Clinic
14 oktober 2018 11:55
Ridsportplus

Favorittips och den röda tråden: Följ med Loi till Carl Hesters clinic

Kommentar från clinicDressyrryttaren Louise "Loi" Lindström besökte Carl Hesters clinic. Vad är det som gör Hester så populär och vilka tips snappade Loi upp? Läs hennes rapport här.

Favorittips och den röda tråden: Följ med Loi till Carl Hesters clinic
Carl Hester är tillbaka i Sverige. På bilden skymtar Alva Landers Herbie som var med på clinicen 2016. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Oktober är en månad av hästfester – knappt hade jag kommit hem från Breeders Trophy på Flyinge när det blev dags att åka mot Strömsholm för seminarium med Svenska Dressyrtränarklubben och inte minst den efterlängtade Carl Hester-clinicen!

    Lördag morgon klockan 09.00 var Röda Ridhuset på Strömsholm fullsatt, vilket innebär att 1420 personer var på plats för att se och lära av en mästare. En imponerande uppslutning särskilt med tanke på att Elmia Scandinavian Horse Show pågår samtidigt.

    Tydlig röd tråd

    Så vad är det som gör Carl Hester så omåttligt populär? Jag är helt övertygad om att det är den oerhört tydliga röda tråden genom utbildningssystemet han lär ut. Grunder, noggrannhet och konsekvens. Ett system som är omfattande, men ändå fullt begripligt. Viktigt tänker jag, för om det inte är tydligt nog för att vi människor ska kunna förstå det, hur ska hästarna då göra det?

    Min känsla under clinicen var att det inte fanns något glapp i träningen, att varje nytt steg byggde på och stod stadigt på ett tidigare steg.  Jag tror att vi dressyrryttare uppskattar frånvaron av ”magi”, ”quick-fix” och snabba lösningar. Även om god hästutbildning såklart är magiskt!

    Clinicen genomfördes med hjälp av sex ekipage i varierande utbildningsståndpunkt. Vi såg 4-åriga Just on Time riden av Jeanna Högberg och därefter lika gamla Jerome ES riden av Clara Espinosa. Två jämnåriga men oerhört olika hästar, toppen för en demonstration av olika utbildningsbehov. ”You always have to do the opposite of what you’ve got”, sa Carl Hester och menade bland annat att en häst som rör sig stort måste träna små steg, och vice versa.

    Efter 4-åringarna var det dags för 5-åriga Brissago, riden av Angelica Byström. En fantastiskt fin och rörlig häst. Mats Eriksson skötte ryttarintervjuerna vid varje ekipagebyte och passade på att fråga om valacken är till salu – så verkade dock inte vara fallet!

    Översatte halvhalt

    Sista ryttare före lunch var Caroline Darcourt, som fått göra ett hastigt hästbyte från Bon Coeur 1389 till 8-åriga Van Vivaldi 1286 efter en incident under transporten på väg till Strömsholm. Med en lite äldre häst kom passage och seriebyten in i träningen, men fokus fortsatte ligga på noggranna övergångar, tempo och hästens reaktioner för skänkeln.

    Carl Hester går hela tiden back to basics, även när svårare övningar står på schemat. Han poängterade vikten av korrekta halvhalter och inte minst vikten av att tränare förklarar för sina elever vad en halvhalt egentligen är. De nämns ofta men beskrivs sällan, menade Carl Hester. Han översatte sedan begreppet halvhalt till ”collecting the forward energy – only for one stride”.

    Tiden flyger iväg när man tittar på fina hästar och lyssnar på Carl Hester. Efter 4 ekipage var det lunchpaus och många hästvänner, kollegor och bekanta ansikten hann jag träffa. Det är riktigt härligt när så många dressyrfantaster samlas på samma plats!

    Dressyrclinic Carl Hester
    ”Min känsla under clinicen var att det inte fanns något glapp i träningen, att varje nytt steg byggde på och stod stadigt på ett tidigare steg”, skriver Louise Lindström om Carl Hesters clinic. Arkivbild: Roland Thunholm

    Skillnad i priuetter

    Efter lunch kom de riktigt rutinerade hästarna in. Först 15-åriga Languedoc riden av Lina Dolk, som bland annat fick arbeta mycket med galoppiruetter. Carl Hester förklarade att grunden till en bra piruett bygger på två delar – att man kan galoppera hästen på stället och att man kan göra en bra diagonalsluta i galopp.

    Han passade också på att dela med sig av några reflektioner från VM i Tryon, där han såg en tydlig genomgående skillnad mellan de olika piruetterna i Grand Prixen. De flesta har en bra vänsterpiruett och en sämre, ofta större, högerpiruett. Värt att nämna är att han efter de tre första hästarna på morgonen påpekade att de alla tre var ”sneda” åt samma håll – hästarna är ofta sneda åt samma håll och vi också, förklarade han.

    Dorano sist ut

    Sist ut, Dorano 15 år riden av Nina Rademakers. En häst med mycket muskelpower, som fick göra en till synes väldigt effektiv övning för sina passage-piaff övergångar. Istället för att gå från passage  över till piaff och få ett glapp emellan rörelserna, tränades en övergång från vanlig passage till ett enda steg passage på stället, följt av ridning framåt igen. En kort passage på stället, istället för piaff, för att på längre sikt kunna gå ur passage på stället ner i piaff och på så sätt få en sömlös övergång.

    Även i piruettarbetet låg fokus på att få en snabbare rörelse utan att komma för mycket ner på bakbenen, och i seriebytena att våga ta risken och rida mer expressivt för de högre poängen. Carl Hester förklarade också att hästar som kanske kan ses som lata ofta bara är ”slow movers” med stora rörelser och behöver hjälp att hitta en kvickare rytm.

    Några favorittips från Carl Hester:

    • Take a risk! Man får inte 9:or och 10:or om man är rädd för att göra misstag.

    • Räkna galoppsprång och travsteg. Lär dig hur många språng eller steg du rider på respektive linje, t ex en kortsida, så kan du t ex plocka bort steg för en mer uttrycksfull gång.

    •Tänk på vinkeln mellan ganaschen och halsens undersida som ett U, inte som ett V. Öppna upp vinkeln för en bättre form.

    • Är hästen spänd, håll dig på fyrkanten så du kan fokusera på att rida hästen istället för att styra den.

    • Våga lägg in vila – hästarna blir ofta bättre efter semestern!

    • Halvhalt = ”collecting forward energy”!

    • Använd kortsidorna i programmet för att visa gångarter och form – tänk på att domaren ser bäst där.

    • Hästar växer med nya erfarenheter – håll dem inte inne i samma ridhus, åk ut på nya upplevelser och rid ut.

    • Håll koll på hästens öron så den inte är sned i nacken – ”ears should be level”

    • Varje övergång räknas – om hästen tillåts falla ihop ner i obalanserad skritt i pauserna på träning, varför skulle det inte bli så på tävling också?

    • Försök inte sitta helt still på hästen, du sätter takten med sitsen. Your lower back has to swing.

    • Skritta alltid din häst som du vill att den ska skritta på tävlingsbanan.

    Anpassat tempo

    Mycket fokus låg på hästens balans och att anpassa tempo efter förmåga. Carl Hester sammanfattade själv clinicen med orden ”You can ride your horse forward when you have your horse in balance”. Kan du inte kontrollera hästens tempo så kan du inte kontrollera dess kropp.

    Efter clinicen åkte jag raka vägen hem till Stockholm där det blev två fantastiska ridpass på 8-åriga Adora Nightingale och 4-åriga Adeley. Helt klart inte av en slump!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden