl hos Frits Klerks.
– En av dem var Christian K, som är döpt efter min son. En annan var Douglas-dottern Cirnanda, som senare blev löshoppningschampion.
– Jag sa till min dotter att hon kunde få välja ut ett föl. Först hade hon ögonen på ett av stona, men sedan valde hon Christian K. När han var fyra år sålde hon honom till den svenska ryttaren Sven Ingvarsson.

2013 deltog Christian K i unghäst-VM riden av Robin Ingvarsson. Sedan flyttade han till Daniel Svensson, som tog upp valacken i 1,50-klass.

Vintern 2017 såldes han vidare till Stuteri Arch och började ridas av Peder Fredricson, med känt och framgångsrikt resultat.

Flera av Christian K:s släktingar har också uppnått internationella framgångar. Tack vare Douglas-dottern Donanda skapades kontakt mellan Frits och den italienska ryttarinnan Michol del Signore, som besöker Nederländerna och Belgien regelbundet.

Michol del Signore tävlade Donanda i den internationella youngstertouren och sålde henne sedan till columbianen John Perez Bohm, som tog upp stoet i 1,50-klass. Som 4-åring hade Donanda fått 80 poäng på IBOP-testen (75 poäng är godkänt, 100 är max).

Nanda-kler19m058
Frits Klerks och Nanda. Foto: Dirk Caremans

Hennes ett år yngre halvsyster Enanda (e Nabab de Rêve) inledde sin karriär under John Perez Bohm, men gick sedan vidare till Michol del Signore, som tävlat henne på 1,55-nivå.
– Det går riktigt bra för dem och vi håller regelbunden kontakt. I höstas åkte jag till Italien för att se Michols stall och besöka flera andra av mina uppfödningar.

Höll läkarens dom på halster i två år

Med sin entusiasm, passion och intresse för att resa har Frits hållit läkarnas dom på avstånd. Den har hängt över hans huvud i mer än två år.
– Jag är aldrig orolig. För två år sedan gav läkarna mig två veckor kvar att leva, så det är ett mirakel att jag fortfarande finns här. Doktorerna kan inte göra mer för mig, det är helt klart, sa han i höstas.

Fakta

H&M Christian K

KWPN val f 2007 e Namelus R u Sirnanda e Calvados-Holland, uppf G W Klerks, ägare Stuteri Arch.

Ryttare: Peder Fredricson, ekipaget rankades på plats 45 totalt under 2019.

Ur meritlistan:

 • Lagsilver vid VM i Tryon 2018.
 • Ingick i Sveriges segrande lag vid Nations Cup i Rom 2019.
 • Vann GCT-GP i Stockholm 2019.
 • Vinstrikaste hopphäst 2019 enligt sajten hippomundo.com, med totalt drygt 14 miljoner kronor i prispengar på 40 starter, där 15 procent var segrar.
Peder-fredricson-christian-k-10-180922-rt
Peder Fredricson och Christian K. Foto: Roland Thunholm
Expandera

Även när han låg på sjukhus, höll Frits nära kontakt med sin avelsverksamhet.
– Mellan cytostatikabehandlingarna ringde jag min veterinär Jurgen van der Meijden. Han tyckte det var en bra idé att försöka med ICSI på gamla Nanda. Jag höll med honom, men jag förväntade mig inte så mycket eftersom det är en ganska komplicerad process och Nanda är gammal. Men vi inledde äventyret tillsammans. Och vad tror du? Tio embryon! Det var härligt att få det beskedet när jag låg på sjukhuset.
– Åtta av de tio var efter Douglas. Jag har haft mycket framgång med den hingsten och jag tycker att han förärver sig väldigt väl. Jurgen ville också pröva med Quickly de Kreisker, och Michol har nu ett Nabab de Rêve-embryo från Nanda via ICSI. De flesta ligger fortfarande i frysen, men tre föl efter Douglas föddes i fjol och vi väntar ytterligare två 2020 efter Douglas och Quickly de Kreisker.

Avlar på ston från Frits Klerks

Michol de Signore avlar nu också på två ston som hon köpt från Frits Klerks. Den ena är Spartacus-dottern Gernanda, som är dräktig med Grandorado TN. Hon är dotter till Cirnanda (e Douglas), helsyster till Michols första internationella hopphäst Donanda och halvsyster till hennes nuvarande topphäst Enanda. Det andra stoet är Holly-Nanda (e Glasgow van’t Merelsnest-Holland), som är dräktig med Harvey VDL.
– Michol har köpt många hästar från mig, några till sig själv och andra för kunders räkning. Vi vet var vi har varandra, och jag vet att mina uppfödningar får goda chanser hos henne. Hennes avelsston står i Belgien och hon har flera föl på gårdar i Nederländerna.

Peder-fredricson-christian-k-4-180921-rt
Peder Fredricson och Christian K vid VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm

Förutom stamstoet Nanda står flera unga talanger hemma i Frits stall. Bland dem finns fölen som föddes i fjol och det nu 5-åriga stoet Kirnanda (e Canabis Z), som ett av barnbarnen rider.
– Det tycker jag är väldigt trevligt.
– Hästarna har alltid skänkt mig mycket glädje. Naturligtvis kommer det alltid bakslag, men jag brukar inte fundera så länge på dem. De fina ögonblicken, det är vad jag fokuserar på. Jag minns gärna den dagen då Cirnanda blev löshoppningschampion och de många fina framgångarna för Christian K, jag njuter av fölen på bete varje år och av Michols framgångar med hästarna.
– Jag försöker följa mina hästar så mycket som möjligt via datorn, och jag har bra människor runt omkring mig som håller mig informerad och följer med på tävlingar för att titta på mina uppfödningar. Det är en härlig hobby, hästarna har givit mig så många underbara stunder.

Fakta

Frits Klerks

Namn: Frits Klerks

Bor: Heusden, Nederländerna, en kommun nära ’s-Hertogenbosch.

Ålder: 78 år

Familj: Frits var änkeman sedan hustrun Bertha dog 2017. De har en son och en dotter. Frits avled den 13 februari i år.

Yrke: Var tidigare egenföretagare inom byggindustrin.

Mest framgångsrika uppfödningar:

 • Christian K (e Namelus R-Calvados)
 • Donanda (e Douglas-Holland)
 • Enanda (e Nabab de Rêve-Holland)
 • Cirnanda (e Douglas-Holland)
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 92 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden