Clinic
20 januari 2019 18:49
Ridsportplus

Clinic med supertrio: Lär av proffs från tre discipliner

Bildextra och goda rådVad har Therese Nilshagen, Fredrik Jönsson och Anna Hassö gemensamt? Jo, alla tre brinner för hållbarhet och höll under helgen clinic i Linköping. Häng med och ta del av proffsens tips.

Clinic med supertrio: Lär av proffs från tre discipliner
Therese Nilshagen, Anna Hassö och Fredrik Jönsson stod för helgens clinic. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ute är det riktigt kallt den här lördagen när Smedstad Ridsportcenter och Prima4you bjuder in till clinicen ”Tre discipliner med hållbarhet i fokus”. På läktaren är det föga förvånande fullsatt när Therese Nilshagen kliver in i ridhuset.

    Under förmiddagen ska hon komma att visa delar av utbildningsskalan med tre olika ekipage. Först på plats är Malin Rinné på hingsten Zafferano 1325.  Publiken får se hur långt en 6-åring som matchas mot årgångschampionaten ska ha kommit i sin utbildning. Trots sin unga ålder är hingsten välutbildad och gör bland annat ett par riktigt fina byten innan han blir lite spänd.

    –  Nu är han beredd på att du ska byta igen, förklarar Therese snabbt. Galoppera på ett tag och låt honom slappna av.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Malin Rinné på hingsten Zafferano 1325 (f 2013, e Zaladin MI- Bernstein- Chagall, uppf/äg Verbena AB). Therese tycker hingsten ser ut att ha väldigt lätt för sig och säger att hon ser fram emot att följa hans utveckling. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Malin som bara suttit på hingsten en dryg halvtimme kommenterade att hon fick en väldigt positiv känsla.”Det ska vara lekfullt, som idag, hästen får aldrig gå på ovilja”. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Therese instruerar Alva Leander på Thindra (f 2009, e Topaasch-Marengo, uppf Åsa Wickberg,äg Anna Ekbjörn). Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Therese berömmer Thindra för hennes fina slutor. När stoet tappar takten tipsar hon om att rida rakt fram några steg och sen gå tillbaka in i slutan. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Thindra ägs av Alva Leanders elev Anna Ekbjörn. Foto: Natalie Lindholm

    Hon är engagerad Therese, följer ryttarens varje rörelse och berömmer ofta. Näst ut är Alva Leander på 11-åriga stoet Thindra.
    – Den här hästen är lite längre gången i utbildningen så vi ska spänna bågen lite till, börjar Therese och när ekipaget kommer fram i trav ber hon om lite mer samling. Ekipaget får också öva på byten i serier och ett par steg i piruett. Alva blir ombedd att hålla hästen lätt i framdelen medan hon engagerar bakbenen.

    –  Vi kan förbättra gångarterna genom att leka med tempoväxlingar, förklarar Therese och påtalar att ryttaren aldrig får bli beroende av handen och sitta och hålla i hästen.

    Sist ut är Helena Reje på det egna stoet Hirtenlife som hon ridit sedan unghästchampionaten. Ekipaget har startat Intermediaire I och Therese skruvar upp svårighetsgraden ett snäpp.

    –  Det här är en ganska het häst, precis som Dante, börjar Therese och förklarar sedan vikten av att våga rida fram även på riktigt energiska hästar,
    –  Om du håller tillbaka så bygger du upp för mycket tryck i hästen, det blir som att sitta på en bomb. Korta stigbyglarna och låt hästen galoppera på istället, låt hästen leva ut sin energi, råder hon.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Läktaren på Smedstad Ridsportcenter var fullsatt. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Helena Reje och Hirtenlife (f 2010, e Sir Donnerhall-Dormello uppf. Herman Boeve/Stoeterij Veldhoek, äg stall Reje AB) Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Hirtenlife får flera gånger beröm för sina fina bakben. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Therese påminner alla ryttare om att lätta på handen. Lätta händer är A och O i all ridning och hästarna får aldrig hänga i tygeln. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Therese är en engagerad tränare och är med och kommenterar i varje steg. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Therese instruerar Helena Reje och Hirtenlife i piruetterna Foto: Natalie Lindholm

    Ekipaget visar upp fina byten och hela piruetter under Therese noggranna översikt. Stoet får beröm för sina fina bakben och Therese konstaterar att det går att spänna bågen ytterligare lite för att verkligen få ut så mycket som möjligt av hennes kapacitet.
    – Lek med traven. Du behöver inte nödvändigtvis göra travökningar utan hellre små tempoväxlingar och halvhalter där hästen verkligen sätter sig.

    TIPS

    från Therese Nilshagen

    • Försök få hästen att spänna av och spänna på. Med spänna på menar jag en positiv spänning. Lek hela tiden med spänning och avslappning.
    • Med en häst som är lite spänd är det oerhört viktigt att den förstår vad det är vi vill. Gör det din häst har lättast för om den känner sig otrygg i en ny miljö och ta kommandot. Hästen blir lugn när den känner att den kan följa. Ge hästen uppgifter hela tiden, det räcker med något så enkelt som övergångar mellan skritt och trav, så länge hästen är uppmärksam på dig.
    • Tvinga inte fram hästen till det som skrämmer. Om jag har en häst som tittar i ett hörn så försöker jag aldrig tvinga fram den dit. Istället arbetar jag successivt fram hästen mot faran.
    • Gör träningen lätt för hästen och känn efter stegvis vad hästen är redo för. Prova gärna nya saker, men när du utbildar din häst måste du först stärka den på en låg nivå innan du går vidare till nästa steg. Gör inte en lång dålig skänkelvikning om hästen inte är redo för det utan nöj dig hellre med ett par bra steg där hästen verkligen orkar.
    • Om jag har bett om något hästen tycker är jobbigt så är jag alltid noga med att rida lätt och släppa fram hästen efteråt. Det blir en belöning att hästen får slappna av.
    • Försök  alltid få ut det maximala av skritten. Sitt inte och scrolla på  Facebook när du skrittar. Lägg bort mobilen och rid i skritten. Era hästar förtjänar att ni ger dem den respekten och är närvarande.

    Fredrik Jönsson tar vid

    Efter lunchpausen är det dags för hoppning och här tar Fredrik Jönsson över ridhuset tillsammans med Matilda PetterssonCece Junior HS och Björn Svensson med I’m very Special.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    VM-åttan Fredrik Jönsson hade kört upp från Skåne samma morgon för att hålla clinic. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Matilda Petersson på Cece Junior (f 2014, e CICI Senjor Ask -Collin L, uppf Anette Carlsson, äg Betaris Cassel och Tobias Erixon). Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Unghästutbildaren Björn Svensson red hingsten I’m very Special F 1349 (f 2013, e I’m Special de Muse-Guidam, uppf/äg Eva Gudmundsson) som visade ett väldigt gott självförtroende inne på banan. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Cece Junior är ung och fortfarande lite valpig men Fredrik ser potential i honom och berömmer hans teknik och vilja. Foto: Natalie Lindholm

    Ryttarna värmer upp genom att galoppera raka linjer i båda varven och Fredrik berättar att han gärna rider ett par meter innanför fyrkantsspåret.

    –  På så sätt känner jag att hästen kan gå rakt utan stöd av väggen, förklarar han samtidigt som han råder ryttarna att galoppera fram ordentligt. Det är nämligen alltid lättare att ta tillbaka en häst som bjuder på bra än att driva fram en som är lite försiktig. Ekipagen börjar jobba över bommar och fortsätter med hinder på låg höjd. Matildas Junior är stor, ung och lite försiktig av sig medan I´m very Special har en stor portion självförtroende. Fredrik förklarar varför det är viktigt att träna hästarna på olika sätt.

    –  Hingsten är väldigt självsäker så den kan man utmana lite, konstaterar han och höjer upp ett par hinder efter att ekipaget slagit i.

    – I vanliga fall höjer jag inte om hästen tar i, tvärtom är det oftast bättre att sänka hindret, men just den här hästen måste träna på att lösa problemet själv, försäkrar han snabbt.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Hugo Wihlmark red valacken Clifford MB (f 2008, e Chicago Z-Landlord, uppf Annika Bäckgren, äg Göran Smith). Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Cornelia Rylén på Rasputin (f 2006, e Pomme Royal- Alpen Fürst, uppf Veronica Ferm, äg Cornelia Rylén). Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Rasputin var full av energi och hade gärna fortsatt att hoppa även när clinicen är över… Foto: Natalie Lindholm

    Nästa ekipage in på banan är Cornelia RylénRasputin och Hugo WihlmarkClifford MB. Rasputin är stor, het och känslig och vill hellre gå på fler steg än det var tänkt på distanserna. Fredrik har inget emot det utan tycker det är helt okej att anpassa sig efter hästen.
    – Men du får inte göra likadant, säger han skämtsamt till Hugo vars häst istället behöver komma fram lite.

    Clifford hoppar högt över hindren, lite för högt tycker Fredrik som sänker inför nästa språng.
    – Visst vill vi ha hästar som kan hänga lite i luften men man måste tänka på att en häst som hoppar för högt förlorar i längd, konstaterar han.

    TIPS

    från Fredrik Jönsson

    • Träna lika mycket i båda varven och fundera över om hästen känns helt liksidig. Är det något som känns lite fel be gärna någon annan att titta på hästen utifrån för att avgöra vad det är som felar.
    • Växla mellan att sitta på hästen och rida i lätt sits. Hästen måste förstå din kommunikation i båda lägen och vara avslappnad oavsett om du står eller sitter.
    • Man vill gärna ha en avspänd häst, men ska man hoppa stort kan hästen inte vara för avslappnad – då  kan den nämligen inte hoppa.
    • Sluta inte att rida direkt efter hindret. Jobba lite längre än själva övningen, och gör ett kontrollerat och bra avslut.
    • 20 minuters hoppning är ganska mycket, känn efter så du inte tränar för mycket. Hästar är tåliga och de kan gå länge, men börjar hästen bli seg så blir hoppningen inget bra eftersom hästen inte kan koordinera längre.

    Anna Hassö sista tränare ut

    Sist ut under eftermiddagen är fälttävlansekipagen. Här håller Anna Hassö i trådarna och det är tre erfarna ekipage som äntrar manegen: Katrin NorlingFernando Ukato, Malin Josefsson Agaton V och Vendela Eriksdotter RubinVienna Imperial.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Anna Hasö drillade fälttävlansekipagen inför publiken i Linköping. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Vendela Eriksdotter Rubin med Vienna Imperial (f 2005, e Clearway-Carry, uppf Susanne o Henning Riedel, äg Lundens djurhälsa, Ylva Rubin o Erik Lindahl) är ett framgångsrikt ungt mästerskapsekipage. Foto: Natalie Lindholm

    Medan ryttarna galopperar fram berättar Anna att fälttävlanshästar inte alltid är så obrydda i nya miljöer som vi kan tro. Därför får ryttarna också rida fram ett bra tag över bommar innan hoppningen tar vid. Inomhus är tempot lägre än det vi är vana att se fälttävlanshästarna gå.

    –  Visst ska man kunna galoppera på i terrängen, men tävlingarna har blivit mer tekniska och i dag är det väldigt viktigt att vi har kontroll och kan rakrikta våra hästar också, förklarar Anna medan ryttarna övar på att gå från böjda spår till att få hästarna helt raka i sprången.

    Större delen av passet står alla tre i lätt sits över hästarna och Anna berättar att fälttävlansryttare måste kunna inverka lika mycket i lätt sits som nedsuttet.
    –  I terrängen rider vi nästan bara i lätt sits, även i anridningarna.

    Ryttarna får öva på att rida fram ordentligt genom att minska från sex galoppsprång ner till fyra mellan två bommar. Anna konstaterar att övningen passar hästar i alla discipliner, till och med dressyrhästar.

    –  Det är ingen lag på att det måste vara en diagonal för att dressyrhästen ska kunna öka, säger hon med glimten i ögat och spridda skratt hörs snabbt från läktaren.

    När Anna får frågan vad hon söker i en tävlingshäst behöver hon inte fundera länge innan hon svarar;
    –  Ridbarhet, scoop och mod. Scoop och mod är viktigast av allt, ridbarhet kan man rida sig till.

    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Vendela Eriksdotter Rubin och Vienna Imperial i farten. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    Katrin Norling på 9-åriga Fernando Ukato (f 2010, e Ukato-Holland, uppf H J. Steggink, äg fam Mariette Norling) debuterade internationell trestjärnig klass i höstas. Foto: Natalie Lindholm
    Smedstad Ridsportcenter Hållbarhetsclinic
    EM-ryttaren Malin Josefsson på familjeuppfödningen Agaton V (f 2010, e Jaguar Mail-Irco Mena, uppf/äg Miki och Per Josefsson) som har vunnit Breeders och gått Nations Cup. Foto: Natalie Lindholm

    Ekipagen hoppar flera linjer och avslutar med en bana där den ena svängen är både tight och tekniskt krävande. Det går ett sus genom publiken när Katrins häst tar ett riktigt stort språng och landar precis där den behöver för att lyckas med nästa hinder som kommer snabbt på.

    Anna skrattar lite och konstaterar avslutningsvis att hon inte var säker på att det skulle gå att hoppa den vinkel hon tänkt sig.
    – Men det här är erfarna ekipage som vet sina gränser, konstaterar hon.

    TIPS

    från Anna Hassö

    • För att få en orädd häst som har förtroende för ryttaren måste du träna. Plocka fram allt du har i hinderväg och låt hästen gå över. Gör det enkelt för hästen och höj inte hindren innan den känns helt säker.
    • Tänk på att om hästen slänger sig till höger så gör du en volt åt vänster innan du kommer på hindret igen, inte höger. På så vis lär sig hästen konsekvenstänk.
    • Börja alltid hoppa på en höjd du känner dig trygg med.
    • Det är viktigt att man lär känna sin häst och låter den ta ett extra galoppsprång om den behöver det, även om man tänkt rida i en stor galopp. Pusha aldrig hästen att hoppa av stort om det inte passar den, då tappar den självförtroendet.
    • Det handlar inte bara om hur många galoppsprång man gör på en distans utan hur man gör dem. Ibland kan man rida fram lite på de första och sitta tillbaka på slutet för att få hästen på bakdelen.
    • Fälttävlansryttare måste bli duktigare på att stega. I dag är banorna tekniska och det är farligt att inte stega i terrängen.
    • Fälttävlan i dag kräver bra hästmaterial. De som tror du kan ta vilken avdankad galopphäst som helst och rida på de har inte hängt med i matchen.
    • Öka träningen successivt. Det går inte att rida i ridhuset hela vintern och sen gå ut och galoppera full fart i mars, då håller inte hästarna.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden