Dressyr
27 oktober 2023 23:09
Ridsportplus

Clinic med Bachmann Andersen: ”Ge efter och rid framåt”

DressyrkänslaInspireras av danske ryttaren Daniel Bachmann Andersens som i det här referatet sprider kunskap om dressyrens ädla konst. Sex ekipage i nivå från fem år till redo för Grand Prix deltar i clinicen där det ges konkreta tips för ännu högre kvalité.

Clinic med Bachmann Andersen: ”Ge efter och rid framåt”
Lina Dolks ordinarie tränare Kristian von Krusenstierna fick godkänt av Daniel Bachmann Andersen när det gällde framstegen med Just on Time. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Clinicen är en del av programmet på DressagePower-helgen på anläggningen med flera finaler för de många serier som arrangerats under året. Hugade hade bänkat sig för att fylla fredagkvällen med erfarenheter från Daniel Bachmann Andersen, en kugge i Danmarks många dressyrframgångar.

Daniel Bachmann Andersen
Daniel Bachmann Andersen. Foto: Kim C Lundin
Georgeous Peggy Tg Lotta Jerhammar Cidheden
”Börja tidigt med att leka med det svåra”, sa Daniel Bachmann Andersen. Foto: Kim C Lundin

Första ekipaget ut

Daniel Bachmann Andersen klev in i ringen och startade sin clinic efter en introduktion från Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam, duon bakom DressagePower. Yngsta hästen var Gorgeous Peggy TG (SWB sto f 2018 e Sir Donnerhall I–Quite Easy, uppf Ann-Sofie Adolfsson, äg Jerhammar Cidheden AB) riden av Lotta Jerhammar Cidheden. De fick arbeta mycket med övergångar och Daniel bad Lotta jobba med reaktionerna och påbörja lek med det svåra tidigt, med betoning på just lättsam lek.

YR-ekipage nästa på tur

Den 19-årige Elliot Nilsson med valacken Redford (f 2015 e Radisson–Farewell) är en av de svenskar som tränar för Daniel Bachmann Andersen.
– Det är alltid lite enklare med ett ekipage jag känner. Med Elliott och Redford jobbar vi hela tiden med att få bättre och bättre kvalité i alla moment, berättar Daniel.
Elliot och Redford får jobba med förvänd galopp som inledning till galoppombyte vid X.
– Det här är en av mina favoritövningar för det blir så naturligt enkelt för hästen med byten och du kan arbeta med galoppkvalitén, förklarar Daniel.
De fick sedan arbeta vidare med piruetter och avslutade i trav.

Elliot Nilsson Redford
Elliot Nilsson och 8-årige Redford. Foto: Kim C Lundin

”Du får flytta in vilken dag du vill”

Lina Dolk var hos Daniel under en längre period och Daniel erbjöd henne att stanna och arbeta för honom.
– Men hon menade på att hon hade stall och anläggning hemma men du har en plats hos mig när som helst, kommenterade Daniel.

Valacken Just on Time (f 2014 e Jazz–Negro) var med i Danmark och då arbetade de mycket med hans känslighet och Daniel berömde Lina över de stora framsteg hon gjort med valacken:
– Han är mycket bättre nu, lugnare och mer accepterande av dina hjälper och du kan verkligen rida honom, riktigt bra, berömde Daniel.

Daniel Bachmann Andersen
Daniel Bachmann Andersen höll clinic inför en entusiastisk publik som stälde många frågor. Foto: Kim C Lundin
Lina Dolk Just On Time
Lina Dolk och Just On Time i piruettarbete. Foto: Kim C Lundin

Johanna DueBojes framtidsstjärna

Efter paus och en del fråga/svar med publiken som fick skicka in frågor under clinicens gång var det dags för Johanna DueBoje med en av hennes påläggskalvar i stallet. Den stora fuxen Keane RVR har hunnit bli åtta år och har en otroligt dressyrpräglad härstamning med Negro–Krack C, idel ädel holländsk dressyrstam. Daniel låter Johanna börja arbeta i frisk galopp framåt.
– Låt halsen bli lång och längre, rid framåt för en aktiv galopp. Vill han ställa lite utåt så låt honom göra det. Lek med tempot och sysselsätt honom, det är det bästa receptet för en het häst, kommenterade Daniel.

Johanna Due Boje Keane Rvr
”Rid framåt, växla tempo och håll honom engagerad”, kommenterade Daniel om Johanna Due Boje och Keane Rvr. Foto: Kim C Lundin

Nästan framme vid Grand Prix – Linn Larsson och Firenzia

Linn Larsson och Firenzia (64) (SWB sto f 2012 e Firenze–Warsteiner, uppf Per Viklund) är framme vid Intermediaire II i sin utbildning och med det på god väg mot Grand Prix. De har tävlat i Lövsta Future Challenge för unga hästar i år och ligger på femte plats – första tjing till final om någon lämnar återbud till Friends med andra ord. De får börja med att visa sina färdigheter i galoppmomenten och Daniel är nöjd med vad han ser och ger små kommentarer för att förbättra kvalitén. Linn får arbeta med sidvärtsrörelser i saxen längs kvartslinjen.

De övergår till att träna på piruetter och avslutningsvis passage och piaff.
– Hon är en lång häst och du måste hjälpa henne med att hitta förmågan att sänka kruppan, att det är det du vill. Ta tyglarna i en hand och klappa henne med den andra handen så långt bak du kan för att uppmuntra henne, förklarar Daniel och Firenzia sänker kruppan och trampar mer in under sig än uppåt.

Firenzia Linn Larsson
”Ge efter och rid framåt” var något av kvällens mantra. Foto: Kim C Lundin
Firenzia Linn Larsson
En fin piruett för Firenzia med Linn Larsson. Foto: Kim C Lundin

Missa inte den filmade intervjun med dressyrstjärnan.

Start- och resultatlistor för Dressage Power

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden